Korta nyheter juli 2010

Korta nyheter juli 2010

Fortfarande delad mening om rökning

Rökning bör förbjudas på alla offentliga platser, inklusive barer och restauranger. Det hävdar 47 procent av Spaniens befolkning enligt hälsoministeriet. Det är 13 procent fler än år 2006, då den nuvarande tobakslagen trädde i kraft. Restaurangbranschen har dock många farhågor kring ytterligare skärpta regler. Man menar, att ett totalt förbud mot rökning inomhus skulle innebära att ca 300 barer och diskotek skulle stänga, bara i Madrid. På nationell nivå säger branschmedlemmarna att det skulle innebära stängning av ca 3 000 barer, vilket skulle innebära, att ca 15 000 personer skulle mista sina jobb.
Den 1 juni infördes en lag, som säger, att alla cigarett och andra tobaksprodukter ska ha en skrämselbild i form av t.ex. tjärfyllda röklungor. Då tobaksindustrin menar, att det tar tid att anpassa sig till den nya lagen, har tobaksfabrikerna 12 månader på sig att uppfylla de nya kraven.

Stadsfullmäktiga vill fylla plånboken genom atomavfallsplats

Tio kommuner ansökte i februari om mark för lagring av atomavfall, kallat Almacén Temporal Contralizado (ATC), vilket industriministeriet hade lagt ut på entreprenad. Officiellt var det vetskap om, att ett avfallslager skulle betyda omkring 300 arbetsplatser.
I två städer i Valladolidprovinsen var orsakerna, enligt nyhetstidningen El País inte fullt så ädla. Här erbjöd man staten mark, som tillhör två stadsrådsmedlemmar, som ville ha betalt tre gånger mer för marken, än vad de vanligtvis hade sålt den för.
Den ena staden, Santervás del Campo, erbjuder industriministeriet 74,48 hektar, som tillhör företaget Rústico Los Tesos, och ägs av två systrar, en, María del Carmen Allúe García, som är medlem av statsrådet (PP).
Stadens borgmästare försvarar situationen med, att staden bara har 70 invånare, som nästan alla har släktband med varandra, och det är därför inte konstigt, att just en stadsrådsmedlem äger jorden som erbjuds.
Den andra staden heter Melgar de Arriba, och där erbjuds 40 hektar av vilka 5,6 tillhör stadsrådsmedlemmen José García Moro.

Litet hopp för den spanska gisslan i Mauretanien
Det är över sex månader sedan, de spanska hjälparbetarna, Albert Vilalta och Roque Pascual, blev tagna som gisslan i Mauretanien, då de körde proviant och mediciner från Katalonien till den västra delen av Sahara. Tillsammans med dem fanns Alicia Gámez, som frigavs i mars.
De två männen hålls fångar av en grupp kallad AQIM, som är under ledning av Mokhtar Belmokhtar, som stått bakom en rad kidnappningar. Gruppen sägs ha nära anknytning till Al Qaida.
Då de tre personerna, som alla kommer från Katalonien, blev tillfångatagna, krävde kidnapparna, att fängslade islamistiska terrorister skulle friges från mauretanska fängelser. Senare uppgav de en lösensumma. I dag tror man, att de hålls som en slags mänsklig sköld.
Det spanska utrikesministeriet gör allt vad de kan, för att få gisslan frigiven. Förhandlingarna mellan Spanien och terroristerna leds av Burkina Fasos president, Blaise Compaoré, som upprepade gånger besökt gisslan, vilka har olika platser i norra Mali.

La Fortaleza i Vélez-Málaga ska bli museum
Stadsrådet i Vélez-Málaga planerar att göra om tornet i den arabista fästningen till ett museum. Fästningen byggdes under det 14:e århundradet. Budgeten är på 68 000 euro, och för dessa pengar vill man bygga fyra olika rum i tornet, som ska inrymma var sin permanent utställning om stadens historia. Hoppet är, att museet kan öppna redan i mitten av juli.

