Nyheter juni 2010

I början av förra månaden blev den 72-åriga spanska kungen Juan Carlos opererad för en godartad tumör i ena lungan. Fyra dagar efter operationen kunde kungen låta sig utskrivas från Hospital Clínic de Barcelona för att påbörja rehabilitering.
När han skrevs ut rosade kungen den spanska vården och uttryckte sitt tack till ”hela världen”. Journalister fick också ett tack för att ha ”informerat mycket grundligt och mycket bra”. Kungens återhämtning sker i närheten av Barcelona, där hans läkare kan övervaka hans tillstånd. Kungen själv uttrycker att han ”ser fram emot att komma tillbaka till arbetet, helst så snart som möjligt.”
Han har ännu inte meddelat om han har planer på att sluta röka.

Bedrägeri kring lukrativt jobb i Dubai
Förra månaden spreds i Spanien en annons om ett fantastiskt jobb i Dubai. Jobbet att montera fönster i skyskrapor i Dubai med arbetsdagar på 12 timmar. Lönen skulle vara 600 euro om dagen om man ingick i de två kriterierna som jobbet krävde: Vikt max. 90 kg. och längd minst 1,75 m.
Staden Punta Umbría i närheten av Huelva fick huvudrollen i dramat, och hoppfulla arbetslösa spanjorer vallfärdade till staden från hela landet. Den förmodade huvudansvarige för bedrägeriet, José Manuel Garrido, försäkrar, att det finns riktiga jobb i miljonstaden, men kommunens representant i Huelva anklagar honom för kräkning av arbetares rättigheter.
Kommunens representant säger också att arbetsbeskrivning för jobbet i Dubai är helt ”otänkbart”. Normalt rekryteras pakistanier eller filipiner för en månadslön på 200 euro.

Förbättring av Carretera de Mijas
Fuengirolas och Mijas kommuner i samarbete med El Corte Inglés, har kommit överens om att förbättra den hårt belastade Carretera de Mijas (A-387), det omfattar området vid Lidl och Fuengirola centrum.
Arbetet omfattar en ny väg på 800 meter, som kommer att sträcka sig från avtagsvägen La Loma, som ligger öster om Carretera de Mijas, och gå tvärs över Avenida del Alcalde Clemente Díaz Ruíz i Fuengirola för att bli förenat med tillfartsleden till Fuengirola. Detta ska lätta trafiken i området. Utöver det ska rondellen på sträckan byggas om och belysningen förbättras. Ombyggnaden beräknas pågå i 19 månader och kommer att kosta fem miljoner euro, ett belopp som El Corte Inglés finansierar. Juan Cruz från Mijas byggplaneringsavdelning försäkrar, att polisen kommer att styra trafiken och ta fram alternativa vägar, så att trafikanterna störs så lite som möjligt av bygget.

Benalmádena tar upp kampen mot prostitution
I Benalmádena har problemet med prostitution blivit så stort, att borgmästaren, Enrique Moya, har deklarerat, att de kontrollerar de prostituerade och deras kunder. Särskilt i områdena kring hamnen, Solymar och Fuente de la Salud störs grannarna av de många prostituerade kvinnorna på gatorna. Därför hämtar Maya inspiration från Barcelona, Sevilla och Granada, där de har haft stor framgång med kontrollen av prostituerade och deras kunder. Moya slår även fast, att ”det är också nödvändigt att få ordning på lägenheter och andra ställen, där det etableras slutna klubbar.” Initiativet mot prostitution har medfört fokus på prostituerade kvinnors situation, var också den kommunala kvinnoföreningen i Benalmádena är mycket aktiv i kampen av slavhandel, prostitution och annat sexuellt utnyttjande.

