Stream tv – se på tv när du vill

Stream tv - se på tv när du vill

Det pratas mycket om tv på nätet, så kallad stream tv. Men är det lagligt och vad kan man se?

Förra året var ett händelserikt år för alla som ser på tv, film och lyssnar på musik över internet. Sedan Ipred-lagen, fildelningslagen, infördes för snart ett år sedan har vi ändrat våra tittar- och lyssnarvanor. Tidigare handlade det mycket om olaglig nedladdning från internet och då framför allt musik. Men nu gör man det helt lagligt.

Laglig streaming
Efter det att fildelning blivit olagligt har sättet att hitta och konsumera underhållning förändrats. Istället för att ladda ner ett program, film, musik etc. används nu streaming, vilket innebär att man lyssnar och tittar utan att ladda ner något. Istället ser man på tv och film och lyssnar på musik direkt via sin internetuppkoppling. Det är uppbyggt precis som YouTube, helt lagligt och i de flesta fall också gratis.
Sverige ligger långt framme med den nya tekniken. De flesta har nog hört talas om Spotify, ett svenskt företag som var tidigt ute med lagligt streamad musik online över internet. Nu håller också filmerna på att blir en gratis streamad tjänst. Det svenska företaget Voddler är det första företaget i världen med gratis reklamfinansierade filmer från Hollywood.

Se svensk tv gratis
Nu kan vem som helst se på svensk tv helt gratis. Det enda man behöver är en dator och en hyfsad snabb internetuppkoppling. På Costa del Sol är internetuppkopplingen tillräckligt snabb för att man ska kunna ta del av streamad tv.
Sveriges Television och de reklamfinansierade kanalerna lägger ut sina program på nätet, och vad du gör är att gå ut på internet och klicka på programmen. De allra flesta datorer har olika readers och flash-players för att kunna hantera materialet. Har man inte det eller den senaste versionen finns det att hämta hem helt gratis på alla kanalerna. I några fall krävs det en instickningsmodul för bästa möjliga bildkvalité och det finns också att hämta hem gratis genom ett klick. Svårare är det inte.
Det vanligaste sättet att se på streamad tv är via datorn och använda skärmen som "tv". Men man kan likväl koppla ihop datorn med sin vanliga tv och se programmen från datorn direkt i sin egen tv-apparat.

Titta och lyssna när, hur och var du vill
Med streamad tv, och webb-tv överhuvudtaget, får vi nya tittarvanor som innebär ökad frihet för dig som användare. Alla program ses i efterhand, även om det finns några i direktsändning. Med det menas att du kan se på tv när du vill och inte när tv- producenterna vill. Aktuellt klockan 21.00 kan du se senare på kvällen om det passar dig bättre. Din favoritserie behöver du inte se på måndagar klockan 20.00, den kan du istället titta på till frukosten och dessutom se flera avsnitt åt gången, under förutsättning att de har sänts tidigare. Som tittare bestämmer man själv – on demand – när och vad man vill se på tv.
Dessutom tillkommer friheten att bestämma var man vill se på tv. Med bärbar dator kan du se på tv i sängen, sitta ute på terrassen eller på ett café med WIFI. Eller om du väntar på flyget kan du under tiden kolla på tv.
Utvecklingen går väldigt fort framåt och redan nu känns det väldigt gammaldags med paraboler, tv-soffa och titta på tv efter en tidsangiven tv-tablå. Om bara några år kommer parabol och kabel-tv tillhöra det förgångna .

Tittar på tv på ett annat sätt
Med streamad tv minskar slötittandet och ersätts av ett mer aktivt deltagande. Man sitter inte och väntar på att ett program ska börja eller tittar på något som man inte är intresserad av bara för det är det enda programmet som visas. Nu väljer man själv och skapar sina egna tv-tider och tablåer.
En annan fördel är att man slipper nästan all reklam. De långa reklaminslagen är bortklippta ur programmen och övrig reklam kan man i de flesta fall klicka bort.
Med spolfunktionen kan tittaren spola fram programmen och hoppa över det man inte vill se och med pausfunktionen kan man stanna ett program om man så önskar.
SVT:s Rapport har anpassat sina nyhetsprogram till den nya tekniken och också lagt upp sändningen som klipp med rubriker. Med det menas att tittaren själv kan välja vilka nyheter man vill se genom att klicka på respektive nyhetsklipp.

Kanalerna är lite olika utformade
Själva upplägget är detsamma hos samtliga tv-kanaler, men utformningen skiljer sig något mellan dem. Alla program som visas ligger uppe minst en vecka efter sändning. SVT:s program ligger uppe längst och är det en serie finns alla avsnitten tillgängliga under tiden serien är aktuell.
Några reklamfinansierade kanaler har policyn att äldre program kostar att titta på, som exempelvis TV 4 som kallar sitt arkiv för Anytime.
Det finns dock en begränsning i programutbudet. Alla program är inte tillgängliga via stream tv, men det rör sig bara om ett fåtal. I sådana fall handlar det om kanalen inte har webbrättigheterna till programmen.
För tittare utanför Sverige finns det också några program som man inte har tillgång till. Då har kanalen inte rättigheten att sända programmet utomlands, som till Costa del Sol.
Det går så klart att se andra länders tv-program. Alla länder har inte kommit lika långt som Sverige när det gäller webb-tv och man kan råka ut för att programmen inte sänds utanför respektive lands gränser. Exempelvis är BBC sändningar utomlands begränsade.

Via webb-tv, streamad tv, har man i princip möjlighet att ta del av samtliga tv-kanaler och program. Utbudet av svensk tv: Svt 1 och 2, TV 3, TV 4, Kanal 5, TV 6 , TV 8, Kanal 9 och ztv.
Här är några länkar till svenska och utländska tv-kanaler och hur man kan koppla ihop dator och tv. I det svenska programutbudet heter det play-tv.

Svensk tv
www.webbtv.se
www.svtplay.se
www.tv3.se/play
www.tv4play.se
www.kanal5play.se
www.tv6.se/play
www.tv8.se/play
www./kanalnio.se
www.tv-tabla.com/tv/ztv/

Utländsk tv
www.streamtvguide.com

Hur man kopplar ihop dator och tv
www.din-it-kunskap.com/koppla-dator-till-tv-5-enkla-metoder/

Av Elswig Patriksson

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.