Costa Biz februari 2011

Den nya skandinaviska matbutiken Ewald’s
Under julveckan öppnade den nya skandinaviska matbutiken, Ewald’s, sin dörr. Ewald’s finner du i centrala Los Boliches på ”tåggatan” och Svenska skolan ligger bara några hundra meter bort.
Bakom den nya fräscha matbutiken Ewald’s finner du företagarparet
Annika och Kaj Ewald Wikström som grundade Hemingway Bookshop år 1999.
Den nya matbutiken har fått en ovärderlig hjälp av Kenth Pettersson och Marie Svensson. Många känner Kenth och Marie som ägarna till matbutiken “Tre Kronor” i Fuengirola.
”Los Boliches har under årens lopp utvecklats till ett centrum för den skandinaviska kolonin, där du med lätthet finner olika betjäningsformer på ditt eget modersmål. Dock har det saknats en ordentlig matbutik med bredare sortiment av skandinaviska produkter”, säger Kaj.

”Ewalds matbutik vill erbjuda sina kunder en lite “ gammaldags lanthandelsatmosfär” där man tar sig tid att lyssna på kundernas önskemål, och självfallet försöker vi efter bästa förmåga ta in de varor kunderna önskar. Vi ville helt enkelt öppna en affär där vi själva trivs och även skulle trivas som kunder”, berättar Annika. Vi har med varmare belysning och fräsch interiör försökt skapa en lite annorlunda matbutik.

Ewald’s importerar själv sina varor från Norden. I sortimentet finns svenska, danska, finska, och norska produkter. Självfallet har vi även varor för de som följer specialdiet, t.ex. gluten-och laktosfria produkter. Som importörer av böcker från de nordiska länderna i över 10-års tid, har vi skaffat oss pålitliga och förmånliga fraktfirmor. De förmånliga fraktpriserna överför vi direkt på våra varor.
En viktig faktor i Ewald’s framgångsrika start har varit den egna bageriproduktionen.
”Varje morgon fr.o.m.10 kan du handla färska limpor och rågbröd bakade på 100% nordiskt råg utan tillsatsämnen. Våra läckra hallonmunkar och kanelbullar börjar så smått bli legendariska även de”, berättar Annika.

Ewald’s matbutik finner du på adressen: Centro Comercial Sierra Mijas local 10, Avenida Nuestro Padre Jesús Cautivo, Los Boliches.
Tlf. 952 666 239.

Fashionvilla
I samband med firandet av De Tre Heliga Kungarna den 6 januari överlämnade Antje Rep, å Fashionvillas vägnar, ett belopp på 2 145 euro till Maria Angeles, abbedissa för nunneklostret ”Las Hermanitas de los Pobres” i Ronda, med hänseende till att stödja det fina och osjälviska arbete som nunnorna utför för äldre samt fattiga människor. Beloppet donerades av Fashionvillas många kunder och vänner vid Fashionvillas årliga julvälgörenhetsevenemang den 10 december. Fashionvilla samlade också in kläder, skor och kosmetiska produkter till de boende på nunneklostret, så att dessa också skulle få en festlig dag när De Tre Heliga Kungarna firades. Fashionvilla önskar tacka alla dem som var med och samlade in pengar till det goda ändamålet.

Mode med omtanke
Marbella Design Academys modeavdelning har sytt om kläder från CUDECA:s second hand-butiker. Efteråt levererades kläderna tillbaka, varmed det har blivit ännu mer spännande att gå på jakt och fynda på hyllorna i cancerföreningens butik.
Sharon Aldred, ansvarig för avdelningen på den danska skolan, berättar: ”Jag försöker att få mina elever att söka nya gränser, och då jag nyligen gav dem ett återanvändningsprojekt i uppgift, blev de inte besvikna. Vi ha alla använt begagnade kläder någon gång i våra liv, t ex har många, när de var barn ”ärvt” kläder från syskon. När jag studerade, gick jag och mina vänner ofta i second hand-butiker och jag hittade alltid någonting som jag ville ha”.
Idag njuter hon fortfarande av att handla i dessa butiker, men av andra orsaker. ”Second hand är inte bara fashionabelt, det är också en moralisk förpliktelse, om vi önskar att ge våra barn en värld som inte är överuppvärmd och tömd på naturresurser. Våra kläder hamnar allt för ofta på soptippen, och det är tråkigt när man tänker på alla de arbetstimmar, allt vatten och pesticider som har använts till att framställa t ex bomull, ”säger Sharon, som menar, att det inte bara är modedesigners utan också klädfabriker som följer den nya, mer miljövänliga trenden.
Eleverna på Marbella Design Academy vill också dra sitt strå till stacken och de var mycket förtjusta över projektet med CUDECA, som med glädje har bidragit med kläder till skolan, som annars kanske hade varit svårsålda.
Läs mer om skolan på:
www.designschool.com
Elever från Marbella Design Academy visar upp omsydda kläder framför en av CUDECA:s second hand-butiker.

