alt

…”Till slut har min plats i kön avancerat och tagit sig ända fram till första platsen framme vid disken. På andra sidan står en dam som vägrar ta bort ammunitionen i sin kulspruta till mun och jag förstår absolut ingenting av den svada hon pepprar mig med. Jag känner mig stressad och i hjälplöst underläge men kan inte svara henne tillräckligt snabbt. Señora kulspruta ger mig några papper som jag raskt fyller i och ger tillbaka till henne.
– Och så vill jag ha två kopior på detta papper du nu fyllt i, tack.
– Jaha?
Jag förstår inte. Har inte polisen en kopiator? Eller har jag inte förstått spanskan?
– Menar du att jag ska kopiera?
– Ja. Det är klart.
Är det klart? Det är väl inte alls klart?
– Du vill att jag ska kopiera? Har ni en kopiator? Var ska jag kopiera?
– Där. Ö v e r g a t a n. Kopiering. Där. Förstår. Du. Nu?
Hon pekar ut genom det sotade fönstret. Där, på andra sidan gatan, kan jag skymta en skylt där det står ”fotocopias”.
Kön till den lilla butiken med kopieringsservice ringlar sig sakta längs trottoaren och här finns bara en kö. Alla är lika mycket värda i kopiatorernas värld.”

Om att skaffa NIE-nummer i Spanien, ett utdrag ur boken ”Flykt, om så bara för en stund” av Charlotta Rydholm

Charlotta Rydholms bok ”Flykt, om så bara för en stund” handlar om en själslig resa. Om att det är okej att fly från sitt liv, från ett besked, från ett förhållande eller till och med sig själv, så länge man vet att man så småningom hittar hem. Hon skriver underhållande och personligt samtidigt som hon skickligt lyckas få med nyttig information om spansk kultur, historia och det spanska samhällets koder. Över en fika en het majdag, på Plaza Santa Ana i Madrid, berättar Charlotta för En Sueco om sin bok och sig själv.

En Sueco: Hur skulle du beskriva dig själv?
Charlotta Ryholm: Jag är en väldigt glad och nyfiken människa som njuter av livet även när det består av väldigt många utmaningar.

ES: Hur hamnade du i Spanien?
CR: Jag blev erbjuden ett jobb som projektledare i Madrid. Projektet handlade om att marknadsföra ett spanskt försäkringsbolag på nätet. När den svenska reklambyrån som hade fått uppdraget frågade om jag kunde spanska så sa jag bara – Hur svårt kan det vara? Jag hade läst spanska 10 år tidigare i skolan och kunde nästintill ingenting, men jag fick jobbet. Vi var en arbetsgrupp på 15 personer som under 3 månader skulle genomföra projektet. De tre månaderna blev till 1 år.

I din bok beskriver du din relation med Madrid som en kärlekshistoria. Berätta!
I boken finns en man som jag också träffade i verkligheten under min Madridvistelse. I början trodde jag att det var honom jag älskade fast sedan upptäckte jag att det var staden Madrid som jag älskade.

Vad är det som är så positivt med Madrid?
Människorna är fantastiska. I och med att nästan alla här kommer från någon annanstans från början så skapas en speciell stämning här i Madrid. Jag tycker om närheten, man är inte rädd för att ta på varandra när man pratar. Det är fantastiskt. Jag älskar det. Att uppleva det kändes som att komma hem.

Finns det något negativt med Madrid?
Jag saknar havet.

Hur fick du idéen till boken?
När jag fick beskedet från mitt svenska företag att det var dags att komma tillbaka ”hem” till Sverige så kändes det som att ”hemma” var i Madrid och jag beslöt mig för att stanna. Det var då som jag bestämde mig för att skriva ned att underbart, roligt och knäppt som hände mig. När Ann Ljunggren, förlagschef, läste texten ville hon göra en bok av materialet. Jag fick goda råd och hjälp med ändringar och upplägg. Resultatet blev ”Flykt, om så bara för en stund”. Det är en skönlitterär bok men som bygger på egna upplevelser.

