Nyheter del 1 – maj 2010

Nyheter del 1 - maj 2010

Vulkanen kostar spansk turistindustri 252 miljoner euro
Den isländska vulkanen kostade den spanska turistsektorn 252 euro i förlorade intäkter, meddelar organisationen Exceltur, som representerar de största företagen i denna industri.
Siffrorna inkluderar inte flygbolagens förlust.
Exceltur har beräknat förlusten till 42 miljoner euro om dagen och de sex dagar från den 15 till den 20 april, då största delen av flygen från resten av Europa var inställda, har alltså kostat 252 miljoner euro.
Organisationen har därför bett regeringen om att överväga att inte bara hjälpa flygbolagen, utan också den samlade turistsektorn. Ministern för offentliga arbeten (Fomento), José Blanco, har uttalat att man ”sannolikt” inte bara kommer att hjälpa flygbolag utan också hotell osv. Spanien har som bekant ordförandeskapet i EU det innevarande halvåret och Blanco uttalade sig också på å Unionens vägnar, att en kommittée nu skall analysera vilka företag som eventuellt skall få ekonomiskt stöd.
 

En av OL’s före detta ordförande har gått bort
Juan Antonio Samaranch, som ledde den Internationella Olympiska Kommittén i 21 år, har gått bort. Han somnade in den 21 april på ett sjukhus i Barcelona, 89 år gammal.
Samaranch får bl.a. äran för att ha moderniserat OL och för att ha förhindrat att det blev avblåst under det kalla kriget. Han tillskrivs även äran för att spelen 1992 blev hölls i Barcelona.
Även om han 2001 blev avlöst av belgiske Jacques Rogge, hade han fortfarande stort inflytande i IOC. Han deltog så sent som förra året i styrelsens toppmöte i Köpenhamn, där han sa att hans dagar nog var räknade, men att han hoppades få uppleva ännu ett OL i Spanien.

Arbetet på Marbellas strandpromenad går framåt
Borgmästaren i Marbella, Ángeles Muñoz (PP), hoppas att det under hennes mandatperiod, som preliminärt löper fram till 2011, skall lyckas att förbinda Marbellas strandpromenad från La Bajadilla till San Pedro Alcantára.
Det har än så länge gjorts förbättringar på en tre kilometer lång sträcka från Don Pepe-stranden till El Ancón och bjuder bl a på ny beläggning, belysning och ramper till stranden samt gröna områden. Förbättringarna är inte bara för syns skull men med ett bättre system till att leda bort regnvatten förväntas man kunna undvika stora skador på beläggningen.
Enligt Muñoz kommer förbindelsen och förbättringen av strandpromenaden inte bara gagna invånarna i Marbella, utan också turismen. Det påbörjade projektet, som så här långt har kostat en miljon euro, skall finansieras av pengar från statens fond till lokal investering (Fondos Estatales de Inversión Local).
Samtidigt har kustmyndigheterna, Costas, som tillhör miljöministeriet, beslutat att investera fem miljoner i reparationer på tre av kommunens stränder. Det gäller Dunas de Artola, Bahía de Marbella och Real de Zaragoza.

Domstolen upphäver skattehöjning i Fuengirola
I förra månaden annullerade domstolen Tribunal Superior de Justicia de Andalucía i Málaga skattehöjningen på 43 procent, som Fuengirola kommun år 2004 hade lagt på fastighetsskatten (IBI). Detta skedde på bakgrund av ett fall, som generalsekreteraren för PSOE i Fuengirola, Javier García León, hade fört. Det ledande partiet, PP, genomförde höjningen, som enligt García León, var ”utom rimliga gränser”.
Stigningen blev offentliggjord den 29 januari, 2004, men gällde redan från den 1 januari, 2004 och det är denna handling, som nu är uppmärksammad som olaglig. Kommunfullmäktige genomförde höjningen, men tog hänsyn till alla invånare som är mantalsskrivna i Fuengirola, som fick prisavdrag på upp till 30 procent.
García León har vid rätten i Málaga uttalat att höjningen felaktigt går ut över dem som inte är mantalsskrivna och att verksamheterna heller inte kunde dra nytta av rabatten.
Juridiska rådgivare är igång med att undersöka om rådhuset i Fuengirola skall betala tillbaka pengar till de skattebetalare som har betalat höjningen på 43 procent.

Gran Vía firar 100 år
Den 4 april firade Madrid Gran Vías 100-års jubileum.
Gatan, som nog är Madrids mest monumentala gata och med sina många biografer är spanska huvudstadens svar på Broadway. Den är 1,3 km lång och startar vid Puerta del Alcalá och slutar på Plaza de España.
För 100 år sedan var det kung Alfonso XIII, som invigde gatan och i år kunde hans barnbarn, kung Juan Carlos, tillsammans med drottning Sofia lägga en minnestavla som förevigar dagen.

Debatt om användandet av slöjor bland muslimska kvinnor
Spanien har sin egen debatt omkring användandet av slöjor bland muslimska kvinnor och unga kvinnor i landets skolor och andra institutioner.
Skolan Camilo José Cela i Pozuelo de Alarcón (Madrid) har förbjudit en 16-årig elev att bära slöja under den tid hon vistas i skolan. Det finns ännu ingen lag som förbjuder att använda huvudbeklädnad då regeringen låter det vara upp till varje institution att själva besluta huruvida man ska tillåta det eller ej.
Ledaren av Madrids lokalregering, Esperanza Aguirre, har dock uttalat att ”huvuden och ansikten skall inte vara täckta i skolorna”, men sa i samma andetag att hon respekterar de varje institutions beslut.

Benalmádenas skuld minskar för första gången på 15 år
Benalmádenas räkenskaper för 2009 har gjorts och i april kunde borgmästare Enrique Moya (PP) meddela att kommunens skuld sista året minskat med fem miljoner euro. Det är första gången på 15 år som kommunens skuld inte ökar.
Vid nyårsskiftet 2008/2009 hade kommunen en skuld på 97.353.2435 euro, som vid årsskiftet 2009/2010 hade fallit till 84.464.760 euro, alltså en skillnad på exakt 5.386.525 euro.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.