Jag har precis fått en ny mobiltelefon. En av de fina där jag bara kan trycka på en knapp och så kan jag både prata och lyssna utan att behöva hålla telefonen till örat. Sitter jag tillsammans med några människor och den ringer så säger jag bara med detsamma att det är medhörning, och så går det bra ändå.
Orsaken till att jag bytt mobil är att jag inte har någon fast telefon hemma och därför använder jag mobiltelefonen ganska ofta, både till korta och långa samtal. Den "gamla" telefonen orsakade mig stora besvär. Varje gång jag talade en längre stund med mobilen mot örat kändes hela huvudet varmt. Efteråt hade jag en kortare eller längre stunds obehaglig ringning och susning i örat. Så bevisat eller ej – det var så jag kände.
Öronsus är ett stigande speciellt obehagligt problem hos många människor och kan ha många helt olika orsaker. Ljuden i örat kan upplevas olika som ett surrande, visslande, brusande eller ringande m.m. Lider du av öronsus är det mycket du kan göra som hjälp till självhjälp vid sidan om att du självklart får experthjälp av din öronläkare och/eller audiolog.
Jag har märkt att tinnitus har blivit betydligt bättre efter kiropraktor behandling, då problemet i bland beror på kraftiga spänningar i nacke och käkmusklerna. Akupunktur zonterapi och kraniosakral-terapi kan också vara till stor hjälp.
Det kan också finnas en väsentlig förbindelse mellan maten och tinnitus. Det anses att brist på magnesium kan förorsaka tinnitus. Så det kan var bra att äta mycket av magnesiumrik mat och eventuellt ta magnesiumtillskott. Kom ihåg att kalk och magnesium alltid hör ihop. Undvik de vanliga försyndelserna som kaffe, tobak och alkohol.I gengäld kan det vara bra med vattendrivande teer, som åkerfräken, brännnässla, gullris eller pepparmint.

Det är viktigt att undgå stress då det har visat sig att människor med stress har svårare för att ignorera det irriterande suset eller ringningen i örat. Därför kan meditation och avslappningsövningar med avslappningsmusik ge en skön lindring.
Jag har sett bra resultat med en blandning av Ginko Biloba 200 mg extrakt och Q 10. 100- 300 mg. dagligen. Det bör tas i ca tre månader innan den optimala verkningen eventuellt visar sig.
Är du förbi din rena ungdom kan det vara en god idé med B12, som bör tas som sugtabletter för bättre upptagning. En israelisk undersökning visade att många med tinnitus fick det bättre med detta tillskott. Väljer du att ta B12 bör du samtidigt ta ett sammansatt B-vitamin t.ex. Multi B där alla B vitaminerna arbetar tillsammans.
Vitalrådet skrev i sin publikation 3.2. 2005 att stora doser C och E vitamin förebygger kroniska hörselskador som buller. Det visade en test med både marsvin och amerikanska soldater. Önskar du att läsa mer om detta så klicka på www.vitalraadet.dk
Kom ihåg att dagligen ta en kombinerad vitamin/mineraltablett. Eventuellt de kan förses med 20 mg zink som bör tas lite innan man går och lägger sig. Kom också ihåg de essentiella oljor i en kombination av Omega 3 och 6.
Det finns en Meniere – Tinnitusförening du kan kontakta på www.mtf.dk.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.