Dela

Nu när vi alla är rädda för att få influensa, tänkte jag att det kunde vara intressant att ta upp ett fall med influensa och heshet. På min klinik kom det in en man i 45-års åldern, som för fem veckor sedan hade blivit riktigt hes. Denna heshet uppstod plötsligt. Patienten hade inte känt sig riktigt kry under ett par dagar och klagat över hosta, feber, huvudvärk och muskelvärk speciellt i skuldrorna. För att lindra obehaget och värken hade han tagit paracetamol.

Antibiotika hjälpte inte
Hans vanliga läkare menade att han hade en akut stämbandsinflammation (laryngitis).
Därför gav han patienten en kur med antibiotika och ordinerade honom att ånga med eukalyptuslösning.
Det hjälpte inte. Patienten kunde inte heller hosta normalt. När han pratade lugnt var det möjligt att förstå honom men han klarade inte av att höja rösten. När det fanns buller omkring honom blev det svårt att förstå honom. Själv hade han då också svårt för att prata. Av och till hade han också en egendomlig känsla i halsen, det var som om det satt en klump slem i halsen efter maten. Han lyckades inte att hosta upp klumpen och han fick en känsla av att han inte kunde andas tillräckligt.
På grund av detta fick han också en känsla av att vilja hyperventilera.

Till öron-, näsa-, halsspecialist
Lyckligtvis så försvann de influensaliknande symptomen i samband med att muskelvärken, huvudvärken och febern hade försvunnit. Patienten hade god hälsa, normal vikt, var inte avmagrad, rökte inte men drack av och till ett glas öl.
Mot denna bakgrund blev patienten skickad till en öron-, näsa-, halsspecialist. Vid undersökningen där fann man ett stillastående vänster stämband. Normalt rör sig båda stämbanden när vi pratar.
Därför ber läkaren ofta patienten vid undersökningar rörande röstproblem att säga "hiiiiiiiiiiii" eller "haaaaaa" medan han håller fast tungan och undersöker patientens hals med en spegel eller med ett annat instrument. Han kan då se om stämbanden rör sig normalt.

Influensavirus
Ett stämband kan av olika orsaker stå stilla, alltså det rör sig inte. Därför är det väldigt viktigt att en patient med heshet som har varat mer än två till tre veckor blir undersökt av en öron-, näsa- och halsläkare.
Halsen på denna patient hade inga svullnader och röntgenundersökningen visade ingen avvikelse. Vi kan dra den slutsatsen att hos patienten var orsaken till problemet med vänstra stämbandet detta influensavirus.
Patienten blev lugnad med att störningen vanligtvis försvinner efter tre till sex månader. Vidare fick han också rådet att öva så mycket som möjligt med rösten. En logoped hjälpte honom med detta. Efter tre månader visade det sig vid en efterkontroll att stämbanden fungerade nästan normalt.

Av Steinar Hofstad, öron-, näs- och halsläkare

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.