Tålamod på väg till flygplatsen
Även om Málagas nya terminal är färdig, är det fortfarande en långsam process att ta sig fram och tillbaka till flygplatsbyggnaderna. Den planerade utbyggnaden av till- och frånlederna är ännu inte färdig, vilket betyder, att alla ska åka samma väg som tidigare, Avenida Comandante García Morato, som är den enda vägen som leder till och från flygplatsbyggnaden.
En utbyggnad av leden från A-7 kommer vara färdig först nästa år, och det dröjer ännu längre tills den nya, yttre ringvägen i Málaga blir färdig.
De bilister, som kommer från Málaga, ska nu köra av tidigare än förut, närmare bestämt vid leksaksbutiken Toys’R’Us, då den resterande delen av sträckan är under konstruktion. Skyltar är uppsatta, men skulle man missa avfarten vänder man bara vid Churriana-korsningen vid IKEA.

Imam deklarerar prostituerade heligt krig
En imam i Cartagena vid namn Yazid Koudri har förklarat krig mot stadens prostituerade, skriver tidningen El País. Enligt tidningen har imamen och en grupp män från hans församling härjat stadens historiska kvarter, och skrikigt förolämpningar och hot efter prostituerade.
En av dem säger, att imamen försökt köra över henne med hans bil, och att han kallade henne hora. Flera prostituerade ha bett myndigheterna om skydd.
Imamen, som har samlat ihop 200 underskrifter i en stad med 210 000 invånare, säger, att kvinnorna – uppenbarligen accepteras manlig prostitution – ska bort från gatorna och tillbaka till sina hem, där de kan fortsätta utöva sitt yrke. Situationen är så ansträngd, att Cartagenas borgmästare har bett utrikesministeriet om ökad polisassistans.

37 års fängelse för att köra på personer på Málagas gågata
Mannen, som 2008 löpte amok och körde liksom en kamikaze upp och ned på Málagas huvudgågata, Calle Larios, blev dömd till 37 års fängelse. Mitt på dagen den 30 augusti 2008 körde han i full fart in på gågatan och körde med flit på alla han kunde komma nära, inklusive en man i rullstol. Han sägs ha kommit upp i 60 eller 70 km/h på den förhållandevis korta gågatan. Då han kom upp till Plaza de la Constitución vände han och körde tillbaka samma väg. Han försökte att köra av från gågatan, men en lastvagn kom i vägen, och polis kunde då anhålla honom med det samma. Under färden körde han på fem personer.
Domstolen i Málaga ansåg, att det var tal om mordförsök, och mannen är dömd till sju och ett halvt års fängelse för varje person han körde på, samt att han måste betala skadestånd baserat på hur allvarliga skador offren fick. Domstolen betraktade mannens mentala tillstånd som en förmildrande omständighet.

1040 års fängelse för flygplatsbombman
De tre ETA-medlemmarna, som stod bakom bombningen den 30 december 2006 på Madrids Barajas-flygplats, har nu dömts. Två personer, bägge ecuadorianska medborgare, dödades, då bomberna sprängdes på flygplatsens parkeringsplats. 48 personer sårades. Den statliga högsta Audencia Nacional dömde var och en av de tre männen till 1040 års fängelse. Straffen är grundade på antal omkomna och sårade, det räknas som mordförsök, samt materiella skador. De tre männen är dessutom dömda att betala ersättning på 1,2 miljoner euro till de omkomnas familjer samt 41,6 miljoner euro till försäkringsbolagen.

Sparoperationens punkter

Den spanska regeringens andra sparplan har trätt i kraft efter kongressens godkännande (169 röster för, 168 emot). Efter flera års konstant stigning av offentliga utgifter ska planens olika punkter spara totalt 15 miljarder euro, fördelat på 5, 25 miljarder under 2010 och 10 miljarder under 2011. I och med detta kan 2010 års stadsbudget sluta med ett underskott på sex procent av BNP, i stället för det tidigare väntade minuset på 7,5 procent, och sex procent mot förväntade 11,2 procent nästa år. Pensionärer, offentligt anställda och blivande föräldrar står förvånande nog först i skottlinjen denna gång. Statsminister José Luis Rodríguez Zapatero har tidigare svurit, att oavsett krisens omfattning, kommer han aldrig röra pensionerna eller andra sociala förmåner. Men tillslut har han alltså brutit sitt löfte till väljarna och skär djupt med sparkniven.

