Fråga tandläkaren – maj 2010

Hej Christina. Jag har några frågor gällande tandfyllningar:
Vilka fyllningar är bäst: plast, porslin eller silver? Och varför?
Vilka håller längst och vilka är billigast/dyrast? Hur undviker man bäst att få hål i tänderna?

Med vänlig hälsning

Kåre

Käre Kåre
Som tandläkare bedömer jag varje patient individuellt utifrån tandfyllningens storlek, bruxism (tandgnissling), patientens önskemål, ekonomi osv.
Alla material är olika och har därför både för- och nackdelar. På Nordic Dental Centre utför vi inte amalgamfyllningar då vi menar att det i dag finns mycket bättre alternativ, som olika typer av porslin eller plast.
Komposit är ett hårt, vitt material som tål belastning så länge fyllningen inte är för stor. Det är billigare än porslin, men kan med tiden bli missfärgat. Komposit är ett bra alternativ, så länge den har en passande storlek. Kompositfyllningen lagas av tandläkaren, under tiden som patienten är i tandläkarstolen och du kan använda tanden omedelbart efter.
När det är en större del av tanden som skall ersättas, rekommenderar jag generellt porslinsfyllningar. Det finns i dag olika porslinstyper med olika styrkor som tandläkaren väljer till bakgrund av patientens behov och vanor som t ex tandgnissling eller felaktigt bett.
Porslin är ett starkt material, starkare än plast. Jag rekommenderar detta om du vill ha det bästa estetiska resultatet, om en större del av tanden behöver fyllas eller om du mer än en gång har bitit sönder en plast- eller amalgamfyllning. Porslin ändrar inte färg, som komposit gör. Den nya porslinstanden lagas av en tandtekniker efter ett avtryck som jag tar av tanden. Det tar ca en vecka att få den färdiga porslinsersättningen på plats efter avtrycket.

Porslin är dyrare än plast, en porslinsersättning kostar här på Nordic Dental Centre ca 440 euro och en plastfyllning kostar mellan 30 och 85 euro (beroende på storlek). Du kan alltid få ett gratis kostnadsförslag.
För att undgå hål i tänderna bör man besöka sin tandläkare minst en gång om året för undersökning, putsning och polering. Tandläkaren kan utifrån sin värdering ge dig råd till en bättre tandhygien, som t ex besök hos en tandhygienist. Utöver tandhygienistbesöket skall man borsta sina tänder morgon och kväll, minst två minuter per gång. Kika gärna i spegeln, så du borstar varje tand ordentligt. Använd tandtråd eller tandpetare en gång om dagen. Sist, men inte minst, ät en sund och näringsrik kost utan onödigt socker, en väsentlig faktor för god tandhälsa. För dig som gillar godis, rekommenderar jag att du sparar det till en gång i veckan.

Har du frågor, så kontakta tandläkare Christina Radics på Nordic Dental Centre. 

Av Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.