Hotel Portixol – hotellet på kanten av Palmabukten

Hotel Portixol - hotellet på kanten av Palmabukten

Johanna och Mikael Landström, hon i grön kjol och han längst bak till vänster med några av medarbetarna på Hotel Portixol.

Hotel Portixol i Palma har av flera resemagasin, samt riktiga och självutnämnda experter, till vilka jag nu ansluter mig, utnämnts till en av Mallorcas mest raffinerade hotell. Det är fullt av charm och en massa karaktär, svensk minimalism kombinerat med öns helt egenartade stil, och så är det alltjämt en mysig och avslappnad miljö.

Små och färggranna fiskebåtar, som gungar lätt vid bryggan i den lilla hamnen, är det första jag ser genom fönsterluckorna, när jag öppnar ögonen. Utanför hörs båtarnas skvalpande och i fjärran en mås, som hälsar en ny dag välkommen. En timme senare sitter jag i restaurangen och äter min goda frukost – av den sorten att den lufttorkade skinkan är pata negra, ostarna är av den lokala sorten, och kaffet kan nog inte fås bättre ute på stan. Utsikten härifrån är en mörkblå pool, delvis omgiven av vad som liknar ett båtdäck och bara en lite bit längre ut syns medelhavet.

Stora bokstäver på den enkla byggnaden förkunnar självsäkert sin existens till omvärlden.

Jag kom till Hotel Portixol kvällen innan. Det ligger vid den lilla hamnstaden med samma namn, väl dolt men ändå centralt, mitt emellan Mallorcas flygplats och Palma. Här reser sig den karakteristiska vita, fyrkantiga byggnaden sig med blåa fönsterluckor och bruna träbalkonger vid den yttersta bryggan, där den liksom markerar kanten av Palmabukten.

Från fiskrestaurant till modernt hotell
För ett antal år sedan inhyste byggnaden en populär fiskrestaurant – som serverade fisk som precis hade håvats upp och stora fat med grillade skaldjur till mycket rimligt pris- och ett litet hotell, som jag och många andra med mig, inte visste existerade.

Så var det fram till och med 1997, när Johanna och Mikael Landström köpte stället. Det tog dem två år att bygga om, men när de så äntligen kunde öppna portarna blev det till ett designhotell med en enkel form av skönhet och inrett med stora vaser, färggranna soffor, randiga dynor och många eleganta detaljer.

Hotellet har 24 rum, vilka delas upp i en rad olika kategorier. Några har terrasser, andra har inte bara ett badrum med dusch utan också badkar, några har utsikt över hamnen, andra poolen och havet. Gemensamt för dem alla är att de är rymliga och liksom resten av hotellet är de inredda med en stil som är tagen från 1950-talet med tillagda detaljer som är mycket moderna. En nördaktig detalj är en kikare, så att man kan följa med i hamnlivet, se de stora fartygen som seglar in i Palmabukten, och flygplanen under inflygning och efter start från Son Sant Joan. Och så finns där också en DVD-spelare, då hotellet har ett osedvanligt stort utbud av filmer som man kan låna.

Jag tillbringar nu en timme i hotellets fitnesscenter och spa, en eftermiddag fördelad mellan solstol och den inbjudande poolen, som i övrigt är fylld med saltvatten, och jag är snart redo att igen låta tankarna gå i kulinariska banor.

Orientaliskt och lokalt
Meny på gårdagens fiskrestaurant är långt ifrån nutidens rätter på Portixol. Det är inte bara hotellets gäster som äter här, utan också många andra, inklusive mallorquinerna själva, vilket som bekant är den största komplimangen som en restaurang kan få.

Gästerna rekommenderas att reservera bord i förväg, och, vilket jag erfar, är det en rekommendation som man inte bör bortse ifrån. Man blir klok av sina misstag, och mätt blir man oavsett för i baren serveras lättare måltider, som till exempel hemlagade hamburgare och orientaliska nudlar med räkor eller kyckling. I själva restauranten, består middagen av en förrätt i form av en hummersallad med avokado, mango och apelsinsalsa, och som huvudrätt är det piggvar med höstprimörer, nudlar och dashibuljong.

Rätterna är lite medelhav, lite orienten och de allra flesta ingredienser är hämtade ifrån ön. Det rekommenderas att prova de lokala vinerna; just nu händer det mycket på Mallorcas vingårdar.

By, storstad och strand
Den lilla staden, som omger hamnområdet, är lugn och stilla. Det är en härlig promenad mellan de färggranna husen, några är nu omgjorda till stilfulla restauranter, och vattnet, och här finns det dessutom också lite strand.

Här är det fortfarande en riktig fiskemiljö. Det är inga riktiga trålare, utan båtar, och de tillhör och används av friluftsfiskare och äldre män, vilka jag misstänker är pensionerade fiskare som fördriver dagarna med att reda ut näten och världssituationen på bryggan.

Tar man gångstigen utmed den stora stranden, som brer ut sig längs största delen av vägen, är det bara en halvtimmes promenad in till Palma. Det finns också en cykelväg, och är man intresserad av det så kan man använda sig av hotellets gästvänliga utlåning av cyklar.