Extrem risk för skogsbränder i sommar
Miljöavdelningen i Málaga varnar om extremt hög risk för skogsbränder i sommar. Men med enkla försiktighetsåtgärder kan olyckan undvikas.
Vinterns regn har gett bra växtmöjligheter för gräs och växter, men i kombination med sommarens torka och utomhusliv, kan det snabbt startas en omfattande skogsbrand. Alla, som befinner sig i naturen, bör vara uppmärksamma på den höga risken, och därför har Remedios Marel från Miljöavdelningen i Málaga bestämt, att ” för att undvika olyckor får man inte tända eld eller kasta avfall i naturen.”
Miljöavdelningen har upprättat brandgator på en 74 km lång sträcka i Los Montes de Málaga, var man anser att risken är störst.
12,2 procent av Spaniens invånare är utlänningar
Spaniens befolkning har just räknats. 12,2 procent av invånarna är utländska medborgare. 41.242.592 har spanskt medborgarskap och 5.708.940 av de boende är utlänningar.
I Andalusien bor det 8,3 miljoner, varav 698.000 är utlänningar, vilket motsvarar bara 8,4 procent, men samtidigt som man kan tycka, att det här vimlar av alla möjliga andra än spanjorer, är antalet utlänningar i andra regioner proportionellt långt högre. På Balearerna är 21,9 procent av de 1,1 miljoner invånare av annan nationalitet, i Valencia 17,3 procent, Madrid 16,5 procent och Katalonien 15,9 procent.

Cruz och Bardem gifter sig
Nu bör det vara säkert: Enligt den amerikanska tidningen ”National Enquirer” gifter sig det spanska skådespelarparet Penélope Cruz och Javier Bardem sig till sommaren i Spanien. En källa nära paret avslöjar att det kommer bli ett ”litet bröllop med familj och några vänner.” Samma källa säger också att paret hade känt varandra flera år innan de blev kära ”från en dag till en annan”. De har officiellt varit ett par i tre år. Utöver bröllop ska paret ha haft lycka i även andra hänseenden, en vän på Facebook har gratulerat Cruz och Bardem till graviditeten.

Snö i maj
I början av maj spelade vädret oss ett litet spratt. Plötsliga temperaturfall orsakade så kraftiga snöfall, att stora delar av invånarna i norra och mellersta Spanien fick så stora mängder snö, att trafiken inte fungerade normalt. Speciellt på höjder över 700 m. föll snön tungt och blockerade bl.a. fyra huvudvägar i Asturien. 30 provinser i norra och östra Spanien befann sig i alarmberedskap på grund av snö, vind, regn och höga vågor.
I Cádiz-provinsen och runt Córdoba föll temperaturen också drastiskt och orsakade snö- och trafikproblem.

Oanständiga pensioner

Arbetsmarknadsminister Celestino Corbacho har kallat de pensionsordningar, som Banco Santanders toppledare tilldelar sig själva som ”helt enkelt oanständiga”. Totalt får de sex högsta i bankens ledning 251 miljoner euro. Till exempel kommer den nuvarande generaldirektören, Emilio Botín, att få 24 miljoner euro utbetalat, när han avgår, medan VD Alfredo Sáenz kommer att få 85,7 miljoner. De andra är Francisco Luzón Lópes (53,5 miljoner), Matías Rodríguez Inciarte (52,5 miljoner), Ana Patricia Botín (23,7 miljoner) och Juan Rodrígues Inciarte (10,9 miljoner).
Minister Corbacho har använt siffrorna från Banco Santander som exempel på hur långt chefer på banker och andra stora företag är beredda gå för att belöna sig själva. Han uppmanar till försiktighet, och fram till dess ber han bankerna att inte uppmana regeringen till att frysa pensionerna till pensionärer, de får 600 euro i månaden.

Tjur stångade José Tomás
Navagante, en 500kg stor tjur, stångade under en tjurfäktning i Aguascalientes i Mexico den spanska tjurfäktaren José Tomás.
Tjuren lyckades sätta det ena hornet i José Tomás ena lår, där det träffade kroppspulsådern, vilket innebar, att mannen förlorade sex liter blod. Villiga donatorer bland de blodtörstiga åskådarna blev ombedda att lämna blod på plats, vilket troligtvis räddade tjurfäktaren. Han fick även under läkarens skalpell, en rekonstruerad artär.
35 åriga José Tomás, som går under namnet Román Martín och som kommer från Galapagar (Madrid), förväntas inte att få några fysiska med efter att tjuren för en gång skull vann.

Världens första ansiktstransplantation genomfördes i Spanien.
En grupp på 30 spanska kirurger har på sjukhuser Vall d´Hebron i Barcelona genomfört världens första hela ansiktstransplantation. Det är den 11:e genomförda ansiktstransplantationen, men den första vari man framgångsrikt ersatt ett helt ansikte.
Patienten var jordbrukare och sköt sig själv av misstag för fem år sedan. Sedan dess har den 30 åriga mannen inte varit i stånd till att varken andas eller äta själv.
Efter 24 timmars operation, där kirurgerna ersatte både käke, näsa, kundben, muskler, tänder och ögonlock, skulle han inte ha mer än bara ett ärr.