  • Pensionerna fryses 2011. Spanien har idag omkring fem miljoner pensionärer.
  • 2,8 miljoner offentligt anställdas löner är redan sänkta med mellan 0,56 och 15 procent, beroende på lönesats. Alla offentliga löner fryses 2011.
  • Kommande förtidspensionärer måste uppfylla strängare krav för att bli tilldelade den tidigare pensionen.
  • Från 1 januari kommer utbetalningen på 2 500 euro per nyfött barn dras in.
  • Mindre tillskott till medicin och import av förpackningar, innehållande medicin till pågående förhandling och inget mer, ska spara 1,3 miljarder.
  • Hjälp till utvecklingsländer är också stoppat med 600 miljoner.
  • Stopp för offentliga byggprojekt för sex miljarder.
  • Regionerna ska tillsammans finna en miljard och kommunerna 200 miljoner euro.

Det råder inte många tvivel om, att den spanska regeringen inte bara blev uppmanade av EU och IMF, utan näst intill tvingad till att införa dessa besparingar, då man fruktar, att Spanien kommer att hamna i samma svarta hål som Grekland, dock befaras Spaniens fall ge långt värre konsekvenser. Flera punkter från den första sparomgången har redan trätt ikraft, till exempel är IVA:n som 1 juli stigit till 18 respektive åtta procent, liksom kapitalvinstskatten som har ökat till två procent. Stadsminister Zapatero har varnat om, att det är fler skattehöjningar att vänta, och att dessa kommer att drabba de allra rikaste. Han har inte klargjort om eller när det kommer att hända.

Arbetsmarknadsreformen trumfade igenom
Regeringen, arbetsgivarorganisationen (CEOE) och fackföreningarna (UGT och CCOO) kunde inte komma överens om en modell för en reform av arbetsmarknadslagstiftningen, och den 16 juni beslutade regeringen att trumfa igenom ändringarna genom ett dekret.
Tanken med reformerna är naturligtvis att främja sysselsättningen, öka antalet fasta anställningar och minska antalet korttidskontrakt med det slutliga målet att reducera den rekordhöga arbetslösheten på 20 procent. Omkring en fjärdedel av arbetsstyrkan arbetar idag med kontrakt med varaktighet på tre eller sex månader.
Den viktigaste ändringen går ut på, att arbetsgivarna framöver ska kompensera den avskedade medarbetaren med 33 dagar per ett års anställning, mot tidigare 45 dagar – en av de högsta i världen. Enligt en särregel kan verksamheter, som ”upplever negativ tillväxt” undgå och bara betala 20 dagars ersättning. Denna vaga formulering förväntas ge många olika juridiska tolkningar. Det nya är dessutom, att man upprättar en fond, kallad El Fondo de Garantía Salarial (Fogasa), som både staten och arbetsgivaren ska betala in till, och som vid alla fall ska betala åtta dagar av den avskedades finiquito.
För att kompensera skillnaderna mellan fastanställning och visstidsanställning, kommer antalet dagar vilka arbetsgivaren måste betala, successivt att öka för den sistnämnda med 12 dagar, mellan 2012 och 2015. Ändringarna infördes med omedelbar verkan.
Regeringen menar, att det är den viktigaste reformen av arbetsmarknadslagstiftningen, som skett under de senaste 20 åren. Varken arbetsgivarorganisationen eller fackföreningarna är dock tillfreds med ändringarna. CEOE menar, att den är otillräcklig, medan fackföreningarna anser att den minskar arbetstagarnas rättigheter. UGT och CCOO har redan varslat om generalstrejk den 29 september, samma dag som liknande åtgärder förväntas hållas i andra europeiska länder. Om strejken genomförs, kommer det att vara den första under den nuvarande socialistiska regeringen.

