Vad vet svenskar i Sverige om Spanien?

Vad vet svenskar i Sverige om Spanien?

Flamenco, tjurfäktning och paella?  Jag skulle tro att detta för många svenskar är den klassiska bilden av Spanien. Likaså att spanjorernas liv är ett ständigt fiesta och siesta. Många glömmer nog också bort att Solkusten bara är en liten del av Spanien. Vi svenskar som bor här vet förstås att detta mångfacetterade har mycket mer att erbjuda än sol, fest och vackra stränder.
Å andra sidan – vet spanjorerna mycket om oss och om Sverige? Antagligen inte. Fastän en hel del spanjorer här på Solkusten säkerligen har svenskar som grannar tycks många inte vara särskilt intresserade av att ta reda på mer om vår kultur.
Jag kan inte minnas alla gånger jag har fått förklara för spanjorer att säkert mer än hälften av alla svenskar faktiskt inte är blonda och att det oftast är över 20 grader på sommaren i Sverige.
För några år sedan jobbade jag i en skobutik i Barcelona. När det var dags att lämna Spanien och åka tillbaka till Sverige frågade mig en arbetskamrat (visserligen var hon katalanska och inte spanjorska, men ändå) om ”Alperna i Sverige är vackra”.  Fastän vi hade jobbat tillsammans i flera månader kunde hon fortfarande inte skilja på Sverige och Schweiz. En klassiker. Jag vet inte hur många gånger jag hört spanjorer fråga mig något om ”Suiza”. Jag har rent av hört om en spanjor som trodde att Sverige var en stad i Ikea…
Trots att vi båda är den del av den europeiska unionen tycks spanjorerna och svenskarna alltså leva i två skilda världar utan vidare kunskap om varandras länder. Stereotypa bilder har alltid funnits, men kanske är informationen om de olika EU-länderna helt enkelt för dålig
Det vore intressant att ta göra en enkät om vad spanjorer faktiskt vet om Sverige och svenskar. Det får dock bli en annan gång, vi börjar med svenskarna. Jag ville testa om det faktum att svenskarna har fördomar om Spanien är en fördom från min sida eller om det verkligen stämmer. En Sueco har pratat med slumpvis utvalda svenskar i Sverige om vad de vet och tänker om Spanien, spanjorer och spansk kultur.Elin Göthe, 28 år
Juridikstuderande

Vilka associationer får du när jag säger Spanien?
”Sällskapsresan”, Costa del Sol, stränder, blått hav och drinkar.
Har du varit i Spanien någon gång?
Nej, aldrig (skratt). Jag tänker också på att så många svenskar åker dit, det är väl därför jag aldrig har gjort det själv… Fast jag vet att Spanien har mer att erbjuda, jag skulle gärna åka till Barcelona.
Kan du nämna några kända spanjorer?
Hmm, nej. Det finns någon känd fotbollsspelare, fast han kanske är portugis…
Vet du något om spansk politik då?
Ja, fast jag kan inte komma på namnet på någon politiker
Spansk mat?
Ja, paella och tapas.
Kan du något spanskt uttryck?
¿Como estás?
På vilket sätt tror du att spanjorer skiljer sig från svenskar?
Jag tror att de, precis som de flesta runt medelhavet, prioriterar livet. Fast det är nog olika beroende på om man bor vid kusterna eller inåt landet. De vid kusterna prioriterar vänner, familj, god mat och har väldigt roligt. Livsnjutare kort sagt…

Jukka Saario, 38 år
Entreprenör och krögare

Vad är det första du tänker du på när jag säger Spanien?
Livskvalitet.
Vad menar du med det?
Spanjorer njuter av livet på ett helt annat sätt än svenskar; de tar det väldigt lugnt, äter sena middagar och umgås med familjen.
Har du någon erfarenhet av Spanien?
Ja, jag har bott och studerat i Barcelona i ett halvår. Det var en underbar tid i mitt liv.
Vad spännande. Nämn något annat bra med Spanien.
Maten. De är noga med sina råvaror och har koll på saker och ting vad gäller matlagning.
Vad menar du?
De flesta spanjorer kan skilja mellan olika olivoljor, de flesta svenskar vet ingenting om sådant. Jag älskar att laga mat och tog själv influenser från det spanska köket när jag bodde där.  Jag är grym på paella.
Du som bott i båda länderna… vad tycker du är den största skllnaden mellan livet i Spanien och här i Sverige?
Den mest  påtagliga skillnaden är klimatet och att man inte stressar lika mycket där.
Livskvaliteten alltså?
Ja, det här ”mañana” som man säger, det stämmer faktiskt. Jag kände mig väldigt avslappnad där nere, trots att jag hade studier att tänka på.
Skulle du kunna tänka dig att flytta tillbaka till Spanien?
Absolut. Om såväl jag som min flickvän skulle få ett jobberbjudande med bra inkomst skulle jag inte tveka att flytta dit.