Optiker och designer Heiko Stumbeck
Ett par glasögon är idag inte bara ett par glasögon. Förutom att avhjälpa behovet för en korrekt syn, har kunden också möjlighet att välja ett par spännande bågar. Både utvecklingen av material och färg är fantastiskt bred. Idag designas bågarna i många material; lätta metaller, äkta buffelhorn, träimitation, bambu och acetat, och design- och färgmöjligheterna är oändliga.

Heiko by Heiko levererar årligen mellan 150-200 nya designer, varav varje design vanligtvis finns i 4-6 färger. En design produceras endast en gång. Alla designas i Danmark och efteråt produceras bågarna i Japan, Frankrike och Italien. Förutom en hög kvalitet arbetas det målinriktat med att skapa spännande, och i viss mån, annorlunda bågar. Kombinerat med de spännande färgerna ger det ett utbud som kan uppfylla i stort sett allas behov.

Förutom vuxenglasögonen har Heiko by Heiko ett stort utbud av barnbågar i fina färger med olika detaljer, och det har lagts ned mycket arbete på valet av materialen, så att bågarna klarar av vardagens strapatser. 

Butiken Heiko by Heiko drivs av Liselotte, som är butikens glasögonspecialist, samt optikern Liane och Pablo. Liselotte kommer från Danmark, Liane från Tyskland och Pablo är från Spanien. Det ger en fantastisk möjlighet att ge kunder-na service på deras egna språk. Alla medarbetare talar dessutom utmärkt engelska.

Butikens öppettider är måndag till fredag kl. 10.00 – 19.00, och lördag kl. 10.00 – 14.00. Besök butiken på c/ Jacinto Benavente, Edificio Perla 6 på torget precis vid ingången till hamnen i Fuengirola. För ytterligare information ring: 952 19 75 65.

Massor av nyheter på Roca Tranquila
När Restaurang Roca Tranquila åter-igen öppnar den 4 februari efter en månads vinterledighet, är det med ny besättning.

Först och främst har restaurangens ägare, Bent Jørgensen, flyttat sin bas till Fuengirola efter försäljningen av verksamheten DTF Travel till Semco, som ägs av Stena Line.
“Det tar ett tag att få ut företaget ur kroppen, men det kommer så sakteligen”, säger Bent Jørgensen, som tillsammans med sin fru, Marianne, glädjer sig åt att på allvar få fart på livet i Spanien.
”Efter att ha pendlat fram och tillbaka under flera år kommer det bli skönt att ha det här som sin fasta punkt. Vissa människor kan styra ett företag på distans, men jag är inte sådan, och därför var jag tvungen att koncentrera krafterna på DTF Travel i första omgången, och tillbringa mesta delen av min tid i Danmark”, säger han, och ser nu fram emot att flytta sitt fokus till Spanien och restaurangen på topp-en av Torreblanca.

”Mitt mål är fortfarande att Roca Tranquila ska vara en restaurang, där duktiga kockar från hela världen kan utveckla sig, en träningsskola, där det lagas internationell mat på hög nivå – ärlig mat”, säger den tidigare kocken.

Nytt folk på centrala poster
”Vår kökschef, Kaspar Nielsen, har valt att leta efter nya utmaningar på Grönland. Vi har tyckt mycket om honom, och jag vet, att gästerna har varit förtjusta över hans kunskaper i köket. Men jag är nu rätt säker på att vi har hittat en ersättare som kan fylla hans skor. Emil Bahr är en eminent kock, som jag är mycket glad för att få presentera för restaurangens gäster”.

27-åriga Emil Bahr har tillbringat den senaste månaden med att lära känna sin personal, prata med leverantörer och planera menyer. Rent språkligt är han väl rustad, då han i samband med en längre vistelse i Spanien gick en intensivkurs i spanska i Madrid, och efter det arbetade han i köken på de två topprestaurangerna Mugaritz i San Sebastián och El Celler de Can Roca i Girona. Han utsågs till Årets Kock under den internationella tävlan för spansk gastronomi, som hålls av Det Spanska Institutet för utrikeshandel (ICEX), samt blev upptagen som ung-medlem av La Confraria del Cava de Sant Sadurní d’Anoia under Cava-festivalen i oktober förra året.
”Det jag kan tillföra Roca Tranquila är ett kök med spanska råvaror, spanska tekniker, traditioner från Frankrike och innovation från mina egna tankar. Jag menar, att alla de erfarenheter som jag har med mig kommer att återspegla sig i min mat, och göra den till min. Naturligtvis i samarbete med mina kockar och elever. Utveckling är det som är avgörande för varje företag, och alla idéer är välkomna.
Det är i de höga gastronomiska, spanska lagen, som jag har lärt mig några alldeles speciella metoder. Jag har bl.a. lärt mig att blåsa kara-mell, arbeta med flytande kväve och div. temperaturstyrningsmaskiner. Det är viktigt för mig att betona, att det är upptäckter som jag har gjort under min tid i Spanien.
Det är min personliga stil som gästerna kommer att uppleva på Roca Tranquila. Jag ser restaurangen som min gastronomiska lekplats med fokus på smak och kreativitet, men utan allt för mycket petitesser. Smaken är i fokus”, lovar Emil Bahr.

