Vår – tid för sport och motion

Dagarna har blivit längre och likaså våra soltimmar. Efter en regnfylld och mörk vinter märks vårens första tecken. Vi får lust till att komma ut och röra på oss mer. Vi betraktar våra kroppar lite mer kritiskt i spegeln, kanske vi kan se att den vill ha lite mer motion. Vid tanken på att sommaren snart är här med lätta kläder, vill vi gärna se snygga och tränade ut. Så har du latat dig i vinter så är det nu hög tid att börja röra på dig.
Själv ställer jag ut motionscykeln på terrassen. Istället för att bara cykla lugnt och stilla skall det nu intervalltränas medan jag njuter av den friska morgonluften mot mitt ansikte och känner dagen gry. Den skönaste musiken är fågelsången och jag njuter mycket av att höra hur de kommunicerar med varandra. Det ger mig en enorm glädje och energi. Därefter går turen med hundarna vid vattnet, där hemturen växlar mellan vanlig gång och lätt jogging. Jag har försökt att springa, men efter att jag har ramlat 2 gånger för att en hund gjorde krokben på mig så har jag nu gett upp det. Även om sanden är blöt, är det inte roligt att ligga och krypa på alla fyra. Ibland styrketränar jag, men det är långt i från alltid, och så får det vara. Ovanstående är min dagliga rutin fem gånger i veckan. De två fridagarna brukar jag för återhämtning. Jag motionerar bäst hemma och på morgonen. När ovanstående beskrivs, är det för att understryka att det är viktigt att du finner den motionsform eller idrottsgren som du trivs bäst med, annars dröjer det inte länge förrän du hittar på tusen ursäkter för att ge upp. Det allra bästa är att leka sig till en bättre kondition, så håller du bäst fast i de goda vanorna. Regelbunden motion, självklart med måtta, är supersunt och när du är aktiv boostar du också ditt självförtroende avsevärt. När jag skriver motion med måtta menar jag att du skall lyssna på din kropp, för den ljuger inte. Självklart får du gärna vara öm efter en träning, men du skall inte känna dig trött eller tung i flera dagar efter, då är du för hård mot dig själv.
Vitaminer/mineraler och sunda fetter
Vill du bara ta en produkt och gärna vill ta allt på en gång, kan det flytande kosttillskottet Mivitotal flex rekommenderas. Det kan också med fördel tas som bas och utgöra grunden för tillskott av andra former av tillskott utifrån tycke och smak. Likaså är Spirulina rik på proteiner, vitamin B12 och mineraler och motverkar också trötthet och känsla av att vara svag.
Gillar du hård sport, är det viktigt för ditt välmående att du inte plötsligt slutar, utan trappar ner med att eventuellt småjogga för att avsluta med att gå. Vår saltbalans är av största vikt och särskilt här på dessa breddgrader, där det ofta är varmt och vi svettas, så bör vi vara uppmärksamma på att vår kaliumbalans är i ordning. Konsekvenserna av både ett för lågt och för högt kaliumtal kan vara dramatiskt och dödligt. Var särskilt uppmärksam på detta om du äter vattendrivande medicin. Det kan vara en ide att komplettera med kalium.
Du skall vara uppmärksam på att behovet av vissa näringsämnen stiger ihop med den intensitet du utövar din sport. Du skall vara särskilt uppmärksam på B-vitaminerna. Märker du t ex att du plötsligt får många myggbett kan det vara tecken på att du behöver B1. Vitaminet utsöndras i svett och leder lätt till brist hos idrottsfolk. B1-vitamin i dosen 1 gram dagligen kan hålla myggorna borta, men tänk på att det är viktigt att ta hela spektrat av B-vitaminer, då de arbetar tätt ihop. Bland andra viktiga kosttillskott kan nämnas C-vitamin, D – , Q10, kalk och magnesium, zink och selen och slutligen de fleromättade fetterna. Fetterna motverkar också behovet av att äta sött, vilket är en svaghet många sportsutövare har. Det kan också vara en god ide att blanda olja i smoothies som dricka före träningen. Var särskilt uppmärksam på magnesium. Magnesiumbrist kan vara förödande för hjärtfunktionen och hjälper också till en god hjärnfunktion. Så ät gärna nötter, fullkorn och frön, samt gröna grönsaker.
Löptränar du mycket så skall du vara uppmärksam på att du är i riskzonen för att ha järnbrist. Järn är ett livsviktigt mineral som huvudsakligen finns i blod och muskler, med en tredjedel lagrat i levern. Symptom på järnbrist är trötthet, hjärtklappning och andnöd eventuellt med yrsel. Järn får du från fullkornsprodukter, kött samt frukt och grönt. Skall du ha tillskott av järn så var uppmärksam på att ett tillskott av C-vitamin ökar upptagningen av järnet.

Aminosyror och proteiner

Aminosyror är livets byggstenar. Alla proteiner är uppbyggda av aminosyror. Aminosyror är starkt läkande substanser, var och en med sin helt specifika aktivitet. Aminosyror är medansvariga för att läka, återuppbygga och normalisera.
Kort sagt, aminosyror spelar en viktig roll när man utövar olika former av sportaktiviteter.
Glutamin är en aminosyra som den sista tiden har blivit populär hos många sportutövare. Det är en rik energikälla för kroppens celler och kan medverka till att föröka din muskelstyrka, ge mer kraft och förbättra metabolismen. Det tas med bäst verkan efter träningen. Dessutom är den också känd för att dämpa behovet av alkohol, narkotika och andra gifter samt socker. Det har också använts till behandling av tarminflammation. Bör aldrig ges till parkinsonpatienter samt lider du av förstoppning kan Glutamin förvärra detta.
En annan populär produkt bland sportutövare under hård träning är L-karnitin. Många människor menar att det kan påverka deras sportresultat i positiv riktning. L-karnitin används för att bilda ATP i Mitokondrierna och därmed menar man att det spelar en roll i energi- och fettförbränning, eftersom det är delaktigt i att transportera långkedjade fettsyror till Mitokondrier. Det rekommenderas av kunniga att ta produkten senast 2 timmar före den aktulla kampen eller träningen. Man menar också att det reducerar de skador som har skett på musklerna under träningen och främjar återuppbyggnaden. Det ger god energi och är bra för hjärtat.