I boken berättar du om ett sjukdomsbesked.
Jag har en sjukdom, MS, men jag känner mig inte sjuk. Just nu har jag inga problem av min sjukdom. Hade jag haft det kanske jag hade tänkt annorlunda. Ordet sjuk innebär för mig att man är begränsad och jag känner mig inte begränsad. Jag ser sjukdomen bara som en ram, en parameter att hålla reda på. När jag blev mamma t.ex. så kunde jag inte vara hemifrån i tre dygn för att min dotter skulle ammas. Det var en ram, inte en begränsning. Det är så mycket bättre att se på situationen så. Jag mår fortfarande bra har använt de senaste 6 åren på ett bra sätt. Annars hade jag gått och undrat sedan 2003: – När ska jag bli förlamad? – När ska jag bli sjuk? – När ska jag tappa känseln i handen? Nä, Gud, vad tråkigt!

Tycker du att tiden i Spanien har förändrat dig som person?
Ja, Spanienvistelsen fick mig att bejaka mina typiska osvenska drag. Jag älskar det spontana sättet att vara på här, att det finns plats för improvisation i sociala sammanhang. Min tid i Spanien har gjort att jag hittat mig själv och vågar vara den jag är och vill vara.

Hur upplevde du att det var det att jobba med spanjorer?
Jag tror att spanjorer generellt inte jobbar lika mycket efter en tidplan som vi svenskar. Under min tid i Spanien räckte det för dem med ett datum när allt skulle vara klart. Men så är ju också Sverige filofaxernas förlovade land.

Vad gör du nu förtiden?
Jag bor i Sverige nu. Två dagar i veckan är jag ämnesansvarig för blivande projektledare på Berghs School of Communication i Stockholm. Det är fantastiskt roligt och stimulerande. Resten av min tid spenderar jag med min dotter Klara, med att skriva på min nya bok och med att vägleda människor. Dessutom arbetar jag också på min lediga tid som mentor för unga tjejer i invandrartäta förorter. Det finns en ettårig ledarskapsutbildning som ska hjälpa dessa tjejer att lättare komma in på arbetsmarknaden. Där får de lära sig mer om självkänsla, självförtroende, gruppdynamik, ledarskapstekniker och härskartekniker m.m. Det är jättekul att se dessa tjejer växa som personer. Många av dem har inte ens varit innanför tullarna i Stockholm utan levt helt segregerat. Att följa med mig till en reklambyrå, äta middag hemma hos mig eller bara att ta en Latte någonstans i stan är saker som betyder otroligt mycket för dessa tjejer. Förhoppningsvis hjälper det dem ta sin plats i det svenska samhället.

Hur hinner du med allt?
Visst har jag många järn i elden men samtidigt känns det betydligt lugnare nu än tidigare i livet. Dagen då jag stoppade mjölkpaketet i tvättmaskinen, och reagerade efter ett tag på att det såg underligt ut, insåg jag att det var dags att trappa ned.

Hur skulle du vilja att livet såg ut om 5 år?
Jag vet ju att livet ändrar sig men jag är rätt nöjd med mitt liv just nu. Jag kanske skulle vilja ha ett till barn och lära mig att spela tennis! Jag tror jag är ett ämne! Om mina andra projekt går i stöpet satsar jag på en tenniskarriär!

Du har varit på solkusten flera gånger, har du något smultronställe?
Almuñecar är jättefint, det är ett av mina favoritställen här på solkusten!


 Genom En Sueco har du möjlighet att köpa Charlottas bok ”Flykt, om så bara för en stund” för 120 SEK plus frakt (rek pris 180-250 SEK). Gå in på www.alfbok.se/bestall.html och ange ”EnSueco120” när du beställer.

alt
 

Av Annette Emmoth, Foto: Thomas Krook

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.