Nyheter december 09, del 3

Nyheter december 09, del 3

Resultat vid skogsbränder
Miljöavdelningen i Junta de Andalucía har gjort en analys över de skogsbränder som härjat det senaste året. Inte mindre än 12.1179,9 hektar skog har fördärvats fram till den 18 november i år. Större delen av skogsbränderna, över 60 procent, inträffade i Almeríaprovinsen.
Anmärkningsvärt nog har det varit färre bränder än normalt under 2009, men de har i gengäld varit större. Antalet bränder var 15 procent längre än normalt, men sex av dem betecknas som "stora" då de förstörde över 500 hektar. Över 30 procent av bränderna var anlagda medan 22 procent fortfarande undersöks. I samma veva har polisen åtalat totalt 71 personer i samband med de anlagda bränderna.
Junta de Andalucía är i full gång med att utarbeta en återupprättningsplan med syfte att plantera nya buskar och träd på de enorma områden som har ödelagts.

Spanska fiskare fria efter 47 dygn
Fiskarna ombord på skeppet Alakrana som hölls fångna av somaliska pirater i 47 dagar är äntligen fria.
Den 1 november meddelade statsministern José Luís Rodríguez Zapatero att de totalt 36 sjömännen och deras kapten, varav 15 var spanjorer, äntligen släppts fria från sina kidnappare. Han sade dessutom att han såg det som sitt viktigaste uppdrag att få de spanska sjömän hem levande, men kommenterade inte närmare omständigheterna.
Dagen efter meddelade det spanska försvarsdepartement att det hade förekommit skottlossning och att det fanns sårade och eventuellt döda i samband med händelsen. Skotten avlossades från en helikopter som försökte förhindra de sista piraterna att lämna fartyget.
Sammanlagt har 63 pirater varit ombord, men de är alla försvunna, efter att en förmodad lösensumma på 2,3 miljoner euro betalats ut.
Fartyget fortsatte sedan till ögruppen Seychellerna, varefter de spanska sjömännen flögs hem till sina familjer.
Den spanska vicestatsminister, MaríaTeresa Fernández de la Vega, meddelade att de två gripna somaliska terroristerna inte kommer att utlämnas utan kommer att ställas inför rätta.
Ordföranden för den konservativa opposition, Mariano Rajoy, säger att han vill ha en förklaring på vad som hänt och vem som har lösensumman.

Allt fler spanjorer
Den spanska Statistiska centralbyrån, Instituto Nacional de Estadística ,offentliggjorde den 19 november sina beräkningar för hur Spaniens befolkning kommer att utvecklas under närmaste 10 åren.
Spanien hade på 90-talet den lägsta befolkningstillväxten i EU med mindre än ett barn i genomsnitt per kvinna. Siffrorna steg under det nya millenniet på grund av det stora antalet utlänningar som bosatt sig i landet. De har haft en tendens att få barn något tidigare än de spanska kvinnorna, som med sina 31 år i genomsnitt är bland de senaste i Europa att få barn.
Befolkningstillväxten i Spanien var förra året 1,2 procent och kommer enligt beräkningarna att minska till endast 0,3 procent nästa år. Framtidsperspektivet blir därmed som under 90-talet, med en knapp ökning i befolkningstillväxten de kommande 10 åren. 2019 kommer det att finnas cirka 47 miljoner spanjorer, vilket är en ökning med endast 1,1 miljoner i förhållande till idag. I gengäld kommer genomsnittsåldern för män och kvinnor att stiga med två respektive 1,6 år.
Antalet invandrare kommer dock att sjunka vilket kan inkluderas i den fallande befolkningstillväxten. Rekordåret 2007 kom det inte mindre än 958.000 invandrare till Spanien. Siffra ska enligt statistiken sjunka till 345.000 år 2012 och därefter förbli stabil fram till att mätningen avslutas 2019.

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.