Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email


Många lider av tandläkarskräck, men idag kan vi inom tandvården erbjuda mycket hjälp och lindring för den som känner oro. Tandläkarskräck kan bero på att man har dåliga erfarenheter av tandvård, men många vet inte ens själva varför de känner ångest inför tandläkarbesöket.
Det svåraste för den som har tandläkarskräck är många gånger att ta kontakt med en tandläk-are. Det viktigaste är först och främst att du som patient trivs och känner dig trygg hos din tandläkare. Här på Nordic Dental Centre arbetar vi mycket med att övervinna din tandläkarskräck.

Extrem tandläkarskräck
Ibland är tandläkarskräck /rädsla för tandvård, så stark, att den gör att man inte får den tandvård man behöver eller rädslan gör att man inte fungerar på ett bra sätt i andra situationer i livet. Man talar då om tandvårdsfobi.
En vanlig orsak till rädslan är att man haft en svår tandvårdsupplevelse som barn eller senare. I andra fall kan man ha påverkats av familj eller vänner, men ibland har man ingen förklaring till rädslan. En viktig faktor för att utveckla tandläkarskräck är att man upplever brist på kontroll i tandläkarstolen.
Personer med stark tandläkarskräck, som undvikit tandvård under lång tid hamnar ofta i en ond cirkel. Rädslan och ångesten gör det omöjligt att gå till tandläkaren och tänderna blir allt sämre.

Smärta och obehag
Smärta är ett komplicerat sinnesintryck och den påverkas starkt av rädsla. Det innebär att en rädd person kan uppleva smärta trots att hon fått en fullgod bedövning. Men det innebär också att om kan minska rädslan så fungerar bedövning mycket bättre. Har man varit med om behandlingar som varit smärtsamma, även enstaka sådana, så präglas man av upp-levelsen. Det krävs få dåliga erfarenheter för att den negativa känslan skall uppkomma medan det krävs många positiva erfarenheter för att rädslan skall försvinna. Med dagens framsteg så ska INTE ett tandläkarbesök göra ont.

Rädsla för att gå till tandläkaren hos barn
Det är vanligt att barn är rädda för att gå till tandläkaren. Ett tandläkarbesök innebär mycket som kan kännas främmande. Tandläkarskräck kan bero på många saker. Ofta har barnet tidigare dåliga erfarenheter från tandbehandling. Barnet kan också ha påverkats av en vuxen i sin närhet. Ungefär vart tionde barn känner rädsla inför ett tandläkarbesök, och det är vanligast hos yngre barn. Vissa barn tycker att det är så obehagligt att de vägrar, eller uppvisar olika stressymtom.
Om man går regelbundet till tandvården bidrar det till att barnet känner sig tryggt på tandkliniken. Det är viktigt att man gör besöket så naturligt som möjligt utan att det förstoras upp. Det är också bra om man har gott om tid vid besöken, om man jäktar till tandläkaren är det risk att barnet är för mycket uppe i varv och då har svårare att känna sig väl tillrätta vid besöket. Naturligtvis ska man aldrig hota med tandläkaren när ett barn till exempel inte vill borsta tänderna. Hemma kan man förebygga karies genom att lära barnet sköta om sina tänder. Barn behöver hjälp med tandborstning upp till 10-12 år.

Hjälp finns att få
Det är viktigt att du får diskutera igenom dina alternativ med din tandläkare. Narkos är som sagt ett, men det finns andra enklare och mer riskfria alternativ finns i form av medicinering före behandling (lugnande), intravenös medicinering, avslappning, akupunktur etc. Det viktigaste är först och främst att du som patient trivs och känner dig trygg hos din tandläkare. Berätta hur du känner inför dina besök och tillsammans med din tandläkare kan ni komma fram till det alternativ som passar dig bäst. För de allra flesta behövs dock inte narkos, när väl den rätta tandläkaren dyker upp!

Kontakta oss gärna för ett inledande besök där vi kan förklara hur vi kan hjälpa just dig.

Välkommen du också!

Av Tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco