Sov dig till strålande välbefinnande och vitalitet

Sov dig till strålande välbefinnande och vitalitet

Dela

Även om vi är på väg mot ljusare tider, är det fortfarande mörkt en stor del av dygnet. Använd den sista vintermånaden till att få ordning på dina sovvanor. Sömnen är livsviktig för att vår kropp och psyke ska kunna slappna av, så sömn är en viktig förutsättning för en god hälsa och välbefinnande.
15 punkter om sömn om du vill få energi, vitalitet och sundhet.
– 7 – 8 timmars djup oavbruten god sömn är viktig för oss alla. Önskar du att gå ner i vikt, så var mycket uppmärksam på din sömn. Det är timmarna före midnatt som är de viktigaste.
– En studie från Standsford universitet visar att bara 5% av alla människor kan klara sig på 6 timmars sömn och samtidigt må bra. Så resten av oss bör avsätta 8 timmar av dygnet till en god nattsömn. För lite sömn mattar ut och orsakar trötthet.
– När du vaknar på morgonen så sträck på dig. Det ökar ditt välbefinnande och nervsignalerna går snabbt och fritt och musklerna blir mjuka igen.
– Ät sista huvudmåltiden senast 3 timmar före läggdags.
– Många av oss har svårt att sova med koffein i blodet. Så drick din sista kopp kaffe på eftermiddagen. Kom ihåg att mycket annat också innehåller koffein t ex choklad, te, kakao. Koffeinet är kvar i kroppen mellan 7 – 10 timmar.
– Är du hungrig före läggdags, så ät eventuellt lite nötter eller en skiva rågbröd med ost. äter du på natten, så sluta med det. Det stör den regenerering som sker medan du sover.
– Hör du till dem som vrider och vänder sig innan sömnen infinner sig, så har det gjorts studier som visar att du behöver i genomsnitt 7 minuter för att somna, medan de ”snabba” bara behöver 3 minuter.
– Ett trevligt satt att somna på är att gå igenom dagen och tacka för alla de saker som varit bra. Det kan vara allt från en vacker ros som har slagit ut, ett trevligt telefonsamtal, ett leende osv. Kom ihåg det gamla ordspråket ”låt inte solen gå ner över din vrede”.
– Sömn är viktigt för immunförsvaret.
– Lider du av sömnbesvär, kan det bero på brist på magnesium, D-vitamin, B-vitaminer, kisel. Kom ihåg att B-vitaminerna bör tas om morgonen.
– På natten skapas hormonet Melatonin. Melatonin gör dig sömnig. Det är en antioxidant. Det samarbetar med vitamin D och ökar effekten av vitaminet. Vidare så blockerar Melatonin östrogenets stimulerande verkan på cancerceller. Några av oss känner att vi får en bättre sömn av att ta 3 mg melatonin ½ timma före läggdags. Melatonin har en inverkan på serotonin i hjärnan och hjälper mot vintertrötthet och depression.
– Alla former av alkohol kan främja insomning , men är också orsak till en orolig och avbruten sömn.
– Det är viktigt att ditt sovrum är rent, vädrat och ordentligt, att sängen bäddas varje dag och att sovrummet bara används till att sova och älska i.
– Bra örter för att främja en god sömn är t ex lavendel, som kan användas med några få droppar på huvudkudden. Dessutom finns det bra örter med bla Citronmeliss och Kamomill. Dessa blandningar går också att få i olika sammansättningar i kapselform. Naturläkemedlet Valerina officinalis, som också kallas Baldrian, kan också hjälpa till en god sömn.
– Ett gammalt och sunt husråd är att dricka ett glas varm mjölk med honung.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshopp

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.