VOXPOP latin, vox: röst, pop: -folk – januari 2010

VOXPOP latin, vox: röst, pop: -folk - januari 2010

Spanien är känt för sina många festivaler och få kan mäta sig med landet vad gäller antalet folkfester. San Fermín festivalen som äger rum i början av juli, är nog den största och vildaste av dem alla. Varje morgon klockan åtta under festivalens alla dagar släpper man ut sex tjurar på gatan, så att oförskräckta män kan testa sitt mod genom att springa framför de 500 kg tunga djuren. Sträckan de springer är 850 meter och turen avslutas vid stadens tjurfäktningsarena. Under årets festivalfirande blev en 27-årig man dödad efter att ha blivit stångad av en tjur. Han blev således det femtonde dödsoffret i festivalens historia (den går tillbaka till 1300-talet) – det första dödsfallet skedde 1924. I september i år under en annan tjurrusning, i den valencianska byn Massamagrell, miste en man i 30-årsåldern sitt liv. Dödsfallen har ännu en gång väckt debatt hos kritikerna till denna rent ut sagt bisarra tradition. Tillsammans med förlusterna på människoliv kritiseras också att tjurarna får elektriska stötar och käppslag för att bli extra vilda. Hör tjurrusning överhuvudtaget hemma i det 21:a århundradet? Eller är det ett föråldrat och sjukligt skådespel som borde ha blivit förbjudet för länge sedan?

Luis Benteo, 26 år, chaufför
Jag tycker att tjurrusning är helt okej och jag tror inte att det är speciellt skadligt för tjuren. Ofta är man tvungen att piska djur för att de ska bli lite piggare, på min svågers gård daskar man också till korna när man ska ta ut dem till betet. Djuren förstår ju ändå inte så jag kan inte se vad som skulle stå i vägen för det. Jag har aldrig själv deltagit i tjurrusning, men har sett det på TV. Jag tycker att deltagarna är väldigt modiga som vågar springa framför en flock vilda tjurar. Personligen skulle jag inte vilja göra det om jag så fick pengar för det. Jag vet inte riktigt om jag tycker synd om männen som blev dödade i år, det skiljer sig ju egentligen inte från när någon blir dödad under till exempel en tjurfäktning. Om man fortsätter med traditionen tar man ju också risken att det kan ske fler olyckor, men omvänt kan man ju inte heller stoppa tjurfäktning bara för att tjurar misshandlas till döds. För mig skulle det optimala vara att man kunde fortsätta traditionen med tjurar men på ett sätt så att tjurarna inte kommer till skada.

Enrique Moreno, 62 år, egen företagare
Tjurfäktning i samband med San Fermín – festivalen är enligt min mening en väldigt intressant tradition. Jag tror nämligen inte att tjurarna lider, samtidigt har fenomenet ett stort underhållningsvärde för alla som varje år vallfärdar till festivalen. Tjurfäktning är något helt annat som man också kan bevittna på lika folkfester. Då kan man betala några euro för att komma in och titta om man så önskar, men jag skulle inte vilja titta på tjurfäktning, om det så var gratis. Vid tjurfäktning lider tjuren nämligen och det har jag aldrig tyckt om. Det är tråkigt att det sker dödsfall under rusningarna, men det är ju alltid sorgligt när människor dör. I det här fallet kan man också säga att det är den risken som uppstår när man frivilligt bestämmer sig för att springa framför en vild tjur. De personer som försöker göra det måste vara väldigt modiga. Jag har aldrig varit i Pamplona själv, men jag ser det alltid på TV om jag får möjlighet. Man kan också tacka TV för att tjurrusningen är mer populär än någonsin. Titta bara på den mängd människor som kommer till Pamplona från alla städer i världen bara på grund av tjurrusningen, som ju egentligen bara är en liten del av San Fermín festivalen. Därför tror jag också att det är en tradition som kommer att finnas i många år till.

Mateo Munos, 25 år
Personligen har jag ingenting emot tjurrusning. Det är som vilken spansk tradition som helst och så länge det bara handlar om några tjurar som springer runt på gatan, stör det mig inte. Tjurfäktning tycker jag däremot inte om. Jag tror att det är skillnad på tradition och mord, tjurfäktning handlar ju i slutändan om att slå ihjäl tjuren. Det är inte heller okej att man piskar tjurarna innan de släpps ut på gatan. Jag har faktiskt själv varit på en tjurrusning i Pamplona en gång – men bara som åskådare. Jag tycker verkligen synd om den unge mannen som blev ihjälslagen i år, det är alltid förskräckligt när en människa mister livet. För mig är tjurrusning trots det en väldigt oskyldig tradition, men självklart är den till viss del föråldrad. Det gäller särskilt behandlingen av tjurarna. Man borde kunna springa framför tjurarna utan att skada dem.

