Varför äta 6 om dagen?

Varför äta 6 om dagen?

alt

Vi blir hela tiden påminda om i kostråden att vi ska äta mer frukt och grönt, men det blir nästan lite tjatigt. Men varför ska vi det? Frukt och grönt har stor betydelse i den dagliga matlagningen, det ger färg och många olika smakupplevelser i maten. Frukt och grönt innehåller vitaminer, mineraler och fibrer men har bara ett litet energiinnehåll. Så man kan äta mycket utan att gå upp i vikt.

Undersökningar visar att risken för att utveckla cancer och hjärtsjukdomar är mindre om man äter mycket frukt och grönt. Den skyddande effekten blir större ju mer frukt och grönt man äter. Undersökningar visar att det gäller upp till 600 gram frukt och grönsaker. Undersökningar visar också att frukt och grönt har en gagnad effekt i förhållande till fetma, sockersjuka och andra sjukdomar.

Hur mycket är 1?
Som genomsnitt kan man räkna med att en frukt eller grönsak svarar för 100 gram. 600 gram frukt och grönt är alltså 6 om dagen. Det kan till exempel vara en tomat, en stor bit gurka, en stor morot, ett äpple, ett päron, en apelsin, en banan eller ½ dl färska eller frysta bär. Det kan också vara en portion sallad eller stuvad vitkål. Väger din portion 200 gram, räknas den som 2. Kom ihåg att alla frukter och grönsaker räknas med, också när de ingår i en gryta eller pizza. Även produkter som är halvfabrikat räknas med, som frysta grönsaker och bär, färska salladsblandningar, skalade morötter och hela skalade tomater på burk osv.

Det är viktigt att man äter både frukt och grönt och växlar mellan olika slags frukter och grönsaker. Man kan nämligen inte peka ut enskilda typer av frukt eller grönsaker som är speciellt främjande samt den sjukdomsförebyggande effekten kan inte heller hänföras till enskilda näringsämnen.

Den mesta frukten och grönsakerna är fettfattiga. Det gäller dock inte avokado, nötter och oliver som innehåller en hel del fett. Men fettet är av det nyttiga omättade slaget. Frukt och grönt innehåller också kostfibrer, som blanda annat är viktiga för matsmältningen.

Därför rekommenderas man att äta många olika slags frukter och grönsaker. Växla mellan alla: citrusfrukter, äpplen/päron, bär och druvor, kål och bladgrönt, rotfrukter, tomater osv.

Både råa, frysta och tillagade
Det är en bra idé att äta både råa och tillagade frukter och grönsaker. När man värmer upp grönsaker kan man äta mera och det finns många fler variationsmöjligheter. Även om några av näringsämnen går förlorade blir andra mer tillgängliga så att de lättare kan tas upp i kroppen. Vitaminer, mineraler och kostfibrer bevaras i fryst tillstånd, så man kan gott äta frysta grönsaker. Frukt och grönt på burk och torkad frukt är också nyttigt.

Frukt och grönt kan drickas
Många av de nyttiga saker som du får från frukt och grönt kan man också få som juice. Juice kan vara en av 6 om dagen, men juice räknas högst som 1 av dagens 6 oavsett hur mycket du dricker. För det är viktigt att du får olika slags frukt och grönt.

Av Hanne Rosenkilde, farmaceut och audiologist

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.