Det är verkligen nya tider på många fronter.
På mitt köksbord står ett rikt urval av så kallade ”superfrukter”. Mitt barnbarn, Morten, har ett litet uppehåll i studierna och hjälper nu till i Anni’s Vitalshop. Glad, entusiastisk och nyfiken ser han till att vi köper hem de senaste nya ”superfrukterna”. Dels för att han själv ska kunna pröva dem, men också för att han föreläser för mig om att det är tidens hälsotrend. Så jag får goribär, acaibär, mullbär, kakaonibs (råa krossade kakaobönor) m.m. hällt över min morgonyoghurt, han förser oss också med diverse spännande proteinpulver såsom hampprotein, risprotein, vassle m.m.
Ordet ”superfrukter” introducerades redan 2005, när mat- och läskindustrin använde ordet om de frukter som hade särskilt fördelaktiga egenskaper och ordet ”superfrukt” används i dag för att beteckna de frukter som har speciella näringsmässiga fördelar på grund av dess vitaminer, antioxidanter, proteiner och för någons vidkommande också de essentiella fettsyrorna.
Bland de frukter som idag kallas för ”superfrukter” finns acai, granatäpple, blåbär, mullbär, tranbär, gojii, inka, blåbär, grapefrukt, mango och havtorn m.m.
De gamla kända produkterna såsom: tomater, äpplen, apelsiner, hallon och jordgubbar borde egentligen också kallas ”superfrukter”, men då de är vanliga och kända sedan gammalt, har de inte nyhetens dragkraft och stora intresse och blir därför inte kallade ”superfrukter”.

Acai
Är absolut högst upp på hitlistan för ögonblicket. Frukten kommer från Brasilien och Peru, där den växer på upp till 7 meter höga palmer. Det är ett litet svart/lila bär ca 25 mm i diameter. Acai fås i kapslar och pulver. Den är en av de mest antioxidantrika frukterna och innehåller många vitaminer, mineraler och essentiella fettsyror samt proteiner. Den innehåller mellan 3 – 6 gånger så många antioxidanter som blåbär och med sin omega 9 fettsyra anses den också kunna bidra till att hålla den dåliga kolesterolen nere. Då den också är rik på fibrer är den även bra för att hålla magen i ordning. Frukten innehåller inte socker. Andra goda egenskaper acai har är: bra för immunförsvaret, hjärnfunktionen, hjärtat, huden, god inverkan på synen, ett bra sexliv, ger energi, men också en god sömn. Många använder den också som en detoxer. Det har varit en del diskussioner om att den är bra för att gå ner i vikt, men det finns det inget bevis på. Kapslarna fås på 500 mg och det rekommenderas i aktuell litteratur att ta mellan 1000 till 4000 mg dagligen.

Gojibär
Vi tar oss nu till Himalaya, Tibet och Kina där Goji-busken både växer vilt och odlas. Gamla kinesiska munkar åt bären, då de menade att det bidrog till längre levnadstid, vitalitet, sundhet, energi och uthållighet. Goji är ett litet rött välsmakande superbär som alla pratar om just nu. Även min hund glufsar i sig dem med stort behag. Bäret innehåller en massa antioxidanter och fotokemiska ämnen bl a betakaroten och zeaxanthin som är bra för vitaliteten i ögonen och därmed för synen.
Goji innehåller 18 olika aminosyror inklusive de essentiella, samt ca 21 spårmineraler. De är fulla av C-vitaminer och sägs innehålla ca 500 gånger så mycket C- vitamin som apelsiner.
Ytterligare en orsak för sin popularitet är att den är känd för att ha en föryngrande effekt på både kropp och själ. Dessutom verkar den gott på immunsystemet. Det påstås också att Goji kan vara en hjälp både i förebyggande syfte mot cancer samt artrit (ledinflammation) och infektioner. Den ökar kroppens styrka och energi vid sjukdom. Den skall också vara en liten mirakelkur för att hålla blodtrycket normalt, samt att reducera kolesterolnivån och förebygga avlagringar i blodådrorna. Dessutom påstås det att den är en hjälp om du önskar gå ner i vikt. Den hjälper dig från att småäta mellan måltiderna. Även sömnkvaliteten blir bättre. Helt klart ett bär som har kommit för att stanna.

