Dela


En mycket stor del av jordens befolkning är idag äldre än 65 år. Själv är jag i skrivandets stund 67 år, och även om kroppen vet vartåt det bär, trivs jag bra med den. Jag tar rimligt väl hand om den och jag känner att jag fortfarande med stor glädje och entusiasm står mitt i livet, med alla dess glädjeämnen och utmaningar. Många av mina vänner är pensionärer och säger ofta med ett varningens pekfinger: ”Anni, du måste också komma ihåg att njuta av livet”, när de anser att jag har för lite tid över för att umgås med mina vänner. Men vad innebär det att njuta av livet? Jag njuter till fulla drag när mina hundar ber mig om en tidig morgonpromenad, när jag lyckas rocka med rockringen i mer än en minut, när kunderna kommer in i butiken med ett leende på läpparna osv. Jag känner att det viktigaste för mig, förutom familjen, är Anni’s Vitalshop, som har blivit min identitet. Så länge som jag kan komma ihåg vad ett vitaminpiller är bra för, och jag kan öppna kassa-apparaten, så fortsätter jag att jobba. Jag hoppas att jag kan bevara min vitalitet och min självkänsla i många år framöver. Jag har lånat ett citat från Deepak Chopra till mitt valspråk: ”Man utvecklar sig inte för att bli gammal. Det är, när man slutar att utveckla sig som man blir gammal.” Jag har läst att sociologer, som studerat människor i hög ålder, har sett att de flesta har varit självständiga arbetare. Ytterligare en sak som ligger till grund för att jag tar mig till arbetet varje morgon. Det viktigaste är ju att förebygga!
Allteftersom kroppen åldras sker det oundvikliga biologiska förändringar. Hjärtmuskeln försvagas, njurarnas kapacitet försämras, och på liknande sätt genomgår alla våra organ vissa fysiska förändringar. Emellertid behöver inte alla dessa förändringar leda till lidande och sjukdom. Ålderdomsprocessen är nära kopplad till levnadsvillkor, diet, livsstil och livssyn. En del människor berättar, efter att de kommit över en allvarlig sjukdom, att sjukdomen förändrat deras liv i en positiv riktning, vilket inte hade skett om de inte varit sjuka. Jag blir ledsen när jag hör sådant, att sjukdom behövts för att man ska börja tänka annorlunda. Med hela mitt hjärta tror jag att sjukdom inte är rätt sätt att nå personlig utvecklig och för att få svar på många av livets frågor. Jag menar, och vill gärna slå fast, att det är mer meningsfullt och mänskligt att leva friskt och utan smärta. Vi kan utvecklas i lugn och ro och samtidigt njuta av livet som friska.

Några av de vanligaste sjukdomarna är hjärt- och kärlsjukdomar, och diabetes ökar kraftigt. Det sistnämnda har nästan nått måttet av en epidemi. Dessa livsstilssjukdomar är konsekvenser av vår överdrivna användning av socker, stress, dålig matkvalitet och diverse stimulantia.

Om du äter någorlunda sunt, lever ett liv med glädje, kommer ihåg det spontana skrattet, tar rätt kosttillskott, eventuellt låter en duktig läkare ta en titt på dina hormonnivåer, så finns det en god chans att du som 60-åring har blodtryck, kolesterolhalt, benstyrka och fetter, hudtjocklek och -elasticitet, som om du vore 20 år yngre.

Många forskare inom åldrande är eniga om att det är de skadliga fria radikalerna, som på ett eller annat sätt, bryter ned cellerna, och medverkar till så gott som allt lidande. Vår kropp kan också samarbeta med några av de fria radikalerna. Förbränningen av syre, vilket håller oss vid liv, bildar fria radikaler. I en viss form hjälper de oss att överleva. De verkar alltså både som livgivande och livsnedbrytande. Det är, när vi föder kroppen med t ex stekt eller rökt mat, när vi utsätter oss för luftföroreningar, för mycket sol, pesticider, tillsatser, för mycket mobiltelefonanvändning och stress, som de fria radikalerna skjuter i höjden och blir skadliga. De fria radikalerna bör behandlas på rätt sätt och deras effekter på kroppen ökar med stigande ålder.

Alla vet att motion är livsviktigt för att undvika för tidigt åldrande, men att överdriva det kan också utlösa ett stort antal fria radikaler. Älskar du att träna, bör du vara uppmärksam på att ta rätt kosttillskott, och allteftersom du blir äldre bör du sluta utmana kroppen till det yttersta, som du kanske gjorde när du var yngre. Som i alla aspekter av livet bör du hitta en balans i din träning och motion.