L-arginin
Detta ämne produceras i samband med produktion av energi i musklerna. Det är viktigt för muskeluppbyggnaden. Kreatin bildas t ex baserat på L-arginin. Den främjar förbränningen av fettväv, renar levern och friger tillväxthormon. Som en liten kuriosa hjälper den också mäns kvalitet på säd. Bör dock aldrig tas av folk med herpes.

Proteiner

Proteiner är, som tidigare nämnts, oumbärliga för energi- och muskeluppbyggnad. Alla vitaminer, mineraler och diverse kosttillskott är viktiga och bra, men för din muskelbyggnad är det bara en substans som kan ge din kropp den nödvändiga näringen och det är protein. Proteinet är det som gör att dina muskler kan växa. Här kan instant proteiner vara till stor hjälp. Ju mer protein som står till förfogande för musklerna, desto starkare blir de när de utsätts för belastning. Normalt sägs det att ½ – 1 gr fullgott protein per kg kroppsvikt är tillträckligt, men vill man gärna öka i muskelmassa kan man ta 3 gr per kg kroppsvikt. Vassleprotein är ett protein där mjölken är filtrerad, så att det bara är vasslen kvar. Det är ett populärt proteintillskott p g a dess höga innehåll av aminosyror och snabba upptagningsförmåga. Förutom att det är sportutövare så är det också riktigt bra för äldre som har svårt att få i sig tillräckligt med proteiner samt till personer med HIV och cancer som alla har ett stort proteinbehov. Ett annat populärt protein som är fullvärdigt och verkar nästan som vassleprotein är hampprotein. Se samtidigt till att få goda långsamma kolhydrater och att alltid dricka mycket. Saknar du bara lite snabb energi, finns det också många bra och sunda proteinbarer.

Andra kosttillskott
Bland andra intressanta kosttillskott som kan hjälpa dig i din motions- och sportutövning kan nämnas Alpha lipoic acid, som är en antioxidant som huvudsakligen hjälper hjärnan och musklerna under sportutövningen med att förhindra muskeltrötthet.
MSM (methyl-sulfonyl-methane) är en god hjälp till att bygga upp vävnaden och underlättar flexibilitet och elasticitet i ledligament och senor.
Q 10 är en antioxidant som medverkar i energiproduktionen. Fungerar bra ihop med L-carnitin.
Det kan vara en god hjälp med en blanding av olika adaptogener som t ex finns i Omnivital, som består av Astragalus, Rosenrot och Rysk rot. Det kan hjälpa till ökad uthållighet och vara en hjälp för andningen under sportsutövandet.
Kreatin är mycket populärt bland sportutövare som ligger i hårdträning. Det är en sammansättning av 3 aminosyror Arginin, Glycin och Methionin. Det kan vara en god ide att ta både protein och kreatin, då bägge hjälper varandra. Kreatin går inte in och bygger upp dina muskler. Det verkar bäst vid intensiv träning. När du tar Kreatin, kan du träna hårdare och få mer styrka. Vill du helst ta det genom kosten finns det i kött, fisk och olika bär som också kallas superfrukter. För att få ut mesta möjliga av Kreatinet är det viktigt att dagligen dricka ca 2 liter vatten.
D-ribose är ett av de senaste nytillskotten, som många sportutövare har blivit förtjusta i. Ämnet är ett enkelt sockerämne. Det är ett förbluffande ämne som har visat sig att hjälpa till att hålla hjärtat sunt och därmed förbättra livskvaliteten. Det stimulerar den naturliga energin. Det forskas fortfarande kring D-riboses många effekter. En effekt är att det kanske kan ha en gynnsam verkan också på Fibromyalgin. Däremot menar man att det inte förbättrar själva sportsprestationen, men det är fortfarande en diskution kring detta.
Karnosin är en stark antoxidant som är utmärkt för alla idrotts- och sportutövare. Det är ett medel, som ökar muskelkraft och uthållighet. Den hjälper till med att man snabbt återhämtar sig efter fysisk ansträngning, då det neutraliserar mjölksyran som bildats i musklerna. Den är gjord på 2 aminosyror Alanin och Histidin. Karnosin är känt för att skydda mot åldring, försvagning och förfall. Det anses vara ett i särklass effektivt kosttillskott för huden, hjärnan och nervsystemet. Det har visat sig att den arbetar bra ihop med andra antioxidanter i samband med att skydda vävnader mot fria radikalers skadliga verkan. Det har också en utrensande verkan på de tungmetaller som finns i kroppen, t ex Cadmium, Kvicksilver, Bly osv.
Se upp så att du inte faller i blodsockerfällan. Många människor som älskar sport, har en hög socker- och läskedrycksförbrukning. Äter du mycket druv- eller fruktsocker kan det rubba kopparbalansen och vara dåligt för hjärtat.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.