Häromdagen stod jag framför spegeln. Även om jag drog in magen och drog tillbaka skulderbladen så långt jag kunde, såg jag att det finns ett ganska stort behov av en kärleksfull karaktärsskärpning, innan jag kan visa mig i de lätta sommarkläderna.
Jag började skratta när jag plötsligt kom på att jag har stått likadant varje år när sommarmån-aderna börjar närma sig, ända sedan jag var 13 år och upprymd av den första sommarförälsk-elsen. Nu stod jag här, 68 år, och med exakt samma fåfängda önskan, om att se så bra som möjligt ut till sommaren. Jag är säker på att vi är miljontals kvinnor världen över som gör vårt bästa för att bli snygga till strandsäsongen, och i de lätta, luftiga och avslöjande sommarkläderna.
Det säger mig att vi, oavsett ålder, fortsätter att vara Kvinnor med stort K, och det är ju ganska skönt att märka livets kraft och att man fortfarande vill vara fin och attraktiv, oavsett var i livet vi befinner oss.
Sexualiteten stortrivs när det är vackert väder och när nätterna är ljumma. Anser du att din partner har blivit lite slö? Strö lite maca i hans yoghurt och ta dig själv en nypa (peruansk ginseng som både används för att främja älskog och till att öka fertiliteten och välbefinnandet i allmänhet).
Är du i den åldern när torra slemhinnor utgör ett problem, trots att lusten finns, kan havtornsolja, också kallad omega 7, göra underverk. Den hjälper på alla delar av kroppen med torra slemhinnor.
Jag tror inte att män drabbas av samma vårkänslor som kvinnor, varför jag väljer att helt rikta denna artikel till kvinnor, men ni män är naturligtvis mycket välkomna till att läsa den ni också.

Vill bli smal snabbt
Om du står framför spegeln eller på vågen, och känner att du skulle trivas lite bättre om du tappade ett par kilon, så kan det uppnås genom en ihärdig insats av motion i kombination av mer självdisciplin att välja rätt mat.
Handlar det endast om ett par kilon, kan det vara en enkel och snabb genväg med en Nupokur. Nupo finns i många varianter, både som pulverkur i många olika smakvariationer, välsmakande soppor, proteinbars, drycker m.m. De har en sammansättning som motsvarar kroppens behov av både vitaminer/mineraler och proteiner.
Du kan naturligtvis också välja ett bra proteintillskott, t ex Hamp Protein Compleks. Det smakar ganska bra och har en lite nötaktig smak, samt är helt och hållet en naturlig produkt som varken innehåller tillsatsämnen, konstgjorda smakämnen eller konserveringsmedel. Du kan t ex blanda proteinet med juice, mjölk eller i din smoothie. Bakar du ditt egna bröd kan du t ex använda 75 % av ditt mjöl och ersätta de resterande 25 % med proteinkomplexet. Det finns många andra proteinpulver, t ex DoublePro, sojaprotein, Whey Protein m.fl. Får du tillräckligt mycket protein så känner du dig mätt längre. Vidare så aktiverar proteinet en liten mängd bruna fettceller i kroppen vilka har den speciella egenskapen att de inte lagrar energi, utan förbränner den istället.
Om du istället känner att en detoxkur skulle göra dig gott, finns det också en uppsjö med bra alternativ, antingen i flytande form eller som tabletter. Som flytande finns Metodren detox som är en sammansättning av ca 10 olika avgiftande örter. De fås i olika smakvarianter, t ex äpple, mango osv. Orsaken till att jag är så begeistrad över dessa, är att örterna är sammansatta i en väldigt balanserad form, så att de både avgiftar lever, njurar, tarmsystem osv. En flaska räcker i tre veckor. Du blandar 11 ml av örtkoncentratet med 1 ½ liter vatten och dricker det under dagen. Drycken smakar även gott.
I tablettform kan du eventuellt välja mellan TetraCleanse eller t ex Biodrain.
När det gäller vitaminer kan du kanske välja Spirulina, som både finns i tablettform, som kapslar och som pulver. Spirulinapulver kan du blanda i yoghurten, med frukt etc. Många som vill bli smalare tycker om Spirulina för att den verkar mättande om den tas en ½ timme före den riktiga måltiden. Spirulina är 100 % naturligt och innehåller massor av proteiner, inget kolesterol, är rik på järn, antioxidanter, vitaminer och mineraler samt är rik på klorofyll och essentiella fettsyror.

