Dela


Hej!
Hur lång tid räknar man med att det tar för att ett hål skall uppstå? Alltså ett hål som känns och värker.
Är emaljen starkare på vissa ytor eller lika runt om? Jag får lätt hål mellan tänderna. MvH Lene

Hej Lene, tack för din fråga.
Emaljen är ungefär lika stark runtom hela tanden.
Orsaken till att det lättare blir hål mellan tänderna är att det är svårare att hålla rent där. Tandborste, mellanrumsborste eller tandtråd är till för att komma åt de ytor där tandborsten och den naturliga rengöringen inte fungerar.
Det finns flera olika storlekar på hjälpmedel för att hålla rent mellan tänderna, din tandläkare/tandhygienist hjälper dig att prova ut just det hjälpmedel som passar just dig.
Emaljen kan du stärka med hjälp av fluor, som finns i nästan alla tandkrämer och i flera olika munsköljs-produkter.
Hur lång tid det tar för ett hål att bli så stort att det ger besvär går inte att säga. Det beror helt och hållet på hur bra du är på att rengöra dina tänder och på hur ofta och vad du äter. Vad jag kan säga är att när ett hål ”känns” då är det redan rejält stort och risken för att man ska vara tvungen att rotfylla tanden är stor.
Viktigt är att gå på regelbunda kontroller (1 gång om året) till tandläkaren för att undvika att få karies eller att det går så långt att en tand måste rotbehandlas.
Du är välkommen att kontakta oss på Nordic Dental Centre om du har fler frågor.

Vänliga Hälsningar
Tandläkare Christina Radics. Nordic Dental Centre

Av Tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.