I mina gener ligger många reumatiska sjukdomar. Känner du till, att du också har svagheter i dina gener, t ex tidig död pga. hjärt- och kärlproblem, diabetes, cancer mm. så gör detta till en positiv utmaning, till ett gott, sunt och medvetet liv, istället för ett liv fyllt med rädsla och negativa förväntningar, som sällan är bra för någonting. På detta sätt kan dina olyckliga gener förskjutas till bakgrunden.

Kosten
Vad du än väljer att stoppa i munnen, så ät allting med måtta.

När ni besöker Anni’s Vitalshop kommer ni höra att jag åter och åter igen varnar för att äta socker. Visste du att socker tvättas i klorin? Socker hjälper inflammationer att stanna kvar i kroppen, minskar immunförsvaret, får din hud att åldras – mer än rökning, så undvik så långt som möjligt snabba kolhydrater som t ex bröd, kakor, kex och pasta. Kom också ihåg att juicen kan vara full av socker. Var vaksam på vilka artificiella sötningsmedel du får i dig, undvik aspartam, sackarin och sukralos. Enligt min mening belastar de kroppen och särskilt lev-ern. Ät gärna sunda fetter, men undvik alla former av raffinerade fetter.

Fet fisk, färsk, helst ekologisk frukt, sallad och nötter hjälper vid inflammationer i kroppen. Ät en kost som är så ren som möjligt och undvik konserveringsmedel, kemikalier, och avstå från allt som har med 3.- kryddor att göra, t ex glutamat (MSG). Jag hör många säga att de inte kan sova, och när vi går igenom vad de äter så hittar vi ofta att maten innehållit MSG, vilket verkligen kan få hjärnan att arbeta oönskad övertid.

När vi blir äldre så är det många som tycker om att mysa med ett glas vin, men PASS PÅ med stimulantia, det gäller även kaffe och kolsyrade drycker. Drick i stället rikligt med vatten och komplettera gärna med en kopp grönt te. Alla former av te är bra. Te innehåller massor av antioxi-danter. Njut av njutningssaker med en stor portion självdisciplin, och var glad över att disciplinen bidrar till att ge dig en glad och friskare vardag. Vidare har många människor nytta av att vara försiktiga med mjölkprodukter.

Gällande kött bör du passa dig när det kommer till rökt, t ex bacon, rökt lax osv. Låt konserverad mat stå kvar på hyllan, och tillaga din mat på gammeldags sätt, utan mikrovågsugn. Undvik all färdigmat. När du äter ägg, välj de ekologiska, och kan du få tag i ekologisk fågel och kött, är det absolut att föredra. När du saltar, använd gärna ett bra salt, t ex Maldon, Himalaya, örtsalt mm.

Alla vet att det är nyttigt med grönsaker. Koka dem så lite som möjligt. Raw food är ”inne” just nu, vari man inte värmer vattnet till mer än 45 grader. När du äter bröd, så köp ekologiskt och fullkorn, på samma sätt är också brunt ris nyttigast. Det är viktigt med proteiner. Se till att få tillräckligt av dem, både vegetabiliska och från kött och fisk.

Tillsammans med ovanstående rekommendationer är det också viktigt för mig att säga, att livet är till för att njutas, så njut också av din mat – också när du ”syndar”.

Kosttillskott
Ju äldre jag blir, ju mer medveten blir jag om att ta hand om min hälsa, och därför är jag mycket tacksam för att det finns så många bra kosttillskott. Som grund är det bra att ta ett bra multivitamin/ mineraltillskott, t ex Omnimin, Mivitotal, Spektro, Maximum osv. Ta också extra C- och D-vitamin.
Alpha Lipoic Acid är en av de mest kända och viktigaste antioxidant-erna. Den har en unik förmåga att transporteras till hjärnan, där den hjälper till att ta hand om andra antioxidanter, t ex C- och E-vitaminer. Den hjälper också till att transportera bort tungmetaller, t ex aluminium, kvicksilver och bly och förmodas ge ett visst skydd mot Alzheimers, Parkinson och senildemens. Den är också bra för diabetiker i förbygg-ande syfte och som hjälp mot senkomplikationer. Daglig dosering ca. 100 mg.

Acetyl – L Carnitin beskrivs av många forskare som ett av de mest kraftfulla anti-aging medlen, speciellt när det tas i kombination med Alfa Lipoic Acid. Carnitin förekommer naturligt i kroppen, särkilt i muskler och i hjärnan. Det hjälper till att förebygga både nedsatt ämnesomsättning i hjärncellerna och nedsatt cirkulation i hjärnan. Daglig dosering ca 1000 mg.

