alt

Hur ställer man sig till att bli gravid när man har höftdysplasi i vänster sida och lätt slitgikt i höger höft? Jag är född med höftfel på bägge sidor. Jag har två barn, men vid sista graviditeten hoppade mina höfter ur led (i vecka 20) och de blev satta på plats igen, jag fick inte bära eller städa och blev långtidssjukskriven efter det.
Maria Carlsen

Hej Maria
Det är naturligtvis en ökad belastning för dig och dina höfter vid en graviditet.
Om din önskan är ett barn till, kan jag inte se att du ska låta bli.
Att du fick dina höfter ur led under sista graviditeten var ju riktigt tråkigt, men du vet säkert vilka rörelser du ska låta bli när du har denna defekt. En allmän bra hälsa och träning under dina förutsättningar kan vara till god hjälp.


Hej Rolf,
Jag har en fråga angående produkten Celadrin. Jag har problem med löparknän och har blivit rekommenderad Celadrin i ett forum. Jag vet inte om du känner till produkten, jag har försökt undersöka produkten på nätet utan att hitta något negativt uttalande om den. Vet du om produkten bara lindrar smärta eller om den också hjälper till att läka?
Jag hoppas verkligen du kan hjälpa mig.
Med vänlig hälsning
Fredrik

Hej Fredrik
Jag vill ge dig ett mer utförligt svar då det alltid är bäst att analysera ditt problem och finna orsaken till det. Celadrin är en produkt som jag själv inte känner till, men efter att ha läst informationen på nätet verkar produkten vara bra både som smärtstillande och uppbyggande, framför allt när det gäller led- broskstruktur. Men det är inte det du har. Dina idrottsaktiviteter känner jag inte till men en ordentlig undersökning hos en duktig idrottsfysioterapeut bör du hellre lägga pengarna på i första hand. Det vore det snabbaste och troligtvis en varaktig lösning på ditt problem.
Jag arbetar bland annat med ett koncept som heter Supersole. Här nedan hittar du information ifrån denna beskrivning.


Iliotibial bandsyndrom
Iliotibial bandsyndrom eller löparknä är ett mycket vanligt problem, som ofta ses hos atleter som tränar löpning över långa distanser. Det är det mest vanliga problemet associerat till den laterala sidan av knäet (Clancy, 1980).
Iliotibialbandet börjar vid pelvis som en del av gluteus maximus och tensor fasica latae – stramt band på utsidan av låret från bäcken till knä. Det fortsätter ner längs sidan av låret och infogas i tuberculum vid den främre, laterala tibia. Iliotibial bandsyndrom blir diagnostiserat med att lokalisera smärta vid laterala femoral condyl, där senan korsar över. Detta område blir infekterat när senan passerar fram och tillbaka över den laterala femoral condyl. Löpare med hög vrist och varus-knä är ofta utsatta för detta syndrom (Lindenberg, Pinshaw & Noakes, 1984). Skadan ses också ofta hos löpare med hyperpronation – foten faller för mycket inåt vid belastning. Resitituion kan ta nästan dubbelt så lång tid för cavusrelaterad iliotibial bandsyndrom som för pronationsrelaterade chondromalacia- ocentrerad knäskål med gnisslande ljud (Lutter, 1980).
Iliotibial bandsyndrom ses ofta hos det ”nedersta” benet hos löpare som föredrar ena sidan av vägen framför den andra. Patienter kan reagera positivt på mjukare skor och sidoliggande hälkilar (som pronerar foten). Flera av dessa detaljer indikerar att vridningen inåt är en möjlig orsak (Lindeberg et al, 1984).
Det är emellertid svårt att föreställa sig detta som orsaken till Iliotibial bandsyndrom, när det bara inberäknas rotation av tibia som orsak. Nedsatt supination och ökad pronation borde medföra intern rotation av tibia. Anatomin verkar öka stramheten av Iliotibial bandet vid pronation. Undersökningar indikerar att Iliotibial bandet inte är så stramt i valgus-knä som det är i varus (Lindenberg et al, 1984; Sutker, Jackson & Pagliano, 1981). En orsak kan vara att de mellersta tarsalbenen aldrig låses upp och blir smidiga. Denna brist på pronation ökar varusrörelsen i knäet. Kanske är rapporterna om minskat Iliotibial bandsyndrom vid skobyte och kilar mer ett resultat av minskad varus-linjering än bara rotationsförändringar.

Behandlingen består av:
– Korrigeringar av eventuella hyper- eller hypopronationer och felställningar i foten.
– Uttänjning av stram vävnad.
– Tryckvågsbehandling vid långvariga problem.

Av Rolf Martinsen, specialist i ortopedisk terapi samt idrottsskador.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.