Jag kan spendera evigheter på Hotel Portixol, men trots det promenerar jag i katedralens riktning – den ses från hotellets poolområde och direkt när man går utanför dörren – till en av Spaniens läckraste städer, som passar bra tillsammans med det som troligtvis är ett av landets mest karismatiska hotell.


www.portixol.com
Läs mer om Portixol på hotellets hemsida. Här finns också detaljerad information om rummens olika kategorier och faciliteter.
Flyg till Palma
Flera flygbolag har dagliga direktflyg mellan Málaga och Palma.
Air Berlin: www.airberlin.com
Spanair: www.spanair.com
Man kan naturligtvis också boka hos sin resebyrå.

Vägen till att bli hotellägare på Mallorca

Johanna.

Johanna Landström, den ena hälften av paret bakom Hotel Portixol och Hotel Espléndido i Puerto de Sollér, berättar historien.
”Mikael och jag arbetade i början av 1990-talet för Sunwing, där hotellen ju var från 70-talet. Han var projektledare medan jag var ansvarig för ’food and beverage’. Vi var med och uppgraderade dem till Sunwing Resorts, varav det i Cala Bona var det första”, berättar Johanna Landström som idag tillbringar den mesta av sin tid på parets hotell, Portixol vid Palma, medan Mikael koncentrerar sig på det andra, Hotel Espléndido, som ligger i Pierto de Sollér. Detta kom dock till långt senare.

Innan det hände, skedde det som vi vet har drabbat många andra svenskar, de båda förälskade sig i ön, så att när de slutade hos Sunwing flyttade de hem till Sverige och köpte semesterlägenhet i Palma.

”Det dröjde dock inte länge förrän vi åkte tillbaka, och då hade familjen, med vår lilla dotter Saga, vuxit till tre medlemmar. Vi satt igång med att leta efter en liten restaurant, men i stället hittade vi ett litet hotell med en mycket stor restaurant”, skrattar Johanna, som idag menar på att det också mycket roligare att driva ett hotell, då man kommer mycket närmare gästerna.

Två år på väg
Hela byggnaden skulle dock restaureras, så det gick två år innan de kunde öppna Hotel Portixol, vilket skedde 1999.
På frågan om hur man som familj, med renovation av ett hotell, utan gäster, klarar sig ekonomisk svarar Johanna: ”Det gör man genom att spara mycket och genom att låna. Innan vi öppnade var jag dessutom gravid igen, då med vår son Simon”.

Simon föddes samma dag som Portixol öppnade och förmodligen utan att egentligen ha något val var Johanna inte med vid invigningen. Den spillda mjölken gråter hon inte över: ”Vi hade nästan inga gäster. Kort därefter var det jul- och nyårsledigt och då var hotellet fullbokat, men det var med familj och vänner”.

Så skedde någonting

Det skulle dock inte dröja länge innan Johanna och Mikael kunde säga att alla rum var bokade.

”Chefen för det trendiga inredningsmagasinet Wallpaper, Tylor Brulée, besökte oss, och i sin artikel som han sedan skrev kallade han Portixol för ’årets nya retreat’. Den artikeln förändrade allt. Det var bara att lägga manken till, vi arbetade mycket båda två och barnen var med oss på hotellet så att vi samtidigt kunde passa dem”, berättar Johanna. Själv arbetade hon de första fem åren som hovmästare i restauranten, och kommer ihåg tiden när de prövade sig fram.

Mikael och Johanna.

”Vi ville kunna erbjuda både spansk och mallorquinsk mat, så vi hade både paella och caldereta på menyn. Mallorquinerna gnällde dock över våra versioner av deras klassiker, så vi bestämde oss för att koncentrera oss på det som vi är bra på, nämligen ett mer modernt och internationellt kök. Det passade mallorquinerna mycket bättre, och nu är det de som utgör största delen av restaurangens gäster, vid lunch och vid middag”, säger Johanna, som idag koncentrerar sig mest på ledningen och inredning av de två hotellen.

”Hotel Portixol byggdes 1956 och därför har vi valt att inreda det i en stil som signalerar 50-tal. Annars vill jag helst beskriva det som ett designhotell. Även om jag inte bryr mig så mycket om uttrycket är det trots allt det som låter bäst.”

Också två, kanske tre hotell
Efter sju år kunde paret börja se sig om efter ytterligare ett hotell, och det blev Espléndido i Puerto de Sollér, vilket de öppnade 2005.
”Läget var för oss det viktigaste, och det kravet uppfyller Espléndido till fullo. Det ligger lite ned mot strandpromenaden, där bilkörning inte längre är tillåten, och det är på alla sätt och vis perfekt, och så går det också riktigt bra”, säger hon om hotellet som alltså Mikael fokuserar mest på utöver att stå för de mer administrativa delarna av de två hotellen.

Johanna (42 år) och Mikael (49 år) som alltid har arbetat tillsammans, så länge de har känt varandra, funderar i övrigt på att lägga till ett skidhotell i Österrike till ”hotellkedjan”.

Familjen Landström bor idag själva i Portixol. Staden har, sedan det nya hotellet öppnade, blivit upptaget på listan över Mallorcas mer trendiga städer. Det är dock inte på grund av det som paret känner att det är ett bra ställe för barnen, ”Mallorca känns som en säker ö med en fin miljö för barn att växa upp i, och vi alla stortrivs här”, understryker Johanna Landström.

Av Jette Christiansen

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.