Kungafamiljen på rabatterad semester på Mallorca
Kung Juan Carlos med familj spenderar denna sommar återigen sin semester i palatset Marivent på Mallorca. Som så många andra, sparar kungafamiljen också in på semesterkassan i år.
De lokala myndigheterna på Balearerna, som bidrar till familjens uppehälle, underhållning och mat, har i år avsatt goda 1,3 miljoner euro till familjens semester, vilket är 200 000 euro mindre än förra året. Det innebär bland annat mindre personal på Marivent, där det alltid hålls hov under sommaren.
Kungahuset har inte på förhand berättat, om kungens yacht, Fortuna, kommer att synas i Palma bukten, eller om den kommer att ligga still denna sommar. Liksom resten av Spanien. Annars ligger yachten förtöjd i hamnen i Porto Pi, mellan Palma och Cala Mayor, där den varje år kostar 120 000 euro att underhålla. Plus besättning. Den 41 meter långa båten, som har en toppfart på 70 knop (120km/h) och som ursprungligen kostade 18 miljoner euro var en gåva från en grupp affärsmän. Det kostar 26 000 euro, bara att tanka den full.
När allt kommer omkring, handlar det naturligtvis om småpengar, men symboliken kan mycket väl få den nu 72-årige seglarglada kungen att bli kvar på land, säger dagstidningen El Mundo. Medan kungafamiljen är på Mallorca, kan man springa på stadsministern Zapatero på stranden på Lanzarote (La Mareta) eller i Huelva (Las Marismillas), samt under ett besök hos kungen på Mallorca. Tidigare somrar har stadsministern avlagt kungen två besök, men ett av dem har man i år sparat in på.

Stoppad ”hälsoturism” ger besparingar på två miljarder euro

På begäran av den spanska regeringen förväntas EU innan slutet av året göra en lagändring, så att det ej längre är det land, var man har uppehållstillstånd, som ska betala räkningar för behandlingar, som sker i ett annat land. I korthet går förslaget ut på, att utgifterna ska täckas av uppehållslandet, men om patienten får behandling i sitt hemland, ska detta land betala räkningen.
Spaniens förslag går emot Sveriges, som innebär, att när till exempel en svensk med recidencia i Spanien behandlas i Sverige, så ska Spanien betala. Flera miljoner pensionärer från andra EU-länder bor som bekant i Spanien, och den svenska modellen förväntas att ha kostat Spanien två miljarder om året. Spaniens förslag, antas komma att träda i kraft under 2013. Dessutom innehåller den en regel om behandling i ett tredje land. Skulle en svensk i Spanien önska att få behandling i till exempel Italien, ska de spanska myndigheterna först auktorisera behandlingen. Detta gäller inte akuta behandlingar under besök i ett tredje land.
Dagstidningen El País har räknat ut, att det bor 2,3 miljoner andra EU-medborgare här i landet. Av dessa är en stor del pensionärer. För var och en av dessa erhåller Spanien varje månad 300 euro från ursprungslandet, oavsett om pensionären använder den offentliga sjukvården eller inte. Den spanska staten för mottar alltså varje år 3 600 euro för varje europeisk pensionär, medan utgifterna för den spanska sjukvården i genomsnitt ligger på 1 500 euro, och därför, menar tidningen, utgör systemet en bra affär för Spanien.

Spaniens värsta miljökatastrof i domstol
Oljetankern Prestige bar under 2002 skulden till den värsta miljökatastrofen i Spaniens historia, då den dumpade 77 000 ton olja utanför Galiciens kust. Det 26 år gamla fartyget var registrerat i Bahamas, medan oljan tillhörde ett schweiziskt företag. Fartyget var på väg från Lettland till Gibraltar, varifrån det skulle vidare till dess slutgiltiga destination, Singapore. Utanför den galiciska kusten började det ta in vatten. Fartygets kapten, greken Apostolos Mangouras, kallade på SOS, och kusträddningens helikoptrar förde de flesta av de 27 besättningsmännen till land. Kaptenen och ett par andra män blev kvar ombord. Han bad om tillåtelse om att lägga till i hamn i Spanien och också i Portugal. Han avvisades från båda och blev beordrad av spanska myndigheter att bege sig längre ut till havs.
Så blev det inte, och när fartyget knäcktes i två delar läckte många ton olja ut i havet. De miljömässiga konsekvenserna för Galicien var katastrofala. Nu har kaptenen och rederiets mål kommit upp i rätten i A Coruña. Åklagaren kräver, att kaptenen döms till 12 års fängelse och böter på 43 200 euro, medan rederiets försäkringsbolag, The London P&I, riskerar ett ersättningskrav på 2,33 miljarder euro. Avslut i rättssak förväntas först under hösten.

