La Sueca på Rosaleda


Jag följde med AHN:s inofficiella svenska supporterklubb till Málaga C.F. till Rosaleda, för att se min första spanska fotbollsmatch mellan Málaga C.F. (hemma) och Real Sociedad. Tyvärr så måste jag göra er fotbollsfantaster besvikna, det kommer inte att bli något invecklat fotbollssnack – jag kan nästan ingenting om fotboll, dock vet jag vad en offside är efter sommarens VM!

Jag möter upp kustens inofficiella supporterklubb på tåget mellan Fuengirola och Málaga klockan halv tre en söndagseftermiddag. Jag blir väl mottagen och presenteras för alla medlemmar när jag stiger på. Stämningen är lättsam och uppsluppen. Vi är ett helt gäng, närmare 30 personer, svenska herrar, två ungdomar och jag. Förväntningarna på eftermiddagens match är hög, det pratas lite gamla resultat och ges lite profetior om dagens resultat. I samband med det får jag ett papper och penna. Nu ska jag vara med och tippa! Moi? Eftersom jag ju ska gå på matchen så får jag väl vara med i gamet. Gladeligen tippar jag halvleksresultat 1-0, och slutresultat 2-1. Jag måste ju hoppas på att Málaga C.F. vinner nu när jag följer med.

Under resans gång får jag veta att den svenska klubben funnits i ca 8 år. Tidsräkningen verkar inte vara alltför noggrann, huvudsaken är fotbollen, gemenskapen och att ha roligt tillsammans.

Palle Richter är ordförande för klubben. Han håller ordning på medlemskap, matcher, resultat mm. Han ser också till att säsongskort köps till dem som önskar och så ordnar han naturligtvis också med enstaka biljetter till dem som föredrar det, och det gäller alla hemma- matcher. Vid bortamatcher, berättar han, att han arrangerar så att man kan se dem i AHN:s casita i Fuengirola, om det är så att de visas på någon av betalkanalerna och om de anses populära. Vid bortamatcher är det inte bara TV som gäller. Klubben har bl.a. varit iväg till Jerez och Almería för att stötta Málaga C.F. och då har Palle ordnat med buss eller tågresa. De har också varit i Madrid.

Till slut är vi framme i Málaga och ett gäng från AHN Torremolinos har anslutit sig till vår grupp. Efter en liten promenad med ytterligare fotbollssnack är vi framme vid baren, precis bredvid Rosaleda, där de har som tradition att dricka en öl före matchen. Jag känner mig redan som en i gänget, alla är öppna och glada, berättar om tidigare matcher, livserfarenheter och andra intressen. Två saker har alla gemensamt: de gillar fotboll och de bor i på Solkusten, de allra flesta under vinterhalvåret.

Vi dricker upp, får våra biljetter och hela tiden är Palle enormt organiserad och ser till att alla är med, också i trängseln inne på stadion.

Alla hittar sina platser och jag sitter bredvid Palle. Han berättar om laguppställningen och om spel-arna, allt för att jag ska hänga med.

Så börjar det. Under hurrarop springer lagen in på planen. Klacken sjunger hejaramsor och publiken stämmer in. Allt eftersom matchminuterna tickar höjs stämningen, till och med jag rycks med. Vad jag förvånas över är att stämningen, trots en del svordomar vid en tveksam icke-dömd straff, inte är hotfull eller argsint. Det är långt ifrån vad jag upplevt vid Råsunda utanför Stockholm, där polisens piketstyrka alltid står uppradad och beredd på bråk. Här har jag sett fåtalet polisbilar och stämningen är match-glad. Dock måste jag tillägga, att om man vill lära sig spanska svordomar, så har man kommit till rätt ställe. Matchen i sig är lugn och vi lämnar första halvlek med att Real Sociedad gör mål i 42:a minuten. Där sprack mitt resultat för halvlek.
Fram till nu har vi haft sol och det har varit varmt och skönt, men när andra halvlek börjar har solen gått ned och jag är glad att jag har tagit med en jacka. Efter 9 minuter in på andra halvlek lyckas motståndarna få in ytterligare ett mål och stämningen sjunker lite. Málaga har haft en del målchanser, men det är inte förrän i 31:a minuten som de lyckas jämna ut till 1-2. Med klackens hjälp höjs stämningen och under en stund är ropen nästan öronbedövande.

Det är också så matchen slutar, 1-2, men trots förlust vandrar vi muntert tillbaka till baren för en efter-matchen-öl innan vi tar tåget tillbaka.
För att summera det hela, så är det en av de trevlig-aste söndagseftermiddagarna jag haft på länge, trots att jag inte är en fotbollstjej.

Vill du bli medlem i den svenska inofficiella fotbollsklubben till Málaga C.F. eller veta mer, kontakta Palle Richter på tel. 639 929 419, eller besök:
www.ahn-fuengirola.net, klicka på ”fotboll” och sedan ”ny fotbollsida”, där finns all information du behöver.

Av Sara Laine

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.