Föräldrar, barn och skolstart

Nu är det dags för många föräldrar att skicka sina barn till skolan, antingen för första gången – eller ännu en gång, efter sommarlovet. Erfarenheten som jag har fått efter alla år som jag har jobbat med barn, är att vi när vi får barn, älskar vi dem över allt annat och önskar dem det bästa här på jorden. Som förälder har vi vår ryggsäck med erfarenheter, upplevelser, tillgångar, möjligheter, känslor och fördomar, vilket gör att vår uppfostran och omsorg för våra barn är olika och individuell, på både gott och ont.

Jag upplever ofta att många föräldrar går runt och är konstant bekymrade över om de gör det bästa och det rätta för sina barn. De köper diverse ”barntidningar”, surfar på nätet, läser på osv. Jag är själv från den tiden då det bara fanns Benjamin Spocks bok om barnuppfostran. Eftersom jag inte visste någonting om barn, ja, jag hade inte ens hållit ett spädbarn i mina armar innan jag fick min förstfödde, blev boken lusläst från A till Ö. Han var ju ”expert” och borde ju veta. Stackars barn. Att hon har överlevt ser jag idag som ett mirakel. När barn nummer 2 kom kastade jag bort boken och jag lärde mig att använda mitt sunda förnuft och min ”magkänsla”. Självklart tycker jag att det är bra med vetenskap, men den får aldrig bli ett substitut för ens egna värderingar, gränser, normer eller självständiga tankar.

Mina barn är från den tiden när jag var mäkta stolt över att ha en stor sandlåda i trädgården som med jämna mellanrum blev påfylld med fin, vit sand. Att täcka den hade vi inte en tanke på. På somrarna, när vädret var fint, packades kylväskan och både barnen och hundarna samt grannarnas barn och hundar åkte till stranden. Plastpåsen var ju uppfunnen och användes med isbitar till att hålla dryckerna kalla. Hundpåsen var inte uppfunnen. Hundar är av naturen någorlunda renliga och instinktivt söker de sig till mer skyddade platser för att uträtta sina behov. Jag kan helt enkelt inte komma ihåg, att jag har trampat i hundbajs, men det kan vara minnet. När jag för några månader sedan hörde en kvinnlig professor berätta om en undersökning som visade att immunsystemet hos barn i familjer med hund generellt är bättre, blev jag väldigt glad.

Innan ni blir föräldrar vill jag understryka att det är bra att vara förberedd och påläst inför hur det är att få barn, att känna till barn och deras utveckling, både fysiskt och psykiskt, ha god hygien, sörja för god, hälsosam och ren mat och en någorlunda jämn dygnsrytm – annars hade jag knappast läst hälsovård senare, men till alla föräldrar vill jag poängtera, att barn generellt är mer tåliga och klarar av fler utmaningar än vad man egentligen tror. Det viktigaste för mig är att se, att barn vet och känner, att de är villkorslöst och oändligt älskade precis som de är. Detta ska dock inte förväxlas med att skämma bort dem, vilket är en helt annan sak. Som förälder är det viktigt att själv föregå med gott exempel. Barn ”läser av en” enormt mycket och föräldrarnas uppförande och beteende lägger barnen i sina ryggsäckar, vilket präglar deras personlighet både i barnaålder och i vuxenlivet.

Kosten
Sörj för en sund kost. Frukosten är viktig. Starta dagen på ett bra sätt med att väcka hela familjen tillräckligt tidigt för att äta frukost tillsammans i lugn och ro runt köksbordet. Allt för ofta börjar dagen med en smörgås i handen och lite att dricka, medan det springs runt mellan skolväskor, badrum osv. Undvik så långt som möjligt alla former av bråk och utskällningar osv. Barnen ska skickas till skolan lugna och glada.

Skolväskan ska vara packad på kvällen, och om det ska tas med mat till skolan så förbered den dagen innan. Det kan vara en liten trevlig överraskning med lite nyttigt snacks tillsammans med i matpaketet, t ex en mandel-sesambar, sesambar med russin, minikexstavar eller likn. Eller varför inte göra dina egna nyttiga snacks, om du har tid över. Det är viktigt att barn får i sig nyttiga hälsosamma fetter. Flera studier visar att fleromättade fettsyror främjar inlärningen och minnet hos barn, så ge dem rikligt med nyttiga oljor såsom olivolja, olja från tistel, solros, linfrö, nötter, mandlar, olika frön, fisk osv.
Om ditt barn dricker mjölk bör du vara uppmärksam på eventuell järnbrist. Järn är ett viktigt spårämne och utgör ca 65 % av hemoglobinmolekylerna i de röda blodkropparna. C-vitamin hjälper till och förbättrar järnupptaget.

Begränsa användningen av mjölkprodukter. Mjölk kan vara svårsmält – och det är ju också egentligen framförallt till för kalvar, och många barn saknar det enzym som gör mjölken lättsmält. Det flesta barn älskar yoghurt med frukt, men den är fullproppad med socker. Ät hellre en naturlig ekologisk yoghurt och tillsätt lite färsk frukt, gärna med lite müsli.

Istället för mjölk finns det idag ett antal sunda, välsmakande mjölkersättningar såsom t ex sojamjölk, quinoamjölk, havremjölk, mandelmjölk mm. Lär barnen variera mellan dem, då var och en av dem innehåller sina goda egenskaper. Och en sak som ligger mig varmt om hjärtat: lär barnen att dricka vanligt vatten.