Lars – Olof Andersson, 55 år
Vaktmästare

Vad kopplar du Spanien till?
Saratoga, de kan jag verkligen rekommendera om man gillar hårdrock.
Jaha, de har jag missat… Något annat du tänker på?
Nej, men jag älskar det  röda vinet Campo Viejo… Sedan så tänker jag på en del kompisar jag har som bor i Spanien.
I södra Spanien där de flesta svenskar bor?
Ja, men jag kommer inte ihåg var.
Málaga, Torrevieja…
Ja… I Torrevieja hade jag en kompis som bodde som dog. Han pensionssparade i hela sitt liv och flyttade dit för fruns skull. Ett halvår senare dog han.
Har du varit i Spanien själv och hälsat på dina kompisar?
Nej, men visst skulle det vara kul att göra det och dricka lite cerveza (skratt).
Kan du några fler spanska ord?
Trabajo är väl det enda.

Irma Ridbäck, 69 år
Pensionerad bibliotekarie

Vad tänker du på när jag säger Spanien?
Jag tänker först och främst på katedralen i Barcelona och därefter på Guggenheimmuseet i Bilbao och Santiago de Compostela
Har du besökt dessa platser?
Nej, men jag skulle väldigt gärna göra det! Jag hade ett samtal men en student från Bilbao som berättade väldigt engagerat om museet när det precis var nyinvigt. Själv har jag tyvärr bara varit på Mallorca.
Kan du nämna någon spansk författare?
Hmm nej, men var det inte Orwell som bodde i Spanien under inbördeskriget och skrev en bok om det… Jag kan inte komma på namnet.
Inte jag heller, något med Katalonien i titeln… Känner du till Lorca?
Just det ja… jag såg en av hans teatrar en gång. Sedan så har vi ju ”Don Quijote”, men den boken kanske är fransk?
Nej, den är spansk. Har du läst den?
Ja, för mycket länge sedan… Sedan så läste jag en artikel om en känd nutida spansk författare nyligen, jag kan inte komma på vad han heter, men han skrev något om en bokhandel…
Tänker du på ”Vindens skugga” av Zafon som handlar om Barcelona?
Ja, just det, i artikeln stod det att man nästan kunde använda hans bok som guide inne i Barcelona
Visste du att en hel del svenska pensionärer flyttar ner till Solkusten och känner du någon som bor där?
Ja, jag hade faktiskt en arbetskamrat som flyttade ner dit eftersom hon hade reumatisk värk, hon bodde först bara där under vinterhalvåret sedan trivdes hon så bra att hon flyttade dit på heltid.
Hur tycker du att det verkar att flytta dit?
Jag skulle aldrig göra det själv, men om folk tycker att de mår bättre så varför inte? Men i så fall ska man bo där året om, jag tycker inte att man ska bo på två ställen. Jag anser av princip att man bara har ett hem.
Har du någon bild av hur spanjorer är?
De har bättre familjesammanhållning och är mer spontana än svenskar.
Tror du att de svenskar som bor i Spanien påverkas av spanjorerna?
Nej, jag tror att de bor alldeles ensamma i svenska samhällen och ser sig som långtidsturister.

Cecilia Rios, 17 år
Studerar barn – och fritidsprogrammet

När jag säger Spanien, vad tänker du på då?
Spaniens flagga, spansk mat och några spanjorer jag känner. Sedan så tänker jag på spanska språket, min pappa är från Bolivia.
Kan du spanska själv då?
Ja, jag förstår det mesta och kan göra mig förstådd, men min grammatik är bedrövlig.  Min mamma har inga spanska eller sydamerikanska rötter, men hon jobbar som spansklärare, så att jag är så att säga uppväxt med språket.
Vad tycker du om spanska språket, är det fint?
Det beror på vem som talar
Kan du nämna några kända spanjorer?
Nej, det kan jag inte, jag är jättedålig på kändisar.
Kan du några spanska städer?
Njaaa, Madrid förstås…  Just det, Barcelona, dit skulle jag vilja åka.
Visste du att det bor många svenskar i södra Spanien?
Ja, min styvmamma var där nyligen så hon har berättat det för mig.
Hur tror du att spanjorer är?
Jag känner två spanjorer, det är mina föräldrars vänner. Jag vet inte om jag kan döma på de två, men de är i varje fall jättetrevliga

Khoi Lle Van, 24 år
Lokalvårdare

Vad tänker du på när jag säger Spanien?

Sommar, sol och semester
Har du varit där någon gång?
Nej, men jag skulle gärna åka dit nästa sommar.
Vilka spanska städer kan du nämna?
Portugal ligger i Spanien va… nehej… just det, Madrid.
Vet du något om spansk kultur
Nej, jag vet verkligen ingenting om Spanien, men just därför ser jag fram emot att åka dit.

Av Matilda Shayn

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.