Sött, gott och beroendeframkallande
En stor fallgrop för oss kvinnor är vårt sötsug. Det mest orättvisa är, att vi också lättare lägger på oss än vad män gör. Vi kan vara starka och inte röra sötsaker under en hel dag, men mot slutet av eftermiddagen sviktar vår karaktärsstyrka och vi kastar oss över sötsakerna. När du nu vet om det, och har kämpat mot längtan efter sötsaker genom åren, kan du gott och väl möta det och säga till dig själv att det är som det är och sedan se till att göra det bästa av det och hantera det på det mest hälsosamma sättet.
Om du äter mycket raffinerad mat och mycket snabba kolhydrater, godis, socker, läsk, alkohol, pasta, vitt bröd m.m. producerar kropp-en mycket insulin som gör att blodsockret fallet för snabbt, vilket i sin tur gör att kroppen snabbt vill få upp det igen – och godiset, brödet m.m. konsumeras igen och så är cirkeln sluten, och på lång sikt ökar risken för diabetes.
När du vet att du närmar dig tiden på dagen då sötsuget kommer, oftast på eftermiddagen, så kan du förbereda dig genom att eventuellt äta lite nyttigt godis i form av nötter, kärnor och frön. De innehåller massor av bra fetter samt mineraler och proteiner. Du kan också med gott samvete njuta av lite mörk choklad, minst 70 %. Den innehåller många bra ämnen som sänker blodtrycket och så innehåller den magnesium och antioxidanter.
Krom är i detta sammanhang mycket viktigt. Krom reglerar både för högt och för lågt blodsocker. Många kostexperter menar att de flesta av oss inte får tillräckligt med krom dagligen. En amerikansk forskare, Richard C. Anderson, säger att alla människor har ett dagligt behov av 200 mcg krom för att förebygga diabetes. En del förespråkar ännu högre doser.

Frisk hud och vackert hår
Huden är vårt största organ, och det är speciellt under sommaren som vi skänker den lite extra uppmärksamhet, då våra kläder inte täcker så mycket av vår kropp, och då vill vi gärna ha en strålande, elastisk och frisk hud med en vacker färg.
För den dagliga hudvården har Pharma Nord lanserat en ny revitaliserande Q 10 dagkräm, vilken jag blev lite upprymd över. Den innehåller inga parabener och har massor med stärkande ingredienser såsom Q 10, jojobaolja, pycgnogenol m.m. Priset är rimligt, så man kan tillåta sig att använda den utan att känna att det drabbar ens ekonomi.
Serien Derma har skyddande krämer med alla faktorer till både kroppen och ansiktet. Det som är bra med Dermaserien är att produkterna är rena och prisvänliga. Har du bränt dig i solen så använd en Aloe Vera Gel. Det både lindrar och vårdar solskadad hud.
Imedeen Tan Optimizer är min personliga räddning på sommaren. Normalt har jag svårt att tåla solen och så blir jag aldrig brun, men det har förändrats ganska så mycket sedan jag upptäckte medlet. Jag blir inte längre så lätt röd och får ändå en vacker ljusbrun färg. Jag börjar ta det ca 1 månad innan jag ska ut i solen. Imedeen Tan Optimizer stimulerar produktionen av melanin, som är hudens egna skydds- och brunpigment. Medlet har mängder med växtextrakt och vitaminer som förbereder huden för solen inifrån, och så hjälper det till att skydda mot solens skadliga UV-strålar.
Lider du av oönskad hårväxt finns nu en möjlighet för permanent hårborttagning från företaget Arcon, som står bakom en ny naturkräm utan parabener eller kemikalier. Produkten heter HårStopp och finns i två varianter, en för kroppen och en för ansiktet.
Se till att få nog med essentiella fettsyror. Epa-Gla+ innehåller Omega 3-6-9. Omega 6 hjälper särskilt till att förbättra hudens barriärfunktion och motverkar klåda.
Gällande den dagliga kroppsvården så vill jag uppmärksamma kokosoljan. Den kan nämligen inte bara användas i matlagning, utan den är också riktigt läcker att smörja in kroppen med. Den tränger lätt in i huden och stärker den underliggande bindväven. På så sätt hjälper den till att öka hudens smidighet, fasthet och mjukhet.
Om du tappar hår, eller bara önskar att ditt hår ska bara lite vackrare, finns det många bra produkter. Utöver bra och naturliga schampon kan du stärka håret inifrån med t ex Hari Nutrients, Priorin eller Arcon. Det är produkter med örter och vitaminer som har satts samman med tanke på hårets sundhet och tillväxt.

Läcker du?
Många kvinnor har problem med att de läcker. Även år 2011 är det ett problem som vi kvinnor inte har lust att prata om, speciellt inte med en läkare. Kvinnorna vill inte följa med till stranden då de inte kan gå med tunna byxor eller använda string, de tappar suget för att motionera, vill inte dansa, passar sig så att de inte skrattar, hostar osv. och har ofta en tendens till att isolera sig. Lidandet kallas inkontinens och kan drabba alla åldersgrupper. Många överviktiga kvinnor lider av inkontinens, så utöver att man lider av sin övervikt så finns risken att man plågas av inkontinens, och sedan lurar depressionen runt hörnet. Många kan få hjälp genom att lägga om kosten och av att göra knipövningar till en del av sin vardag, man kan också få hjälp av en dyktig fysioterapeut. Inkontinens kan också bero på östrogenbrist. Då kan det vara tal om en lokal östrogenbehandling som kan ge mycket bra effekt. Det finns också ett kosttillskott som heter InControl som kan vara till stor hjälp. Ämnet innehåller pumpakärnor och torkade tranbär. Många som lider av inkontinens dricker alldeles för lite vatten, vilket leder till att blåsan rymmer mindre och mindre. På så sätt förvärras problemet, så kom ihåg att dricka ordentligt med vatten under sommaren, 1 ½ – 2 liter per dag.
Det bör också nämnas att inkonti-nens kan vara en biverkning av olika sorters mediciner, som t ex vätskedrivande medicin och hjärtmedicin.
 

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.