Mullbär
De 3 viktigaste nyckelorden för mullbärens verkningsområden är diabetes, håravfall och smärta. Trädet som frukten växer på kommer övervägande från Asien, men växer också på många andra platser där det är gott om sol, utrymme och mulljord med sandblandad lera.
Den har blivit särskilt känd på senare tid för att ha ett blodsockerstabiliserande ämne. Ät gärna en handfull mullbär dagligen.
Vetenskapen säger att frukten innehåller rikligt med resveratrol, samma ämne som finns i rödvin. Därmed menar man att frukten är ”bra för hjärtat” och motverkar virusangrepp. Eventuellt kan det också bidra till att sänka de dåliga kolesterolvärdena och lindra kronisk inflammation. Det talas även om att mullbär kanske kan bidra till att bromsa utvecklingen av Alzheimer och Parkinson. Mullbärsbladen används mot diabetes och förhöjt blodtryck. Mullbäret innehåller massor av C-vitamin, K-vitamin, järn och kalcium samt proteiner, flavonoider m.m.
Bären smakar sött och gott och kan ätas med njutning som de är, men kan också användas i sallader och smoothies.

Inkabär
Är en av de senaste nya stjärnskotten på ”superfruktslistan”. Det är ett litet gyllene bär i storlek av ett körsbär. Bäret smakar lite surt, men ändå mycket gott. Som namnet antyder, är det känt ända sedan inkaindianernas tid då de användes för sina många näringsmässiga egenskaper. Bären har använts mot malaria, cancer, astma och hepatit, men det finns inget vetenskapligt bevis för detta. Inkabären växer i Amazonas och andra delar av tropikerna. De är mycket vitaminrika och innehåller bl a A-vitamin, C och B-1, B-2, B-6 och B-12 samt proteiner, bioflavonoider och karotenoider. De är mycket goda att äta direkt ur påsen som ett litet mellanmål men kan också strös över dina morgonflingor/gröt, samt användas i desserter och smoothies. I sallader smakar de helt underbart gott med avocado.

Råa kakaobönor
Är i ropet just nu, dock har den varit känd som ätbar i tusentals år. Kakaobönorna kommer från ett litet jämngrönt träd som växer företrädesvis i Sydamerika och Västindien. Den smakar bittert, men efter att ha smakat på den några gånger börjar jag att gilla den. Ändå tycker jag att den smakar bäst som strössel på desserter eller i smoothies. Bakar du brownies smakar det också gott att tillsätta lite råa kakaobönor i smeten liksom många andra bakverk vinner i smak med lite tillsats av densamma. Den innehåller många mineraler t ex magnesium och kalcium. Den sägs ha en stimulerande effekt på centralnervsystemet som ger en känsla av välbefinnande och tankemässig klarhet, vilket säkert är tack vare innehållet av teobromin som är en naturlig stimulerande substans i likhet med koffein, bara mildare.
Det sägs att Columbus fann kakaon och skickade exemplar till Kung Ferdinand, men den vann inte riktigt mark den gången. OBS: Slutligen, du skall inte ge råa kakaobönor till din hund eller andra djur!

Granatäpple
Jag är mycket stolt över mitt granatäppelträd i trädgården. Först blomstrar det med vackra röda blommor och så kommer den vackra frukten som påminner lite i formen av ett äpple. Frukten anses ha varit känd i ca 5000 år och i Sverige har vi mest känt till den som en dekorativ frukt p g a sin vackra form och färg. Detta har dock ändrat sig på senare år, där vi har använt kärnorna i äpplet till saft, gelé, juice och också intagit den i kapselform på grund av sina hälsomässiga fördelar som en kraftig antioxidant och som källa till C-vitamin och betakaroten.
Granatäpple är ett av de mest omtalade näringsämnen just nu. Det är starka teorier om många hälsobringande verkningar bl a som skyddar cellerna, förebyggande verkan mot prostata – och lungcancer, energigivande, föryngring av huden, stärker immunförsvaret, förbättrar kvaliteten på säd, läkning av sår, stärker hjärtat, bra för kolesterolvärdet m.m.
Nu äts frukten också i pulverform och smakar himmelskt helt enkelt. Du kan äta en ren tsk pulver, eller strö den över din yoghurt. Det blir till en ren festmåltid med pulvret strött över muslin. Dessutom kan pulvret också användas i desserter och smoothies. Jag har lagt in den som en daglig del av min kost.

Hampfrö
Hampfröpulver är också en av de nyare matvarorna som har kommit på vårt köksbord, då det dagligen äts av barnbarnet Morten. Mest för att han går på styrketräning. Hampfröpulver är bra för muskler och styrka. Även om fröet är pyttelitet är det ändå en fantastisk proteinkälla som innehåller alla essentiella aminosyror och är dessutom också rik på omega 3 – 6 – 9 fettsyror. Vidare innehåller den en massa fibrer ihop med olika mineraler såsom magnesium, kalium, järn och zink.
Det är utmärkt att hälla 1 matsked i din smoothie eller bättra på ditt bröd när du bakar, med ett par matskedar Hampfröpulver.
Mycket nöje med de ”nya Superfrukterna” – kom ihåg att det bara är fantasin som sätter gränsen för hur du använder dem.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.