10 tips till dig som vill vara i toppform i vår

10 tips till dig som vill vara i toppform i vår

Förbränning
Kom ihåg att Chili sätter igång förbränningen. Det kan vara bra att äta chili flera gånger om dagen. Vill du inte äta så stark mat varje dag, finns chili också i kapselform.

Hår
Önskar du ett sundare och fylligare hår, så kan B-vitaminer ofta hjälpa. B-vitaminerna finns i bl a inälvsmat och rotfrukter. Finns också i tablettform som t ex Multi B. Ett annat förslag är Hairnutrients som är en kombination av vitaminer för att stärka håret. Tänk också på mineralet kisel. En bra huvudmassage kan vara en god idé.

Mage
Ca 1/3 av alla människor upplever problem med magen. Det kan vara en god hjälp att äta mjölkesyrabakterier i kapselform t ex Symbioflor, Probiotic, Vita Biosa, Bifiform m.m. Det kan också vara bra att äta ekologisk yoghurt. Ersätt sockret över yoghurten med torkad frukt. Lider du av för lite magsyra, kan det vara en god ide med B-vitaminer med extra tillskott av B1. Det samma kan göra sig gällande vid för mycket magsyra, här kan i stället för extra B1 eventuellt tillsättas B5 och B6 vitamin samt magnesium och kalk.

Fibrer
Bakar du ditt eget bröd, så tillsätt eventuellt havregryn för att få flera fibrer. Kom ihåg att havregryn bidrar till en fin hud för att det innehåller mycket B-vitamin, det ger näring till både hår och hud. ät råris istället för vitt. Ersätt eventuellt ris med quinoa, fullkormsbulgur, osv.

D-vitaminer
Vid sidan av din dagliga vitamin/mineralpiller kan det vara en god idé att komplettera med extra D-vitamin, det spelar en viktig roll för immunförsvaret och kan medverka till att förebygga förkylning. Dessutom främjs kalkupptaget i tarmen och stärker skelett och tänder. D-vitamin finns i fet fisk, ägg, mjölk m.m.
Brist på D-vitamin sägs kunna öka risken för många andra krämpor t ex diabetes, sclerosis, vissa cancerformer, höjt blodtryck, depression m.m.

Håll hjärnan i form med folinsyra och B 12
Brist på B 12 kan den normala hjärnfunktionen förloras och man kan nå ett tillstånd som liknar senil demens. Var uppmärksam på att du kan ha normala värden i blodet och ändå lida av B-12 vitaminbrist. Det kan vara en indikator om att homocystinet i blodet är höjt, därför att B12 ihop med folinsyra tar bort homocystin från blodet. Det kan vara en god grund till att ta extra B 12 när du är över 50 år, det kan nämligen ta 0 till 6 år för första tecken på brist på B 12 visar sig. Olika undersökningar har visat att ca 20% av alla över 65 år lider av B 12-vitamin brist. Finns nästan bara i animaliska produkter samt i alger och tång.

Sött
Vill du ha lite sött någon gång ibland kan det vara en välgörande delikatess med ett hemmabakat ekologiskt grovt bröd smörat med ekologisk nötcrème som är gjord på hasselnötter, rörsocker och kakaopulver.
Älskar du sirap, så trösta dig med att i 130 g mörk sirap får du lika många antioxidanter som i en liten portion bär.

Ekologi
När du köper ekologisk mat, så undviker du bekämpningsmedel och gifter. Ett stort 5-årigt EU forskningsprojekt har visat, att ekologisk mat innehåller mer vitaminer, fleromättade fettsyror och antioxidanter jämfört med konventionellt odlade.
Kamut korn är en ekologisk gammal veteart som är besläktad med Durum vete. Den är extra rik på proteiner, vitaminer och mineraler och så smakar den fantastiskt gott och har ett lågt glykemiskt index. Används i pasta, kakor, kex och bröd. På www.kamut.com finns en uppsjö av recept. Är det svårt för dig att hitta ekologisk jäst finns det nu också ekologisk torrjäst.

Stress
Rosenrot kan hjälpa dig att motverka inre stress och få mer energi. Rosenrot är känt för att hjälpa kroppens vitalitet och har egenskaper av att motverka stress. Finns som ren rosenrot men också i olika sammansättningar med andra adaptogener t ex Omni Vital och Enaxin m.m. Du kan eventuellt komplettera med ett B-vitaminkomplex t ex Mega B stress, som är B-vitaminer kombineret med C-vitaminer och magnesium.
När solen tittar fram
Kom ihåg att börja solandet med en solcrème av så ren kvalitet som möjligt med en hög solskyddsfaktor t ex 30. Gärna med Aloe Vera. Efter solningen så smörj din hud med olivolja eller en lotion med Aloe Vera.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.