Dela

Nyligen dog en blott 1-årig flicka i en bil i Köpenhamn – och det är inte första gången ett barn dör i en bil. Ett par dagar senare dog en 11-månaders baby i Belgien då föräldrarna glömt babyn i bilen! När det händer dör barnen av dehydrering. Det är inte bara barn som dukar under av värmen. Det är olika från person till person hur mycket värme man klarar, men vanligtvis kan vuxna klara det bättre än barn. Den vuxnes kropp är större och det betyder att den kan uppehålla sig längre i värmen. Det är mer kritiskt för barnens små kroppar och därför tåler de inte att uppehålla sig särskilt länge i höga temperaturer. På sommaren när bilen står i direkt solsljus blir den fort varm. De mörka bilarna blir mycket fortare varma än de ljusa då svarta bilar drar till sig värme medan vita bilar reflekterar ljuset. Om fönstren är stängda och det inte är någon vind blir bilen fort uppvärmd. På ett par timmar kan temperaturen stiga till över 50º C och det är livsfarligt. När kroppstemperaturen når upp till 40º C är det skadligt och när den är över 40º C är det direkt livshotande.

Kroppens temperaturreglering
Normalt är det ett samspel mellan kroppens värmeproduktion och förmågan att reglera värmen, vilket är avgörande för att kroppstemperaturen kyles konstant.
Temperaturutväxlingen med den omkringliggande luften kan innebära att kroppstemperaturen stiger och faller. Går vi en sväng en varm sommardag kommer luften omkring oss att tillföra värmeenergi till kroppen och kroppstemperaturen stiger om inte den inre värmeproduktionen är i stånd att reducera tillräckligt med energi. En förutsättning för att kunna motstå en sådan värme är först och främst en tillfredställande svettproduktion. Svetten i sig har ingen större temperatursänkande effekt. Det är först när svetten avdunstar som effekten uppnås. Avdunstningen kan bli besvärlig om luften runt omkring luften har en hög fuktighet, som här på Costa del Sol. Därför är en fläkt bra att använda – den får svetten att avdunsta.

Vätskebalans
Genom vätskebalansen har kroppen en förmåga att skapa jämnvikt mellan vätskeintag och vätskeförlust. Så när det är varmt är vätskeförlusten stor. Vid vätskeförlust på 2% minskar vår arbetsförmåga med 25%. Vid höga temperaturer är vätskeförlusten betydligt mer än 2%. De första tecknen på dehydrering är huvudvärk och yrsel. Personer med begynnande värmeslag känner ofta en våldsam trötthet, illamående, irritation, yrsel och huvudvärk. Huden är ofta blossande röd och torr (eventuellt med gåshud trots värmen). Man kan också få kraftiga kramper – värmekramp. Med stigande kroppstemperatur kan personen bli desorienterad och få hallucinationer. I värsta fall blir personen okontaktbar och till sist medvetslös. Personen är nu i LIVSFARA!
Kom ihåg att dricka mycket vatten i värmen, men se också till att saltbalansen är på rätt nivå och lämna aldrig någon levande varelse i bilen.

Av Hanne Rosenkilde

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.