Hej, mitt namn är Margaretha och är 45 år gammal. Jag vaknar ofta på morgonen av att jag har huvudvärk och känner mig trött i käkarna. Under dagen hör jag dessutom hur det knäpper till när jag gapar munnen. Vad kan detta bero på och kan jag göra något åt det?

Käkledsbesvär kan ha sitt ursprung antingen från musklerna eller själva käkleden. Det är vanligast att ursprunget är muskulärt. Det är oftast relaterat till tandgnissling och/eller tandpressning under dagen och/eller natten. Man kan ofta se det på framtänderna. De ser då slitna ut; väldigt raka eller hackigt utseende. Ofta kan då även fyllningar gå sönder.
Symtom från musklerna kan också vara relaterat till mer allmänna muskelsjukdomar som exempelvis: fibromyalgi eller muskelreumatism. Det är dock mer sällsynt.
Om besvären däremot kommer från käkleden har man oftast rörelsesmärta, det vill säga när du gapar, tuggar och biter av. Käkledsljud kan vara överrörlighet i käkleden eller en diskskada. Skrapljud kan vara ett tecken på artros eller reumatism. 30% av de personer som har ledgångsreumatism får även sjukdomen i käkleden. Käkleden blir då angripen och kan i värsta fall brytas ner väldigt snabbt.
Jag tycker att du först och främst ska uppsöka en tandläkare som ställer en diagnos. Utifrån diagnosen avgörs vilken behandling som är den mest gynnsamma i just ditt fall. Ofta minskar stressen så fort man fått en förklaring till vad som orsakat besvären.

Patienter med besvär från käkmuskulatur och käkled behandlas i första hand ickekirurgiskt. Följande behandlingar kan bli aktuella:
1. Bettskena och/eller inslipning av
bettet
2. Käkledsövningar
3. Läkemedelsbehandling (antiin
flammatoriska preparat)
4. Sjukgymnastikbehandling,
akupunktur etc.

(Kirurgisk behandling kan vara aktuellt för de patienter som inte blir bättre av de ickekirurgiska alternativen.)

Muskulära besvär har ofta en koppling till en den personliga sociala situationen, som stress, skilsmässa, bortgång etc. Avslappningsövningar, samtalsterapi eller annan generell behandling kan då också vara aktuellt.
I ditt fall låter det som att du behöver en bettskena under natten eller även dagtid när du sitter hemma och tittar på tv/ läser och känner att du pressar tänderna. Bettskenan kan göras mjuk eller hård. Den mjuka kan vara lättare att vänja sig vid men varar inte lika länge som den hårda. Det finns även vissa övningar du kan göra hemma för att musklerna i käken ska slappna av.
Tandläkaren tar ett avtryck av dina tänder och en skena görs i hård eller mjuk plast som passar till dina tänder och ditt bett. Väl i munnen avlastas din käkled och dina tänder och dina symtom kommer att avta om du använder den varje natt och tar med den till din tandläkare vid varje besök så han/ hon kan slipa in den då den kommer att ändras när du sliter på den vid användning.

Välkommen att besöka oss på Nordic Dental Centre för en kostnadsfri konsultation!
Lycka till!

Av Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.