VIP-personer och alla de andra

I samband med den spanska regeringens VIP-lista över personer som är i riskgrupperna och därför ska bli vaccinerade, anmäler sig nu en lång rad andra grupper i kampen om vaccinet.
Taxichaufförer, lärare, piloter och sopåkare är några av dem som vill ta del av vaccinationspotten. Den spanska hälsoministern håller dock fast vid den ursprungliga listan över riskgrupperna. EU:s hälsoråd har rekommenderat att man börjar med att vaccinera personer som är äldre än 6 månader, som lider av kroniska sjukdomar, gravida och slutligen dem som arbetar inom sjukvården. EU upplyser om att det är frågan om ett prioriteringsvaccin utanför dessa grupper och att det därefter är upptill varje enskilt land att vaccinera efter behov.
De spanska hälsomyndigheterna har köpt hem vaccin till 30 % av befolkningen och har därutöver ett lager av vaccin för ytterligare 10 % .
Tillbaka till de grupper som också ville ta del av vaccinet. I Spanien finns det 75 000 taxichaufförer och de anser själva att de är en riskgrupp eftersom de sitter väldigt nära inpå många olika människor varje dag. En annan grupp som också vill ha vaccinet är sopåkarna och slutligen är det pilotföreningen i Spanien som också har krävt vaccination.
Piloterna motiverar det med att i flygplanen finns ett ventilationssystem som cirkulerar runt samma luft i planet och därför är det stor risk för att en eventuell smitta kan sprida sig till alla ombord.
Det tyder alltså på att många grupper inte är tillfreds med den lista över VIP-personer som den spanska regeringen har utarbetat. Det har sedan tidigare fastslagits att är man inte i någon av riskgrupperna, så kommer en eventuell smitta bara visa sig som en lätt omgång av influensa och som mest kostar ett par dagar i sängen. Man kan därför undra över varför friska människor nu anmäler sig i kampen om att få tag på vaccin när sjukdomen för de allra flesta människor är relativt harmlös.
 

Lina Blanco, som är anställd på En Suecos redaktion, hör till de 30% av Spaniens befolkning som ska bli vaccinerade. Lina berättar bland annat:
"Jag tillhör en av riskgrupperna då jag lider av astma och Crohns sjukdom. Det är min Seguridad Social-läkare helt medveten om, så vid ett rutinbesök hos honom fick jag dokumentation på att jag ska bli vaccinerad".
För att bli vaccinerad understryker Lina, ska man ha bevis för sin sjukdom, det vill säga en officiell diagnos av en läkare från Seguridad Social. Samtidigt har journalen ett identitetsnummer som dokumenterar vem man är och vilka eventuella sjukdomar man lider av.
"Eftersom hela situationen är ny för oss alla, har min läkare sagt till mig att jag ska vända mig till honom för att bli vaccinerad. Men det kommer inte att vara möjligt förrän i slutet på oktober, då först ska man vara klar med att producera och testa vaccinet", säger Lina och fortsätter: "Dokumentationen ska man ha med sig den dagen man ska få vaccineringen. Det är på det sättet den spanska myndigheten försäkrar sig om att det bara är de i riskgrupperna som blir vaccinerade först och inte personer som vill bli vaccinerade i förebyggande syfte utan att ha belägg för det".
Så därför kära läsare, kom ihåg att ha din dokumentation i ordning om du är berättigad till att bli vaccinerad.

Av Alex Søgaard Moreno

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.