På jakt efter vinden

På jakt efter vinden

alt

Kitesurfing är en relativt ung sport, men den snabbast växande genom tiderna. Den påminner om windsurfing fast med några skillnader. Man flyger med en stor drake, alltså en ”kite”, så du använder dig av vindens krafter. Du fäster fast ”kiten” med hjälp av ett set linor samt även en sele runt kroppen (harness). Linorna fungerar både som fäste för dig själv och som styrning av ”kiten”. Du kan använda kraften till att surfa på vattnet med en speciell surfingbräda (kiteboarding), på snö med skidor eller med en snowboard (snowkite).

alt

Kiteboarding har sina rötter i windsurfingmiljöer som Hawaii och i södra Frankrike. Det var här de första försöken med drakar och vattenskidor gjordes på 80-talet, men det var först i slutet på 90-talet som sporten blev allmänt känd. 1999 kom de första fyralinors drakarna, som gör att man kan förändra kraften i draken under tiden man seglar. Peter Lynn har uppfunnit en ”kite” som har tagit fram det bästa från de bästa. Bara med hjälp av ett blixtlås på sidan fyller ”kiten” sig själv med luft med hjälp av vinden. Du behöver med andra ord inte pumpa upp ”kiten” längre och behöver en mindre samt lättare utrustning.

På den långa vita stranden i Tarifa och sydväst om Gibraltar blev jag uppmanad att uppleva sporten på lite närmare håll än att bara se på, som jag hittills hade nöjt mig med. En smula skeptisk måste jag säga.

alt

Säkerheten är mycket viktig, både för din egen del och för andra i närheten. Det är enorma krafter när vinden tar tag i ”kiten”, så det är inte att rekommendera att pröva på detta på egen hand.
En kurs och bra introduktion måste man ha. En okontrollerad ”kite” drar lätt ett ton med sig när vinden är bra. Du kommer att stå på näsan ordentligt i sanden när du torrtränar på land och du blir dragen efter ”kiten” x antal meter. Men du kan ju se det positiva i det hela att du får en fantastiskt effektiv kroppspeeling alldeles gratis.

När du har lärt dig det viktigaste på kursen är det bara träning som behövs. Räkna med att få en del kallsupar. (Då får du ju också rensat bihålorna kostnadsfritt.) När du bemästrar den grundläggande tekniken kommer det att ta mellan 10 och 40 timmar på vattnet i bra förhållande, för att lära sig att kryssa upp mot vinden, det vill säga att man utnyttjar vinden på bästa möjliga sätt.

alt

Alla som vill, kan utföra sporten, tjejer som killar, från 10 till 70 år. Du bör väga över 45 kg och vara någorlunda vän med din kropp så du kan koordinera armar och ben ordentligt.
Det finns många ”wannabees” där ute, men här måste du lära dig att lägga ifrån dig det rationella, för att hitta den intuitiva balansen som får dig att flyga iväg med bara hjälp av naturkrafterna.
Nu måste du glömma att analysera situationer, tänka på baksmällan du får betala i morgon eller irritera dig på grannens hund. Tro inte att du kan bemästra allt, var ödmjuk och du får då den optimala närkontakten med naturen. ( Du bör faktiskt inte tänka på så mycket annat än att flyga.)

Något som gör kiteboarding så kul, är att man behöver inte ha vågor att hoppa i eller mycket vind, dock minimum 8 – 10 knop. Man bara ställer brädan mot vinden samtidigt som man drar draken snabbt över huvudet och vips så svävar man högt över vattnet. På snö åker du lätt i 8 knop. Ju mer det blåser desto mindre kite behöver du. På vatten är fartrekordet 73 km/tim. På vatten hoppar de bästa 15 meter högt och 50 meter långt.

Tarifa har länge varit ansett som ett av Europas bästa ställen för ”kite” och windsurfing på grund av de långa fina stränderna och den konstanta vinden. Men det finns många andra ställen att ”kitesurfa” på, utmed kusten i Spanien, bara det finns vind. Om du inte använder något motoriserat illaluktande hjälpmedel när du ”kitesurfar”, får du ändå räkna med att använda några liter bensin i jakten på ställen med bra vind. Får du smak för det, letar du konstant efter den bästa stranden med den bästa vinden.
Och efter en härlig dag på havet så avslutar man så klart med ”after- kite”!

För mer information besök: www.kiteschooltarifa.net
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.