Film med Tom Cruise och Cameron Diaz lanserar i Sevilla

Delar av filmen ”Knight and Day” med Tom Cruise och Cameron Diaz i huvudrollerna spelades förra året in i Sevilla. Producenten, Fox, beslutade därför att lägga världspremiären i den andalusiska huvudstaden. Filmen är en aktion komedi och handlar om ett par på ett glamoröst och farligt äventyr. De två skådespelarna upprepade en scen i filmen, som tog dem genom katedralen och de indiska arkiven, innan 85 filmdistributörer och 200 journalister tillsammans med skådespelarna, 150 medarbetare från Fox och en handfull kändisar som Duquesa de Alba, såg filmen. En talesman från Fox i Spanien säger att han är mycket glad över, att filmens premiär lades i Sevilla, och att det skulle vara omöjligt att betala för den mängden reklam som händelsen fick.

Fuengirola håller Hundens Dag

Fuengirolas stadsråd säger, att hundarna förtjänar erkännande för det arbete, som de gör för människorna. Både som keldjur, som hjälp i polisarbete och som ledhundar. Den 13 juni hölls därför den första Hundens Dag (El Día del Perro), där stadens borgmästare, Esperanza Oña ledde en parad, där fanns också tävlingar, utställningar och framträdanden med hundar från Guardía Civil och Policia Nacional, samt från brandkåren. 

Åklagaren kräver 30 års fängelse för Roca

Den offentliga åklagarmyndigheten som har hand om Malaya fallet, kräver 30 års fängelse för dess huvudperson, den tidigare ordföranden i den tekniska kommittén, Juan Antonia Roca, som misstänks ha förskingrat och tvättat 245 miljoner euro. Roca kan dessutom förväntas få böter på 810 miljoner euro, som Marbellas borgmästare Ángeles Muñoz (PP) menar, ska tillfalla kommunen och inte stadskassan.  Rättsfallet, som startar den 27 september i Málagas domstol, involverar 95 personer, som alla är misstänkta för korruption, förskingring av pengar, utpressning och bestickning.

Domare i Coín undersöker misshandlad kviga
Djurrättsorganisationen El Refuigio har nu också anmält den grupp ungdomar, som en majmorgon slog ihjäl en kalv i Alhaurín el Grande. Det var avslutning på stadens festvecka, och de höll ett ”tjurrus” med unga kvigor på stadens tjurfäktningsarena. I Alhaurín kom stadens ungdomar direkt från nattens festligheter till arenan för San Fermin. Skillnaden från rus i andra städer och från föregående år i Alhaurín var dock, att en kalv dog av misshandel. Och att detta års ”rus” filmades av miljö- och djurrättsföreningen Colectivo Andaluz Contra el Maltrato Animal y Medioambiental. De la ut videoklippet på nätet. Där ser man, hur unga män överfaller de totalt oförberedda, försvarslösa och skräckslagna djuren.
En av kalvarna försöker att fly, men det finns förstås ingen väg ut. Misshandeln blir för mycket för den, och den faller långsamt ned, först på frambenen, trots det slutar inte de unga männen misshandeln. Sedan lägger den sig ned helt. En annan kviga faller så över den nu döda kalven. Båda får nu lida av några sista sparkar.
Arenan var fylld med åskådare, det var poliser och till och med veterinärer på plats, men ingen gjorde någonting för att förhindra pågående misshandeln.
Stadens borgmästare Juan Matín Serón (PP) meddelade senare, att ”tjurruset” kommer inte att hållas fler gånger. ”Vi vill fastställa, att ingen kviga dödades under festen, då döden inträffade på grund av en frontal sammandrabbning mellan de två kvigorna”, fortsatte han. Detta motsäger dock, vad de flesta såg på videon.
Den nämnda djurrättsföreningen har anmält ungdomarna och det har också El Refugio, liksom käranden borgmästaren. Domstolen i Coín ska nu avgöra, om de implicerade ska ställas inför rätta.
Det är första gången i landets historia, som en sak om djurmisshandel i förbindelse med tjurfäktning- eller rus, kommer upp till rätten.