Begränsa användandet av vitt socker, det saknar fibrer och belastar dessutom blodsockret, tarmfloran, immunsystemet och stör upptaget av kalcium. Modersmjölken är söt, så visa mig den personen som inte älskar sött. Använd istället lite torkad frukt, honung eller agavesirap när sockersuget vaknar. Färsk frukt är också gott men det kan emellertid störa blodsockret, så låt lite blodsockerstabiliserande följa med frukten, t ex grovt bröd.
Gör gärna en veckoplanering över vad familjen ska äta så att du bara behöver handla en eller två gånger per vecka. Det blir billigare och sundare på det sättet, vid de dagliga inköpen följer det nästan alltid med lite extra i korgen när man besöker mataffären.

Sjukdom
Det är alltid många faktorer som spelar in vid sjukdom och andra åkommor.

Ofta får barnet flera infektionssjukdomar under den första tiden efter att ha börjat skolan. Det kan vara många olika faktorer som spelar in såsom stress i en ny och främmande situation, medfödda, ärftliga gener osv. Det är summan av alla belastningen som orsakar sjukdomar. Upplever du som förälder, att barnet hela tiden blir sjukt efter att ha börjat skolan, bör du vara uppmärksam på att hjälpa barnets kropp att stå emot infektioner.

Klagar barnet på ont i magen, eller visar tendens till obehag vid vissa speciella tillfällen i skolan, t ex inför vissa lektioner, lärare, utflykter, mobbning osv. bör det tas undersökas.

Många barn går ofta väldigt ensamma under längre tid med problemen, innan vi, i vår upptagna vardag upptäcker att någonting är fel.
Rör det sig om ihållande magproblem ska du naturligtvis vara uppmärksam på att det också kan vara fysiskt och att allting inte bara är psykiskt.
T ex är toalettförhållandena i skolor helt annorlunda än vad barn är vana vid hemma, så kanske får barnet förstoppning av att hålla sig, kanske är spänningar som orsakar gaser i magen, eller osäkerhet, eller nervositet mm. Jag kan berätta med ett eget exempel, då Peter, som var en mycket känslig pojke, plötsligt fick väldigt ont i magen. Jag tog det till att börja med som någonting psykiskt då han var så känslig, och jag bad honom gå och lägga sig och vila medan jag gick ut och handlade. När jag kom tillbaka hem var smärtorna mycket värre så vi åkte till sjukhuset. Det visade sig vara i 11 timmar innan det blev en perforerad blindtarm.

Om du uppfattar att ditt barn har stora humörsvängningar, t ex ilska, vresighet och surhet eller ”att låsa in sig på rummet”, så kan det vara tecken på för lågt blodsocker eller osäkerhet och förvirring kring allt som sker runt barnet. Observera det och se hur det utvecklar sig, och tala eventuellt med din läkare om problemet.

Sömn
Var uppmärksam på barnets nattsömn. Lider barnet av sömnlöshet? Får barnet tillräckligt med sömn? Sömn är en förutsättning för en bra, harmonisk och balanserad vardag. Jag hör till den gammalmodiga typen som menar att barn behöver ordentligt med tid i sängen. Det är bra både för föräldrar och barn. Då finns det plats för både vuxen- och barntid. I skrivande stund är det högsommar och en mycket sen och ljum sommarkväll. Jag har promenerat ett par kilometer hem från stan, det myllrar av människor överallt. De många övertrötta, skrikande barn som sitter i föräldrarnas famn eller i barn – eller promenadvagn berör mig djupt. Ingen har glädje av det, och jag tycker att det är synd för alla parter.

Kosttillskott
Barn behöver kalcium. Var uppmärksam på att det finns massor av lättupptagligt kalcium i gröna grönsaker och i t ex sesamfrö. Om ditt barn avskyr allt, som överhuvudtaget liknar grönsaker, kan det vara en idé att ge en ”barn-grönt” som smakar gott, från Solaray. Vill du vara säker på att ditt barn får tillräckligt med kalcium finns det t ex tugg Calcium Kids med D-vitamin och fruktsmak. En välsmakande barnvitamin/mineraltablett kan t ex vara Bamses barn/vit/mineral, OmniMINI tuggtablett med fruktsmak eller flytande Mivitotal Kids.

Det viktigaste är en sund kost och att föräldrar är medvetna om fördelarna med att ge deras barn så ren och ekologisk mat som möjligt, utan tillsatser. Många grönsaker och frukter blir aldrig riktigt mogna innan de plockas, och det är i själva solmogningsfasen som många vitaminer och näringsämnen bildas. Dessutom tillagas mycket mat genom kokning, stekning eller i mikrovågsugn, vilket också tar bort många näringsämnen och vitalitet ur maten. Och att inte tala om föroreningar och eventuella medicinrester mm., det ställer stora krav på immunsystemet och de olika utrensningsorganen.
Lyckligtvis finns det många bra vitamin- och mineralprodukter och essentiella oljor i handeln. Är barnet under 12 år kan man ge olika barnkosttillskott. Är barnet 12 år eller äldre kan de ta vuxenprodukter.

När det köps fettsyreprodukter så var uppmärksam på att kvaliteten kan variera. Det gäller för alla fettsyror, både i kapsel och i flytande form, att de inte får utsättas för solljus. Köp mörka kapslar eller flytande olja i mörka flaskor. Produkter som kan nämnas är EPA-GLA + liquid, Udo’s Choice, Eye Q med jordgubbssmak m.fl.

Kom ihåg, som det allra viktigaste, att kärleken är den starkaste kraften.

Av Anni Sam, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.