Hittills har 458 människor dörr på vägarna

Fram till den 1 maj har 458 personer dött i trafikolyckor på de spanska vägarna. Det är 135 förre än under samma period föregående år, säger landets trafikråd, Dirección General de Tráfico.
I april omkom 115 personer, 14 procent färre än under samma månad förra året. De spanska myndigheternas ansträngningar att göra vägarna säkrare har de senaste åren gett resultat. Förra året omkom omkring 1900 personer, och det är det lägsta, som Dirección General de Tráfico har registrerat sedan rådet startade 1963.

Spanien har inte längre världens restaurang nr 1

Ferran Adriás restaurang El Bulli, som de senaste fyra åren i rad har korats till världens bästa restaurang, har förlorat förstaplatsen.
I slutet av april offentliggjordes domarbeslutet i Restaurant Magazin, som varje år utser världens 50 bästa restauranger, att restaurangen i Roses, Katalonien, i år får nöja sig med en andraplats.
Årets bästa restaurang, menar de, är Nomi i Köpenhamn, som har återupplivat det nordiska köket. Chefskocken René Redzepi är en av Ferran Adriás många lärlingar.
El Bulli stänger som vi vet nästa år, och det tros vara den främsta anledningen till att den katalanska kocken förlorade. Istället fick han utmärkelsen som decenniets bästa kock. Själv menar Adriá att det inte är någonting att sörja över, då fyra spanska restauranger är bland världens topp 10. Det är El Bulli (2), El Celler de Can Roca (4), Mugaritz (5) och Arzak (9)

Atomubåt spökar fortfarande efter 10 år

EU parlamentet har uppmanat Spanien och Gibraltar att undersöka cancerfallen i Algeciras och Gibraltar. Städerna är omgivna av stora industriområden, och utsläppen misstänks vara orsaken till de många cancerfallen som är långt fler än i andra delar av Spanien. Det har samlats in 13 000 underskrifter, men hittills har ingen undersökning gjorts.
I kölvattnet av detta spökar fortfarande den brittiska atomubåten ”Tireless” som lade till i Gibraltar för 10 år sen, för reparation. Varken Malta eller Sicilien gav tillstånd till Tireless att vistas i deras farvatten. Detta pga. rädsla för läckage och stora föroreningar, men Spanien hade inget val, då Gibraltar går under engelsk lagstiftning.
Ubåten blev liggande i Gibraltar under ett år, det samlades 60 000 britter och spanjorer till en motdemonstration, och Greenpeace demonstrerade i båtar ute på vattnet.
Händelsen skapade ett spänt läge mellan Storbritannien och Spanien, men 2006 skrev de båda regeringarna på ett avtal, att det inte ska anlända fler skadade ubåtar till Gibraltar. Avtalet omfattade dock bara atomubåtar som Tireless, så sedan 2004 har det anlänt 35 ubåtar till Gibraltar. Enligt Salvador de la Encina (PSOE) är de brittiska ubåtarna ofta föremål för politiska diskussioner, och inte av ”tekniska skäl”.
Spanien kommer fortfarande ihåg Tireless. En talesman från den spanska miljöföreningen och NGO Verdemar säger, att ubåten gjorde allmänheten medveten om riskerna. Föreningen fortsätter att aktivt observera ubåtar och de risker som de kan medföra.

Stor skattesmäll för de andalusiska kommunerna

Marbella och Málaga ska enligt Diario Sur, betala tillbaka 9,2 respektive 86 miljoner euro till den Spanska staten. Årligen ger staten 182 euro per invånare till kommunerna, men på grund av minskningen i de lokala skatteintäkterna under de senaste åren måste nu Málaga och Marbella återbetala de höga summorna. I Málagas fall har skatteintäkterna fallit med 14 % under 2008 och med 35 % under 2009. Torremolinos, Fuengirola, Vélez-Málaga och Mijas ska återbetala omkring fyra miljoner euro var. Problemet är, att pengarna är förbrukade och de flesta kommuner har inte möjlighet att få fram de höga beloppen på kort tid.
Ekonomen Juan Manuel Ruiz Galdón från Det Spanska Kommun och Provins förbundet (FEMP), har studerat situationen, och kallar det ”en tsunami-effekt”, vars ”effekt är förödande för Málaga, Andalusien och Spanien om återbetalningen inte görs på ett välplanerat sätt.” Han föreslår att, istället för att kräva de höga beloppen av kommunerna på en gång, bör staten minska sina utbetalningar under en tid, och på så sätt få in kommunernas skulder, men på ett mildare sätt.

