Värk och ilningar i tanden beror på att pulpan (nerver och kärl inne i tanden) irriteras eller är inflammerad. Ibland kan det vara svårt att riktigt veta varifrån värken kommer. Om du tror att du har ont i en speciell tand kan det egentligen vara granntanden som är orsaken till värken. Det kan till och med vara svårt att avgöra om det är över- eller underkäken. Även inflammation i tandköttet kan ibland ge sig tillkänna som ilning/värk i tanden.

Orsaker:

Nygjord lagning
Det är tyvärr ganska vanligt att det ilar efter att man gjort en ny lagning. Speciellt gäller detta plastfyllningar. Det tar ett tag innan en plastfyllning har stabiliserats.

Ila kan det göra i ett par veckor, men ibland längre. Så länge det går åt rätt håll – alltså besvären minskar dag för dag – kan du vara lugn, men blir det inte bättre tycker jag du ska kontakta din tandläkare.
Vanligen försöker man som första åtgärd att slipa lite på tanden för att se om den blir symptomfri när den avlastas.
Det finns också en liten möjlighet att fyllningen har släppt i botten och den kan i så fall göras om ( gäller plastfyllningar, inte amalgam).

Tandgnissling/tandpressning
Man kan också få tandvärk och ilningar i en tand om den blir överbelastad genom t.ex. tandgnissling eller tandpressning. Ofta kan tandläkaren se det genom att man ser slipspår på tänderna eller i fyllningarna. Behandlingen kan då bli att man slipar på tänderna så att de passar bättre ihop eller att man biter på en bettskena som tandläkaren gör och som avlastar bettet.

Karies
Karies eller hål i tanden är en annan orsak till att tandens pulpa är irriterad.

Blottade tandhalsar
En vanlig orsak till ilningar är känsliga tandhalsar vilket kan bero på att tandköttet har dragit sig tillbaka och att en del av rotytan syns. Det finns flera orsaker till att tandköttet drar sig tillbaka. Tandläkaren kan pensla på ett "lack" som innehåller fluor och som i många fall kan hjälpa mot en känslig tandhals. Även fluor från bl.a. tandkräm stärker rotytan så att den inte blir så känslig och du kan också använda andra fluorhaltiga preparat som receptfria fluortabletter, fluorsköljning mm. Det finns idag flera tandkrämer på marknaden som innehåller olika preparat för att lindra eller bota ilande tandhalsar. Hjälper inte den ena pröva en annan.

Om inget hjälper kan tandläkaren göra en fyllning på den drabbade tanden.

Spricka
Ilningen kan också bero på att du har en spricka i tanden. Sprickor är svåra att upptäcka utan att ta bort fyllningen, så här måste man berätta för tandläkaren att tanden gör ont ibland, annars är det nästan omöjligt att upptäcka.

Sprickor är ganska vanligt på de stora tänderna i underkäken, framför allt om de har amalgamfyllningar.

Man tar också en röntgen för att utesluta inflammation. Blir tanden inte bättre då får man ta bort fyllningen, för att se vad som måste göras.

Tandlossning
Tandlossning eller inflammation i de vävnader som omger tanden kan också ge upphov till ilningar. Detta gäller främst de tänder som har flera rötter. Här behövs oftast en röntgen för att ställa rätt diagnos. Behandlingen syftar till att häva inflammationen och att skapa förutsättningar för patienten att kunna hålla det aktuella stället helt rent från bakterier.

Trasig fyllning
En sprucken fyllning ger ofta symtom i form av ilningar. Här är diagnosen ofta rätt enkel och behandlingen naturligtvis en ny fyllning.

Som du hört finns det en mängd orsaker till ilningar i tänderna och det kan ofta vara svårt att ställa rätt diagnos på en gång. Vår strategi är ofta att börja med den behandling som är minst besvärlig för patienten och som kostar minst. Hjälper inte den måste vi gå vidare med nästa troliga orsak och terapi.

Av Tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.