IAT – Inter Aktions Terapi

I denna första artikel vill jag beskriva den ena av de discipliner, som IAT – tekniken bygger på. Läsaren kommer i de följande numren kunna läsa om de andra metoderna som IAT omfattar, bl.a. reflexlösningstekniker, unika träningsmetoder, begreppet Peak Performance Coach samt EFT (Emotional Freedom Technique). Generellt är IAT en smärtfri behandlingsmetod, där patient och behandlare samarbetar för att skapa avslappning och mjuka upp muskler och leder i hela kroppen. All behandling inom IAT bygger på en förståelse av kropp och sinne som helhet. IAT arbetar inte med andliga former av behandling.

Vilka problem hjälper IAT mot?
Spänning i rygg/nacke, tennisarmbåge/ axlar, löparknän, muskelinflammationer, växtvärk, stickningar i fingrar, migrän, fibromyalgi, ischiassmärtor, muskelskador OCD, ADD/ ADHD, tenosynovit/ karpaltunnelsyndrom, diskbråck, whiplash, ischias, Scheuermann/ kutrygg, stroke, överbelastningsskador. Dessa och många fler åkommor är något som patienter har blivit hjälpta med. Det skulle vara alltför omfattande att beskriva alla problem som IAT kan avhjälpa. Idrottsmän använder också IAT för att uppnå bättre resultat, alla känner vi ju till en dålig dag på banan, eller hur?

Bakgrunden till detta unika behandlingssätt

För det första får en behandling inte göra ont, för det andra ska inga leder knaka eller smälla, det är rent våld mot kroppen. Du kommer att få uppleva att behandlaren många gånger under behandlingen frågar ”om det gör ont”, för det är absolut inte avsikten. ”Tryck föder mottryck”, sa alltid min mor. Många patienter är ofta oroliga, för vi har alla provat en eller annan behandling, som gjorde ont eller en att personen tryckte så hårt, att det knakade kraftigt i ryggen, och därför kanske man tvekar och är rädd. Du kommer inte uppleva att IAT behandlaren gör någonting sådant.
Om en muskel är spänd och öm, hjälper det inte att tillföra ytterligare smärta genom att pressa eller massera den hårt. Men tillsammans kan vi, med avspännings- och utsträckningstekniker lösa problemet varsamt och utan smärta. Ingen behandlare kan sträcka en muskel eller sena, om inte patienten själv hjälper till. Man kan alltså fortsätta att massera en muskel utan större resultat, IAT arbetar däremot utifrån idén om att det är patienten själv som löser sina infiltrationer, därmed uppnås en djupare effekt i muskler och leder, som är unik.
Under behandlingen blir du instruerad i några särskilda övningar som är individuellt anpassade. Dessa övningar, är inte slumpmässiga, de är konstruerade så att du kan fortsätta behandlingen hemma, och genom att följa dem noga och omsorgsfullt kommer du som patient snabbt bli av med din smärta. Dessa kommer också att bidra till förbättrad hållning och hjälper musklerna att stödja kroppen, även i framtiden. Oavsett om du sitter i en stol hela dagarna eller arbetar fysiskt hårt, kan du hjälpa sig själv att vara frisk, smidig och stark.
I nästa artikel kommer jag att ge mina bästa råd och ge övningar, så att du kan börja använda dem som idéer och inspiration för hemutbildningen eller för att hjälpa medmänniskor. I framtida nummer kommer du också att kunna läsa en intressant patient historia.
Det är din kropp, ta väl hand om den, du behöver den resten av det liv och ni ska ha det bra tillsammans.

Av John Gjettermann, IAT kliniken

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.