Altamira öppnar igen
Myndigheterna i Cantabrien har beslutat, att grottorna i Altamira ska öppnas igen 2011. Ordföranden för den lokala regeringen Miguel Ángel Revilla, har sagt, att han inte tror, att man kan hålla ett kulturarv som dessa grottor utgör, stängda för alltid.
Målningarna, som bl.a. föreställer bisonoxar, hästar och getter, i de sju grottorna, som upptäcktes 1879, är daterade så långt tillbaka som mellan 11 000 och 35 000 f.Kr. Målningarna är välbevarade och räknas till några av världens äldsta konstskatter. Därför har UNESCO bevarat grottorna sedan 1985.
Genom åren har grottorna naturligtvis varit en stor attraktion, men de många besökarna har gjort så att temperaturen i grottorna har ökat, liksom luftfuktigheten och koldioxidhalten, vilket har rubbat grottornas känsliga mikroklimat, som genom åren har hjälpt till att bevara målningarna.
1982 beslutade man därför att begränsa antalet besökare till 8 500 personer per år. Det systemet varade fram till 2002, då man beslutade att stänga grottona helt för allmänheten. Sedan dess har de ca 2,5 miljoner besökarna fått se reproduktioner av grottorna. Experter från Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), är ansvariga för grottornas tillstånd, och de säger att de inte vet om det är säkert för grottorna att igen ge allmänheten tillgång till dem, då man arbetar med att återställa grottornas ursprungliga mikroklimat, som vid en öppning riskerar att utsättas för ”stress”.
”Att fråga oss, om man ska ge tillåtelse till att öppna grottorna igen, är som att en patient med lungcancer frågar, om han kan få röka en cigarett. Ja, det kan han, man jag rekommenderar det inte”, säger en av dem till dagstidningen Pública.

Sänkt dom för kvinna, som tände eld på dotterns våldtäktsman
María del Carmen G.E., som dömdes till åtta år och sex månaders fängelse för att tänt eld på den man, som våldtagit hennes dotter, har fått straffet sänkt till fem år av Högsta Domstolen. Dottern var 13 år, då Antonio C.V. våldtog henne. Han fängslades, men under en permission under 2005, råkade han på flickans mamma frågade då hur hennes dotter mådde. Efter det följde mamman efter honom då han gick till en bar, och där hällde hon bensin på honom och tände eld. Han avled 10 dagar senare.
Högsta Domstolen har sänkt straffet och motiverar det med, att hon led av ångest och depression, då hon tände eld på våldtäktsmannen.

Oljeshejk köper Málaga CF
Ett bolag från Qatar som leds av shejk Abdullah bin Nasser Al-Thani, tar över Málaga CF. Strax efter att Málaga CF hade räddad placeringen i La Liga med 1-1 mot Real Madrid satt sig klubbens ordförare, Fernando Sanz, på flyget till Dubai för förhandlingar kring försäljning av klubben till shejk Abdullah bin Nasser Al-Thani. I det nuvarande avtalet anges att shejken löpande ska minska klubbens skuld på 12-14 miljoner euro, med tre miljoner per år. Han ska dessutom betala klubbens löpande utgifter – varav ca 13-15 miljoner till spelarstaben. Abdullah bin Nasser Al-Thani har sagt, att han under de kommande åren kommer att investera ytterligare 50 miljoner euro på laget.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.