Nu ska böterna betalas

25 maj införs en ny trafiklag som ska göra det svårare att komma undan med att inte betala sina böter. I Málaga provinsen skriver Guardia Civil årligen ca 78 000 böter på vägarna, varav 20 000 aldrig blir betalade.
Den nya lagen tar ett hårdare grepp om inbetalningar av böter, och gör det möjligt för Generaldirektoratet för Trafik (DGT) att åtala bötessmitarna upp till fyra år efter att boten skrivits.
Det kan löna sig att betala sina böter i tid, då det enligt Mario Arnaldo från Samlade Europeiska Förare (AEA) ”kan bli upp till 40 % dyrare om man inte betala sina böter”. I lagen kommer det inte göras skillnad om föraren är en annan än bilens ägare, om boten inte betalas skickas räkningen till bilens ägare. Detta kritiseras hårt av Arnaldo, som anser att den nya lagen är ren penningindrivning och att det finns en risk att fel person straffas. Mer positiv är inrikesminister Alfredo Perez Rubalcaba (PSOE), som försäkrar att lagen tillkommit för att göra processen från lagöverträdelse till betalning av bot, mer effektiv och att man därmed undviker ett stort antal obetalda böter.

Marocko vill ha en dialog om Ceuta och Melilla
Det har aldrig varit någon hemlighet, men nu har Marockos statsminister, Abas El Fassi, klargjort för alla; Marocko kräver Ceuta och Melilla. Under ett möte med den marockanska kongressen kallade stadsministern de två områdena för marockanska, och han bad sin spanska kollega, José Luis Zapatero, om att gå med i en dialog om de två spanska enklaverna och en rad små, närliggande öar, ”för att avsluta ockupationen”.
Inbjudan till en dialog kom strax efter en skylt med orden ”Vi talar till alla invånare i det ockuperade Melilla…” som början av maj satts upp vid gränsen mellan Melilla och Marocko. Spanska myndigheter protesterade, men fick som svar från Marockos sida att de önskar en dialog kring enklaverna.
Marockos premiärminister har inte uttalat sig om enklaverna sedan kung Juan Carlos under 2008 för första gången besökte Ceuta och Melilla. Då jämförde El Fassi de två städernas situation med Palestina.
Den spanska utrikesministern, Miguel Ángel Moratinos, svarade, att den marockanska statsministerns kommentarer inte förändrar någonting, och att Spanien står fast vid att Ceuta (tillhört Spanien sedan 1580), Melilla (tillhört Spanien sedan 1486) och att öarna är och förblir spanskt territorium.

Präst döms till 14 års fängelse på grund av grannstrid om get
En präst från Antequera har fått 14 års fängelse på grund av en grannstrid om en död get. I åtalet anklagar fyra grannar prästen för att inte ha tagit bort det döda djuret ur en grop, vilket enligt angivelse lett till att prästen har gått lös på grannarna med en stor käpp. Händelsen ägde rum i maj 2007, och som följd av det våldsamma överfallet förlorade en av grannarna synen på ena ögat, medan de tre andra fick mer eller mindre alvarliga skador. Den anklaga prästen minns, att han överföll grannarna, men menar själv att det var i självförsvar, då en av grannarna hotade honom med pistol.
Domaren trodde inte på prästens historia, och betecknar överfallet som handgemäng och inte som självförsvar. Under rättssak hävdade försvararen, att prästen skulle lida av en psykisk störning, men även detta avvisade domaren.
Den slutliga domen löd på 8 års fängelse för att ha skadat ett vitalt organ; ett av offrens ögon samt ytterligare sex års fängelse för de tre andras skador. Prästen ska därutöver betala 540 euro till ett av offren och 26.300 euro till alla fyra. Domen överklagades och ärendet kan nu tas upp i högsta domstolen. Som jämförelse satt en nu fri ETA medlem i fängelse 21 år för att uppsåtligen dödat 25 personer.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.