Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Min son är 4 år och fick sin tand utslagen på dagis. Varför satt inte tandläkaren tanden på plats igen?

Svar:
Om man en gång har tappat en mjölktand så är det svårt att få den att växa fast i käkbenet igen. Det krävs också många undersökningar och behandlingar (bl.a. rotfyllning). Det är förstås viktigt att barn har sina mjölktänder, då det gör att barnet utvecklar ett normalt bett, men om barnet har nått åldern då de naturligt tappar mjölktänderna, har det ingen större betydelse för bettet. Normalt börjar barn att tappa sina främre mjölktänder vid 5 – 6 års ålder, och då din son är 4 år och nästan nått denna ålder, var det inte nödvändigt att sätta den utslagna tanden på plats igen.

Min son på 13 år slog ut en tand, då han ramlade på lekplatsen i skolan. Han gick in till skolsköterskan som la tanden i ett glas med mjölk. Tandläkaren satt så tanden på plats igen. Varför la skolsköterskan tanden i mjölk?

Svar:
När ett barn i din sons ålder slår ut en permanent tand, kan tandläkaren sätta tillbaka tanden och den växer fast i käkbenet igen. För att tanden ska växa fast igen får inte tandroten vara skadad, och den får inte vara uttorkad. Mjölk är bra för tandrotens vävnad, och det har visat sig, att en tand lättare växer fast om tanden har förvarats i mjölk innan man kommer till tandläkaren.

Jag har varit hos tandläkaren med min dotter och blev rekommenderad att börja borsta hennes tänder fast hon bara har fyra små tänder. Då hon fortfarande är så liten, varför ska jag redan börja borsta hennes tänder?

Svar:
Det är en bra idé att vänja sina barn, redan i tidig ålder, att börja borsta tänderna. Dock ska tandborstningen i början vara lekfull och man kan nöja sig med att använda lite lite tandkräm på tandborsten. Fluoren i tandkrämen har nämligen en skyddande effekt och gör mjölktänderna motståndskraftiga allteftersom de växer.
Jag rekommenderar att man tar sitt barn till tandläkaren första gången när de är 2 år. Då kan tandläkaren tidigt se om barnet har karies (hål i tänderna), eller om det finns tendens till tandproblem senare, t.ex. bettproblem. Tandläkaren kan också vägleda föräldrarna hur de bäst tar hand om barnets tänder.

Av tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Center

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco