Ett möte med delfiner förändrar en för livet!

Ett möte med delfiner förändrar en för livet!

Kim är utbildad dykinstruktör och yogalärare. Hon driver flera företag. Sedan hon var liten har hon velat jobba med delfiner. ”Men du vet vad vuxna tycker. När de frågade vad jag ville bli när jag blev stor och jag svarade att jag skulle jobba med delfiner frågade de vad jag skulle göra på riktigt. När jag blev tonåring slutade jag därför säga vad jag tänkte bli.” Efter skolan åkte Kim ut och reste i flera år och jobbade sedan på Stockholms krogar tills hon fick barn. Därefter flyttade hon till Spanien. Familjen bodde först på Mallorca men bor nu på Costa del Sol sedan några år tillbaka.

När hon började hade Kim ingen aning om hur delfinarier drevs. Det var en dröm som gick i uppfyllelse när hon fick börja jobba med delfiner första gången men när hon insåg hur de infångade delfinerna hade det var det hemskt. Hon slutade därför så småningom arbeta på delfinariet och startade istället ett företag med sin syster. Tanken var att hjälpa människor att må bättre genom möten med delfiner då djuren har funnits ha en helande effekt på människor överlag och ibland även tycks läka vissa symptom. Deprimerade människor samt diagnoser som autism och downsyndrom är några som Kim nämner.

Det är ingen som går oberörd från ett möte med delfiner. Många börjar gråta av själva upplevelsen. För att kunna ge sk delfingaranti måste resorna gå långt bort som till Hawaii and Bahamas. Därmed blir de också ganska dyra. Många av de familjer med ett barn som har en diagnos och som skulle kunna bli bättre av ett möte med delfiner har inte de ekonomiska möjligheterna att betala. Kim har nu börjat samarbeta med en välgörenhetsorganisation där de tillsammans ska försöka samla in medel som kan gå till sådana familjers resor. Hon säger att det är just hela familjen som behöver den healing delfinerna kan ge. När ett barn är sjukt drabbar det alla. De barn som är friska får stå tillbaka. Att kunna ge dem det här, att låta dem beröras av delfinerna, det skulle vara en sådan gåva.

Hon pratar om en autistisk pojke i sexårsåldern som vistades nära delfiner i en vecka på Kanarieöarna. Han kunde inte vara i vattnet med dem då han bl a hade kroppsliga handikapp. När veckan var slut kunde han gå för första gången, han kunde öppna sitt ena ögat som alltid varit stängt och han sade sitt första ord någonsin: mamma. Vetenskapen kan inte förklara det men delfinerna har något. Det har Kim stor respekt för. De har funnits så länge. ”Jag tror de är klokare än vi och vet så mycket vi inte vet.”

Kim återkommer gång på gång till att hon brinner för delfinerna och för hur människor kan bli hjälpta av att få möta dem. På frågan om vad hon tror det är som händer i mötet med delfiner svarar hon dröjande ”…en ödmjukhet inför dem…jag ser dem som stora läromästare. De lever i vattnet, i en annan värld. Upplevelsen kan nog liknas lite vid extasy.”

Delfinarier borde inte få finnas menar Kim. Många har stängts. Enligt Kim är det nog främst i Spanien, Frankrike och Sverige som delfinarier fortfarande finns. Hon menar att det tar tid att få allmänheten att inse de missförhållanden som delfiner lever i. En anledning är att så många tycker om att se delfiner och fascineras av dem. Delfiner tilltalar oss generellt, deras utseende och form och deras sätt att röra sig. I ett land som Sverige finns inte delfiner i naturen. Kim menar att de delfiner som lever i delfinarier inte lever länge, är fullproppade med antibiotika och ständigt är hungriga. Hungern är det som gör att de ”jobbar” när de ska och deltar i de shower som anordnas för åskådarna. Längs Costa del Sol åker skolklasserna till delfinarierna för att se delfinuppvisningar samtidigt som sundet utanför Tarifa är fullt av delfiner och valar i sin naturliga miljö. Kim önskar att alla delfinarier stängs. Förutom de missförhållanden som råder tappar delfinerna sina naturliga beteenden när de lever i en pool utan riktmärken.

När jag frågar Kim om vad som händer med delfinerna när vi människor alltmer söker upp dem för att om vi har tur få simma med dem i havet svarar hon att delfinerna själva väljer om de simmar med oss eller ej. Hon menar att de genast, om de inte vill, simmar iväg. De deltar bara om de vill. De älskar barn och tycker om människor. De har en enorm healingkraft. Ett möte med delfiner förändrar en för livet.

Av Emelie Andersson Adamovic

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.