Svensk pensionär i klammeri med lokalpolisen

Svensk pensionär i klammeri med lokalpolisen

 

Lars-Eric Nilsson var i augusti utsatt för, vad han anser, polisvåld och diskriminering. Den våldsamma händelsen har bland annat lett till förlorad hörsel och tinnitus. Polismannen förklarar sig oskyldig och trots att det hände för flera månader sedan har han först nu fått tala med myndigheterna .
Han har berättat sin historia för En Sueco.

Det var en varm augustidag som såg ut att bli likt så många andra, men så skulle den inte sluta. Lars-Eric Nilsson och hans fru Irma hade varit och handlat. De åt också ute, han drack två glas vin och fyra timmar senare gick han för att hämta bilen och lasta in varorna.
"Eftersom det var en olycka längre fram stod trafiken stilla. Jag gav tecken och körde ut men då plötsligt körde bilen, som jag trodde skulle släppa fram mig, fram och det blev nästan en kollision. Jag lyckades stanna 10 cm framför hans höger dörr. Föraren, en 24 åring man, rusade ut och skrek "documentos" och påstod att jag hade kört på honom. Jag körde runt rondellen och han kom förbi mig, körde sicksack och tvärbromsade men jag lyckades återigen stanna utan någon kollision. Han kom ut och fortsatte skrika aggressivt. Jag sa då till honom "maleducados" och "espoñoles no piensan" – dåligt uppfostrad och spanjorer tänker inte. Då small det. Jag fick ett knytnävsslag i ansiktet”, berättar Lars-Eric.
Den unga mannens medpassagerare ringde efter polisen. Ingen tittade efter några skador, varken bil- eller personskador, fastän hans fru som kommer från Argentina, som nu var på plats begärde det. Men de såg tydligt att han hade blivit slagen. De kollade dokumenten och alla fick blåsa för alkoholtest.

Alkoholtesten visar positivt
"Jag hade strax över tillåten alkoholgräns, troligen därför att jag precis innan tagit medicin som höjer värdet (det visste jag inte då), men kände mig helt nykter. Poliserna pratade överhuvud taget inte med mig, utan bara med spanjorerna.
En annan polis kom med en bil för att köra mig till polisstationen. Jag visste ingenting om detta. När polisen kom fram till mig och sade något som jag inte hörde eller förstod, jag hade inte min hörapparat på mig, svarade jag "estoy esperando a mi mujer”, – jag väntar på min fru”, fortsätter Lars-Eric.
Hon hade gått till butiken strax bredvid för att köpa en flaska vatten eftersom han blödde kraftigt ur munnen.
"Jag vände mig om för att se och hon kom precis när det small. Polisen gav mig ett kraftigt slag över örat. Han fick tag i ena armen och bröt upp den på ryggen och satte på mig handfängsel. En av de andra poliserna hjälpte till och de kastade in mig i polisbilen. Händerna satt som i ett skruvstäd och det gjorde fruktansvärt ont. Det var ren tortyr. Irma frågade "varför?". Polisen svarade att jag hade gjort motstånd. Hon ville åka med i polisbilen men de nekade. Hon kom efter i taxi."
Han var arresterad.

Från polisstationen till akuten
Efter några timmar blev Lars-Eric frigiven. Polismannen bad märkligt nog om ursäkt och sträckte fram handen, även om han senare har nekat till att vara skyldig. Föraren bad Lars-Eric att inte anmäla honom. På polisstationen sa de att han skulle göra det och att han skulle åka till akuten och visa sina skador.
"Föraren hade redan varit där och fått skadorna dokumenterade, fast jag inte hade rört honom. Jag blev omplåstrad och allt skrevs ned på papper, även skadorna på händerna efter handfängslet. Jag sa då också att jag hade ont i armen. Jag fick senare även problem med hörsel och balans”, fortsätter den svenske pensionären, som nu har fått tinnitus. Detta bekräftas av audiologen Hanne Rothe från Audiomas.
Han är pianist men kan nu varken spela eller ens lyssna på musik.
"Mitt liv har blivit helt förstört efter denna brutala polismisshandel. Musiken är mitt liv. Jag har bland annat gjort ett 50-tal konserter med Malmö Symfoniorkester då det var 200-års jubileum av Mozarts födelse och jag har blivit kallad "Malmös Mozart". Nu har jag tackat nej till alla jobb framöver. Jag kommer kanske aldrig mer att kunna spela som tidigare."

