Ingen anledning att frukta tandimplantat

Ingen anledning att frukta tandimplantat

Dela

Det cirkulerar många myter om hur hemskt det kan vara att göra ett tandimplantat. Ofta är dessa rykten och myter så grova att många människor avstår från att över huvud taget tänka på behandlingen som en lösning. Men Eva Reebock, som är fastighetsmäklare på kusten, beslutade att slå hål på dessa myter. Hon fick för tre månader sen insatt implantat i hela överkäken och detta trots att hon hade hört många obehagliga historier, men säger att det är det bästa beslut hon någonsin har tagit.

Ordentlig information från första dagen
Eva Reebock vill gärna dela med sig av sina positiva upplevelser med andra som överväger att göra ett tandimplantat. ”Jag känner verkligen att mitt liv har förändrats och jag ångrar inte mitt beslut. En av de saker som jag var rädd för var om det skulle vara smärtsamt att få implantat, då det är ett kirurgiskt ingrepp, men varken under operationen eller efter, kände jag smärta”, berättar Eva.
Evas implantat gjordes på tandläkarkliniken Nordic Dental Centre i samarbete med en privat tandkirurgisk klinik i Málaga. Hela proceduren blev snabbt och professionellt utförd. ”I god tid innan jag skulle genomgå det kirurgiska ingreppet så gick jag på konsultation hos Nordic Dental Centre, där tandläkare Peter Broberg gjorde olika förundersökningar. Han tittade på storleken och kvaliteten på mitt käkben och bihålornas och nervernas placering för att komma fram till var och hur många implantat jag behövde. Jag fick också tillfälle att ställa frågor. Ofta var jag rädd för att jag var för nyfiken”, ler Eva”, men Peter besvarade alla mina frågor så grundligt, att jag under det kirurgiska ingreppet kände att jag visste allt som skulle ske. Jag besökte också privatkliniken i Málaga före operationen och fick möjlighet att prata med Adrian, som tillsammans med Peter skulle utföra operationen.

Klart på en weekend
Evas operation blev utförd på en fredag på privatkliniken i Málaga, där skruvarna som skall hålla de nya tänderna, blev monterade i käkbenet. Eva fick monterat sex skruvar i käkbenet, då alla hennes tänder i överkäken skulle ersättas. ”Jag var lokalbedövad under hela operationen och jag kunde följa med i hela händelseförloppet. Samtidigt förklarade Peter varje steg i proceduren. Det gjorde mig trygg och jag kände mig i goda, professionella händer under hela operationen,” förklarar Eva. ”Den efterföljande måndagen hade jag konsultation på Nordic Dental Centre, så allt som allt var det hela klart på fyra dagar. Jag fick smärtstillande piller och ett förebyggande medel mot inflammation. Efter det har Eva varit på kontrollundersökningar, men utöver det är det bara nödvändigt med en konsultation två till tre gånger om året. Man skall dock vara extra försiktig med tandborstningen samt använda munskölj, då det är ett litet mellanrum mellan tandköttet och implantatet, där det kan fastna orenheter som kan orsaka tandköttsinflammation.
”Det har varit lite av en resa,” berättar Eva. ”Från det att jag första gången pratade med Peter till det att implantatet hade monterats och fungerade optimalt så har det hunnit gå en tid, men det beror på att jag har haft mångar frågor och krav. Jag ångrar inte på något sätt mitt beslut. Nu kan jag äntligen le igen och det har påverkat mitt liv på ett mycket positivt sätt både i mitt jobb som fastighetsmäklare, men också mycket i mitt privata liv.” avslutar Eva.


Fakta om tandimplantat
• Tekniken utvecklades i mitten av 1960-talet av den svenske professorn Per-Ingvar Brånemark. Den första operationen genomfördes 1965 på Gösta Larsson, vars implantat fortfarande var intakta vid sin död 2006.
• De vanligaste och mest erkända implantatmärkena är Nobel Biocare (Brånemark), Astra och Straumann.
• Implantaten är i dag en fullt accepterad och säker metod, så länge operationen utförs i en fullständigt steril miljö och att det är godkända märken som används. Framgångsstatistiken är nästan 100 %.
• Ersätter man alla tänder i överkäken med implantat krävs sex skruvar och i underkäken fem skruvar. Beroende på storlek och kvalitet på käkbenet kan två implantat bära tre till fyra tänder. Själva operationen varar 1 ½ – 3 timmar.
• Efter tio dagar tas stygnen bort och fem till tio veckor efter operationen kan man börja monteringen av kronor eller broar, som antingen skruvas fast eller cementeras.
• Läkningsprocessen beror på olika faktorer: käkbenets kvalitet, placering och antalet implantat, samt om patienten röker eller lider av diabetes. Det tar från cirka två till tre veckor att göra de nya tänderna.


Kontakta alltid din tandläkare om du har funderingar eller frågor. Du kan också besöka följande hemsidor för ytterligare information: www.somnaturligatander.se, www.straumann.com, www.nobelbiocare.com, www.astratech.com och www.nordicdentalcentre.com.

Av Louise Kathrine Pedersen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.