Carnosine är någonting som vi själva producerar i kroppen, men som sänks med stigande ålder. Jag har läst, att människor som lever länge har högre koncentration av carnosine i nervvävnaderna. Carnosine är bra mot åldersrelaterad nedbrytning av huden och finns också som kräm. Vidare så är carnosine känt för att hjälpa immunsystemet att rensa ut giftiga metaller ut kroppen. Det antas också ha en viss effekt mot cancer. Daglig dosering 100 – 400 mg.

De essentiella fettsyrorna är viktiga för att huden ska hålla sig mjuk och spänstig. De är samtidigt viktiga för vår vikt, vårt hormonsystem, nervsystem och blodtryck. Det kan fås som Omega3 eller i kombination som 3 – 6 – 9. Ät därtill gärna linfrö, valnötter, hampfrö och pumpa frö.

Ginko Biloba är bra för att rensa ut tungmetaller ur kroppen, och har under de senaste åren fått stor uppmärksamhet bl.a. pga. egenskaper som hjälper till att förbättra minnet. Det kan vara en god vän när det gäller att hålla sig på topp rent mentalt. Jag tycker speciellt att det har en god verkan på korttidsminnet. Daglig dosering 100 – 200 mg extrakt.

E-vitamin, också kallat ungdoms-vitaminet, är naturens mästare bland antioxidanter. E-vitamin gör blodet mer lättflytande och har stor betydelse för både hjärta och kretslopp, och så beskyddar det mot åderförkalkning. Får kroppen nog av C-vitamin kan den ta hand om E-vitaminet under en längre tid. Jag har själv precis börja ta extra E-vitamin som 67-åring, efter att ha läst undersökningar som visade, att ett dagligt E-vitamintillskott på 400 mg, för aktiva kvinnor, reducerar risken för blodpropp i hjärtat och hjärnblödning med 26%.

Co-enzym Q 10 hjälper till att återställa energiproduktionen i bl.a. hjärtats mitokondrier. Den är helt unik och har positiv effekt på t ex högt blodtryck, hjärnan, sexlivet, vid cancer mm. Vi producerar Q 10 själva, men allt eftersom vi åldras sjunker produktionen. Det är en stark antioxidant. Daglig dosering 100 mg.

Många kvinnor har svårt för att sova. Ofta kan det bero på att det är någonting fel i hormonproduktion-en, t ex för lågt östrogeninnehåll. Det kan vara en bra idé att kontakta en läkare inom anti-aging och få en bild över hormonrubbningen, och eventuellt få bioidentiska hormoner. Melatonin och 5-http kan också vara bra. Melatonin effekten är anti-aging, anti-cancer samt sömnintroducerande. Det är dock förbjudet att säljas i Spanien, men kan köpas i många nätbutiker.

Tips för att fördröja den biologiska klockan
Sluta för guds skull att säga: ”Det är jag för gammal för”. Det låter väldigt förnedrande och åldersfrämjande. Säg hellre: ”Det har jag inte lust att göra”.

Det är viktigt att lära sig säga NEJ till saker som du inte vill här i livet, och att säga JA till sådant du vill.

Sök efter skoj och skratt, använd dina skratt muskler och se till att du i vardagen träffar människor i alla åldrar.

Sluta bekymra dig. En gång, för många år sedan läste jag Dale Carnegies bok, vari han skrev: ”Sluta bekymra dig, 85 % av alla de saker du bekymrar dig över sker aldrig”.

Är du rökare så minska det dagliga antalet cigaretter och var uppmärksam på att varje cigarett stjäl mellan 25 och 50 mg C-vitamin.

Kom ihåg motionen, men låt bli att utöva extremsporter. Det är bäst att motionera på morgonen, då det kan vara svårt att somna om kroppen aktiveras med motion på kvällen.

Håll normalvikt. Det heter ”ät för att leva – lev inte för att äta”. Det är en fras som jag själv många gånger har svårt att leva upp till. Mitt stjärntecken är oxe, och vi älskar god mat. Det första som jag frågar när jag blir utbjuden är inte vem det är som kommer, utan vad vi ska äta. Med åren har jag dock lärt mig att ha en viss självdisciplin.

Se till att du sover ordentligt, en bra sömn påbörjas före midnatt i ett rent och vädrat rum.

Undvik stress. Kom ihåg att vitlök har en antistressverkan och är även ångestdämpande. Den sägs också påverka serotoninet i hjärnan.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.