Efterföljande rättegångar
I september kom målet inför rätten men enligt Lars-Eric var det en fars.
"Vid rättegången mot föraren fick jag ingen advokat, som jag var berättigad till. Föraren påstod att jag hade börjat slå honom. Både han och jag fick böter på 180 euro. Det är ingen idé att överklaga då jag inte hade något vittne, bara min fru. Rättegången beträffande alkoholen blev inställd då det bara var strax över tillåten gräns och jag hade inte gjort någon skada. Ändå ska jag böta 450 euro, vilket bestämdes av lokalpolisen i Fuengirola. Vid samtal med säkerhetschefen (polischefen som också skulle närvara vid mötet, kom inte och har inte heller hört av sig) visade han ett protokoll där det framkom att polismännen har flera vittnen. Vilka? Pojkarna som slog mig och ett annat vittne som inte vill uppge sitt namn”, förklarar han.

Slutligen får han myndigheternas uppmärksamhet
Lars-Eric är en mycket frustrerad man. Han anser att han är ett offer för den unga mannens och polisens antipati mot utlänningar. Han vill att de ska stå till svars för vad de har gjort, han vill ha upprättelse och kompensation för sveda och värk samt förlorad arbetsinkomst och livskvalitet.
Han och Irma fann senare två neutrala vittnen till händelsen, en spansk dam och en svensk man. Efter flera månaders försök med att få ett möte med tjänstemannen som ansvarar för stadens säkerhet och därmed också den lokala polisen, Rodrigo Romero, lyckades det slut den 12 november.
Med på mötet var hans advokat, Arancha Oballe, och prästen Oluf Montelius, som är mycket integrerad och involverad i samhället och som har hjälpt Lars-Eric i det här fallet.
Oluf Montelius anser att fallet är mycket tragiskt och att det också handlar om att undvika att det sker igen.
"Problemet är kulturella skillnader och att polisen inte talar något främmande språk. 40 procent av alla invånarna i Fuengirola är utlänningar och 10 procent är nordbor. Många av dem lär sig spanska, men det kan man inte förvänta att turisterna ska göra”, säger Oluf Montelius, som Rodrigo Romero har bett komma med förslag om till exempel ett utbyte av poliser mellan Spanien och Sverige.
Han anser också att målet, även om det inte är första gången en nordbo är utsatt för våld, ska ses som något sällsynt.
"En norrman har också blivit slagen av polisen, men det sker dessvärre överallt, inklusive i Sverige där en polis nyligen misshandlade en man till döds”, säger han.
"Vi kom inte fram till någon slutsats på mötet. Polismannen insisterar på att han är oskyldig och i Spanien väger en polismans uttalanden tyngre än en allmän persons. Men vi ska nu presentera vittnenas uttalanden i skrift och därefter kommer det att hållas en "careo", en konfrontation mellan parterna. Kommer man inte till enighet då slutar fallet i rätten”, förklarar Arancha Oballe.
En Sueco har också bett Rodrigo Romero om ett uttalande, men han vill inte kommentera saken.

 

"Polisen gav mig ett kraftigt slag över örat. Han fick tag i ena armen och bröt upp den på ryggen och satte på mig handfängsel."


"Jag har bland annat gjort ett 50-tal konserter med Malmö Symfoniorkester då det var 200-års jubileum av Mozarts födelse och jag har blivit kallad "Malmös Mozart". Nu har jag tackat nej till alla jobb framöver."


"Föraren påstod att jag hade börjat slå honom. Både han och jag fick böter på 180 euro. Det är ingen idé att överklaga då jag inte hade något vittne, bara min fru."

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.