Stefan Demling – tandläkare med empati i första hand

Stefan Demling – tandläkare med empati i första hand

alt

Sedan några år tillbaka finns Clínica Dental Idea, just i Centro Idea på vägen från Fuengirola upp till Mijas. Centro Idea är ett centrum för skandinaviska företag och affärer, som t ex svenske tandläkaren Stefan Demling.

Stefan är från Göteborg, där han blev färdig tandläkare år 1981. Direkt efter sin examen började han arbeta på en privat klinik i Göteborg, vilken han senare köpte. Efter en tid upptäckte han att han behövde lite extra krydda i livet, som han uttrycker det, och ägnade sig då åt flera andra ting, som t ex segling.
Efter några år var det en ekonomisk nergång i Sverige, vilken gjorde att han – kanske i samband med 40-årskrisen, säger han skrattande – bestämde sig för att göra någonting annat. Han flyttade då till Dubai. Varför just Dubai? frågar jag.
Det var lite tillfällighet, men påspätt av att han hade sett en annons i tandläkar-tidningen och att han hade flera patienter på sin klinik som varit där och det lät väldigt spännande.
I Dubai fick han inte ha egen klinik, utan arbetade som anställd.
Det klientel han behandlade där var i första hand ex-pats. Shejk Muhammed, som är ledare där nu, var den drivande kraften som hade framtidsvisioner och som har skapat mycket av det moderna Dubai idag.

Åter i Göteborg
När han kom hem till Göteborg från Dubai, år 2001, visste han inte riktigt vad han skulle göra. Han började på folktandvården uppe i norra Bohuslän, där hans föräldrar bodde.  Han var dock tveksam till om det var bra att gå tillbaka till ett liv i Sverige. Han tyckte att södra Spanien hade kvaliteter liknande Dubai, men med fördelen att det ligger närmare Sverige och har samma tider.

Spanien nästa
Sagt och gjort. Han flyttade ner till Atalaya, där han arbetade i två år på en klinik, men han insåg efter ett tag att det sociala livet var bättre för honom i Fuengirola, så han flyttade dit år 2004. Första tiden var han anställd på en annan klinik, men beslutade sig för att öppna eget år 2007 och fick då tillfälle att hyra i Centro Idea.
På frågan hur han marknadsför sig svarar Stefan att han helst vill att folk ska få veta om hans existens genom mun-mot-mun-metoden och ringarna på vattnet.
Men naturligtvis gäller även annonsering; självklart i Norrboms tidningar, som t.ex. En Sueco, men även i engelska medierna på kusten.

Viktiga kriterier

Göteborgs Universitets tandläkarutbildning är duktiga på tandlossning, som har blivit Stefans specialitet. Det ligger honom varmt om hjärtat. Han samarbetar med den norska tandläkarkliniken, Clínica Dental Noruega, och med Nordic Dental Center. De delar på en tandhygienist som de skickat till en tandläkare i Málaga, som också är mycket duktig på tandlossning och som är utbildad i Sverige.
Samarbetet mellan de lokala tandläkarna är mycket viktigare än konkurrensen, anser Stefan.

Dagens tandvård är mycket estetisk. Behandlingen skall vara rolig och angenäm, inte bara göra ont. Min målsättning, säger Stefan, är att patienten skall gå härifrån med ett leende på läpparna! 

Vad en svensk tandläkare är bra på är profylax, enligt Stefan. Svenska staten har lagt många miljoner på folktandvården och för att förbättra svenska folkets tandhälsa. Man har kanske inte kommit så långt här i Spanien och det är ett faktum att svensk tandvård är bland de bättre i världen.

Patienter
Stefan har huvudsakligen svenska och danska klienter och för att få ersättning, enligt EU-reglerna, skickar patienten den betalda räkningen till folktandvården i Sverige eller Danmark. Spanska myndigheter godkänner svenska tandvården, men lustigt nog inte den svenska tandröntgen. Så för att få spanskt tillstånd, måste den svenske tandläkaren gå en speciell kurs för att lära sig spansk röntgen.
Den svenska tandläkarexamen godkänns dock, man blir medlem i ett spanskt tandläkarförbund och får ett kollegienummer, som garanterar att allt är rätt och riktigt.

Det är också viktigt att ha kontakt och samarbete med spanska specialister, för ingen tandläkare kan allt och ibland behöver patienten en speciell behandling, som det kanske inte finns någon skandinavisk tandläkare som kan ge.

Barntandvård
Stefan har delvis specialiserat sig på barn. Han tycker det är roligt att arbeta med barn och ser det som en utmaning att genom rätt bemötande få dem att inte vara rädda för att gå till tandläkaren. Personligt omhändertagande och hypnos är två sätt att visa förståelse för patienten. Det viktigaste är inte bara att tjäna pengar, utan att tänka och agera medmänskligt, menar han.
Många skickar sina barn till Stefan och ofta kommer sedan även föräldrarna för behandling.

Han skulle gärna kunna tänka sig att bli skoltandläkare, om det blir aktuellt i Svenska Skolan i Fuengirola.
 
Kliniken
Stefans arbetsplats, den ljusa och rymliga lokalen, som innefattar receptionen, där assistenten Erika håller i trådarna, det estetiskt tilltalande och moderna behandlingsrummet och det vackra väntrummet, ligger i nedervåningen i Centro Idea, mittemot advokatkontoret. Här finns den senaste utrustningen och smakfull, men diskret dekoration, som inger förtroende.

Stefan påpekar hur nöjd han är med samarbetet med Erika, som han lärde känna redan när han flyttade till Fuengirola och hon fanns på samma klinik som han och som han sedan lyckades få över till sin egen mottagning.

Vill du som läser detta ha mer information om Clínica Dental Idea och Stefan Demling, så ring tel: 952 19 76 41 och tala med Erika.
 

Av Birgitta Lönegren Terpstra

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.