Nya restaurangchefen heter Randi Godskesen. Hon är 28 år, och har med sig en fin servitörutbildning i bagaget – nämligen från den kända Falsled Kro i Danmark.
Även Randi har redan erfarenhet av Spanien, då hon för ett par år sedan arbetade på Lauro Golf och föregående år arbetade han på Las Islas.
”Jag är säker på att Roca Tranquila är rätt ställe för mig. Det är en vacker restaurang med ett fantastiskt kök, och det ska servitörerna självfallet leva upp till. Från Falsled Kro är jag van att servicen ska hålla hög nivå – utan att förlora den personliga kontakten med gästerna.
Jag är mycket glad över att ingå i ett bra team och för utmaningen, som det innebär att träda in i rollen som restaurangchef,” säger Randi Godskesen.

Restaurang Nordic i Nueva Atalaya hälsar åter välkommen
Nordic Cafe y Restaurante som ligger i Nordic Royal Club, Nueva Atalaya, har nu öppnat igen, och gamla som nya gäster hälsas välkomna till att besöka den populära restaurangen.
Det är gourmanden, operasångaren och livsnjutaren Øystein Wiig Rambøl, som återigen öppnar Nordic.
”Jag ser verkligen fram emot den nya säsongen. Nordic är en fantastisk restaurang, med många möjligheter, som våra gäster riktigt ska njuta av”, säger Øystein begeistrat.
”Vi har fått en ny kökschef. Det är Leif Lohals, som är en erfaren och mycket kreativ kock, som tillsammans med sitt team tillagar alla sorters rätter. Han är dansk och i förväg redan ett känt ansikte. Vi har många spanska rätter på menyn, och så finns där också alla de skandinaviska. De skandinaviska köken är egentligen väldigt olika, men han förstår dem alla, så gästerna kan njuta av sin nationalfavorit, och jag tycker också man ska pröva de andra”, fortsätter norrmannen.

Det kommer dessutom att vara levande musik varje lördagskväll med belgiska Phillip, som Øystein har samarbetat med under fem år i bistron som han har i Elviria.
Restaurangen har öppet från kl. 14.00 till 22.00 (köket till 21.30), med vissa undantag. På lördagar serveras lunch mellan kl. 14.00 – 17.00, och middag mellan 20.00 – 23.00, och på söndagar serveras lunch mellan 14.00 – 19.00 ( köket stänger kl. 18.30).
Måndagar har de stängt.
Läs mer på www.rambol.es eller ring 952 882 065. 

Över 300 fastigheter till salu och ett femtiotal objekt till uthyrning 
Start Group’s fastighetsförmedling har sedan tio år tillbaka varit verksam på kusten mellan Marbella och Fuengirola på Costa del Sol. Från det centralt belägna kontoret bredvid posten i El Zoco, Calahonda, erbjuder man sina kunder service på sex språk. Firman har varit mycket framgångsrik även under finanskris-en. Tack vare många års erfarenhet och arbete har Start Group en egen portfolio på strax över 300 fastigheter till salu och ett femtiotal objekt till uthyrning. Det finns nu lägenheter med två sovrum till salu från bara 100 000 €, radhus från 200 000 € och villor från 350 000€. Firman arbetar speciellt med områdena Cabopino, Calahonda, Riviera, La Cala och Elviria.

Start Group grundades av svensken Christofer Fogelberg, som idag driver firman tillsammans med Pascal van der Woude som kommer från Holland. På kontoret finns även Aurora Ruiz, hon kommer ursprungligen från Cantabria men växte upp i New Jersey.
“Att vi alla kommer från olika ställen i världen är något som vi har haft mycket nytta av genom åren”, berättar Christofer Fogelberg, och fortsätter: “På kontoret talas spanska, engelska, holländska, franska, tyska och skandinaviska. På så vis kan vi erbjuda full service till nästan alla våra kunder på deras eget språk. Det ger en trygghet som uppskattas. Vi hjälper även till med fördelaktiga banklån tack vare många års kontakt med flera banker.”

På hemsidan www.startgroup.com kan man se alla aktuella objekt som finns till salu och uthyrning. Hemsidan finns tillgänglig på svenska, engelska, spanska och ryska. Objekten ligger nu mycket bra i pris.

“Vi står till förfogande för alla typer av förfrågningar och gör vårt yttersta för att hjälpa våra kunder. Alla är välkomna att besöka oss på kontoret, ringa eller e-maila. Vi sök-er alltid fler objekt till våra kunder så kontakta oss gärna för en gratis värdering av er bostad.”

Start Group Real Estate, tel. 952 90 48 90, info@startgroup.com, www.startgroup.com.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.