Nypon mot infektioner – ett stärkande och helande naturmedel

Nypon mot infektioner - ett stärkande och helande naturmedel

Det var den svenska botanikern och läkaren Carl von Linné (1707-78) som gav nyponet dets latinska namn Rosa canina, alltså hundros, då roten i Nordeuropa användes som ett medel mot rabies. I urminnes tider ha frukten använts till marmelad, sirap och te, och det har länge varit känt att frukten har en mild magreglerande effekt, dels på grund av syrehinnehållet och dels på grund av de fina, små håren på kärnorna som stimulerar tarmen. Fruktens vattendrivande och stimulerande egenskaper har dessutom gjort att den värderas högt vid njur-, blås- och gallsten. Nyponet är också en mycket bra C-vitaminkälla.
Hela tiden upptäcker fler människor att de mår bättre när de dagligen äter en skedfull nyponpulver eller två.
Det är inte konstigt att nyponpulver värderas högt för dess positiva effekter för hälsan. Frukten sägs vara den rikaste källan till naturligt C-vitamin och den innehåller också kalk, B-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, flavonoider, järn och en mängd andra ämnen, som kroppen, och speciellt vårt immunförsvar har stor användning av. Naturliga ämnen är ju också de som vår kropp tycker bäst om, med hänsyn till upptagningsförmåga.
Många som lider av gikt har under de senaste åren upptäckt att deras höftsmärtor lindras av ett dagligt intag av nyponpulver. Förbättringar av en rad andra åkommor kan i efterhand läggas till, då nyponpulver först och främst bidrar med ämnen som beskyddar våra celler och väv mot de inflammationer som ligger bakom en mängd smärtor – åkommor som knappast kan lindras om inte kroppen och immunförsvaret får hjälp. Färska nypon kan innehålla upp till 1250 mg C-vitamin per 100 gram. Nyponpulver kan innehålla något mindre, omkring 800 mg per 100 gram, beroende på sommarens sol och torkningsprocess, men nypon är fortfarande den rikaste källan till naturligt C-vitamin.
Nyponpulver kan strös över frukost-en, röras ned i mjölk eller saft.

Nypon kan köpas hos Vitamina i Centro Idea som pulver, kapslar eller te.

Av Vitamina, Centro Idea

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.