  

Mona Skansen, 70 år, pensionär f.d. lärare.

Inte bara tjurrusning och tjurfäktning, utan all sorts djurplågeri bör förbjudas. Jag tror att djur har känslor och jag tycker att det är vidrigt att de piskar och retar upp tjurarna på det sättet.
Tjurrusningen kan skada både djur och människor. Jag tycker dock inte synd om de som deltar och blir skadade, de får skylla sig själva. Jag har ingen som helt förståelse för att man vill utsätta sig för faran som det innebär att vara med i tjurrusningen.
Jag tror inte att vi skulle kunna ha en sådan tradition i Sverige, den kan nog kopplas till de eldiga spanjorerna.
Jag skulle verkligen inte vilja se tjurrusningen, om jag skulle råka befinna mig i Pamplona medan den pågår skulle jag inte vilja gå dit. Jag har sett det någon gång på tv men jag tror att jag gick därifrån. Om det är tjurfäktning, som är ännu värre, går jag definitivt till ett annat rum eller stänger av.
När min son var ung pratade han om att han ville åka ner till Pamplona och delta i tjurrusningen. Som tur är blev det aldrig av och nu är han familjefar.

Jan Fjellner, 64 år, pensionär, f.d. egen företagare
Egentligen vet jag ganska lite om San Fermín, jag har bara fått den bild som förmedlats genom tv. Vissa moment är nog spännande men jag skulle aldrig åka dit bara för att titta på tjurrusningen.
Moraliskt sett har jag ingen åsikt. Människan har utsatt sig för risker i alla tider. Jag tror att de som är med i tjurrusningen får samma sorts kick som jag får då jag åker slalom nerför en svart backe eller då jag en gång provade att hoppa bungy jump. Sedan så vill de förstås visa sig tuffa. Jag tror dock inte att det handlar om machokulturen utan snarare om att utmana ödet. Självklart krävs det ett stort mod för att våga vara med och springa framför tjurarna, men man måste nog vara lite galen för att delta. Nu i min ålder tycker jag nog att det är lite dumdristigt och även om jag skulle kunna tänka mig att titta på skulle jag verkligen inte kunna tänka mig att delta. När jag var 22 skulle jag nog kunna tycka att det var lite häftigt och kanske till och med kunna tänka mig att vara med själv…. Så jag kan förstå att de blir exalterade.
Däremot tycker jag att det är väldigt märkligt att man släpper ut så unga människor! De är ovana och kan inte värdera risker ordentligt, så det kan lättare bli skadade. Det verkar finnas mormödrar som tittar på när deras barnbarn springer, det förstår jag inte alls. Jag tycker att man borde införa en betydligt högre åldersgräns för att få vara med i tjurrusningen. Överhuvudtaget tycks säkerhetsnormerna vara undermåliga.
Tjurarna har väl stått stilla och vill ut och springa, så jag tror inte att de lider så jättemycket. Jag tycker inte att San Fermín är särskilt elakt mot tjurar, däremot är jag helt och hållet emot tjurfäktning, det är verkligen djurplågeri. På så sätt är tjurrusning bättre än tjurfäktning.
Jag tycker nog att traditionen ska fortsätta men med bättre säkerhetsnormer. Jag skulle gissa på att vanliga tjurfäktningar kommer att dö ut innan San Fermín- traditionen gör det.

 

Erica Nilsson 39 år, tandläkarassistent
Jag tycker verkligen inte om San Fermín, det är hemskt. Jag tycker att man ska respektera djur och inte misshandla och stressa dem. Jag tror att alla djur har känslor. Det finns lagar för att man inte får behandla till exempel hundar och katter hur som helst, så jag kan inte förstå varför det skulle vara okej att vara elak mot tjurar.
Jag kan inte förstå att de som deltar tycker att det är roligt. Men traditionen har ju funnits så länge och jag antar att den är väldigt djupt förankrad. Deras föräldrar kanske gjorde samma sak. Det finns ju till och med de som låter sina barn vara med.
Jag tycker inte synd om de som blir skadade eller dör, de får skylla sig själva.
Jag har aldrig sett tjurrusningen och skulle gå därifrån om jag råkade befinna mig i Pamplona under festivalen. Jag har sett det på tv någon gång, men jag brukar oftast stänga av då det visas.
Jag tycker att tjurrusning och tjurfäktning borde förbjudas. Problemet är att de får pengar från staten. Som tur är finns det en hel del spanjorer som också är motståndare, till exempel min man. I Barcelona håller de på att diskutera ifall tjurfäktning ska förbjudas i Katalonien.

Av Matilda Shayn

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.