Forskare: Lev 10 år längre med proteinpulver

Forskare: Lev 10 år längre med proteinpulver

Dela


Proteintillskott påstås kunna göra mer än bara bygga muskler, säger en italiensk forskargrupp, ledd av professor Enzo Nisoli vid universitetet i Brescia.
Proteinpulver ses ofta som en ljusskygg affär för dem med svaghet för överdimensionerade muskler. Men fler kan få glädje av pulvret, som blandas med vatten eller mjölk, och få en sundare ålderdom, skriver Daily Mail.

Ny forskning visar att pulvret, som kan köpas i hälsokostbutiker och nätbutiker, kan förlänga livet med 12 procent. Forskarna menar bl.a. att pulvret kan stärka musklerna när man blir äldre, om man börjar med det i medelåldern, vilket kan minimera risken för fall och brutna höfter.

Väntar man med att ta proteinpulver tills senare, kan det enligt forskarna fortfarande ge effekt, som energihöjare för personer med hjärt- eller lungproblem.

”Vår data visa att medelåldersmänniskor bör att äta proteinpulver som kosttillskott”, säger professor Nisoli.

På universitetet i Brescia har man i experiment gett möss kosttillskott i form av vatten med aminosyror – som är kroppens byggstenar till att bygga upp muskler. Aminosyrorna var leucin, isoleucin och valin. Testgruppen levde i genomsnitt 80 dagar längre än kontrollgruppen, som inte fick proteinblandningen.

Överför man resultaten till mänskliga levnadsår betyder det, enligt Nisoli, att genomsnittsåldern för brittiska män skulle öka från 77,7 år till 87 år. Motsvarande siffra för kvinnor skulle vara en ökning från 81,9 år till 92 år.

Muskelstyrka, balans, koordination och uthållighet förbättrades också av proteinpulvret. Professor Enzo Nisoli betonar, att det inte finns några biverkningar vid intag av proteinpulver.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.