Kilometersystemet – en utgångspunkt det spanska vägnätet

Kilometersystemet - en utgångspunkt det spanska vägnätet

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email


Stenen på Puerta del Sol, visar att härifrån utgår de spanska vägarnas kilometersystem.

Framför Madridregionens huvudsäte i det gamla posthuset på platsen Puerta del Sol i huvudstadens centrum ligger en sten med ingraveringen Km 0. Stenen symboliserar att kilometersystemet för Spaniens vägar utgår härifrån. Det är ett radiellt system, varifrån landets vägar traditionellt mätts.

Stenen byttes ut mot en ny 2009, samtidigt som Puerta del Sol genomgick en omfattande renovation. Den gamla stenen, som legat där sedan 1950-talet, var mycket nedtrampad av alla de människor som passerar platsen. Den nya stenen är en exakt kopia av den äldre och föreställer en karta över den iberiska halvön och södra Frankrike, och ingraverat i den finns också orden Origen de las carreteras radiales liksom stadens landsmärke och vägingenjörernas sköld.

Lika avstånd i riket
Uppmätning av vägar utifrån en bestämd punkt är ett system som också används längs alla andra vägar, vilket gör att samtliga punkter längs en väg har ett avstånd mätt till en bestämd utgångspunkt. Det gäller som känt också vägen längs Costa del Sol, den förra N-340, nu A-7, som mäter mellan Cádiz och Málaga.
Detta har varit kutym också i små städer, var postkontoret ofta fått utgöra utgångspunkten för mätningarna. Madridregionens byggnad på Puerta del Sol brukade således vara stadens postkontor. Madrid har varit huvudstad sedan det 16:e århundradet, då Felipe II regerade, och han ville ha en ny huvudstad geografiskt skulle ligga i landets mittpunkt. Genom det skulle han ha lika stora avstånd till alla rikets städer och hamnar.
Under Felipe V:s tid, under det 18:e århundradet, byggde man sex huvudvägar med utgångspunkt i Madrid och med ett kilometersystem som markerade avståndet mellan dessa punkter och huvudstaden. Utgångspunkten var just Puerta del Sol. Här placerades den första nollpunktsstenen år 1950.
Under Carlos III:s tid fick vägarna också nummer. Framför numret stod ett N för Nacional, som på den tiden följdes av en romersk siffra.

Mittpunkter på andra platser
1978 räknades det dock ut att Madrids geografiska mittpunkt faktiskt ligger bakom Pradomuseet, medan andra menar att den skulle ligga i korsningen mellan gatorna Goya och Serrano. Landets mittpunkt skulle däremot ligga vid Cerro de los Ángeles, cirka 10 kilometer söder om Madrid.
Puerta del Sol utgjorde från början en av port-arna i stadsmuren som omgav Madrid från det 12:e århundradet fram till det 15:e, när staden började växa utanför murarna. Platsen kallades solens port, då man kunde se solen gå upp igenom den.

Alla vägar leder till 0
Även i andra länder är avstånd mätta utifrån en mittpunkt, eller en 0-kilometer punkt. Systemet togs fram, som så mycket annat, av de gamla romarna.
Den mest kände 0-kilometerstenen är Milliarium Aureum (Den Gyllene Milstenen), som uppfördes under Cesar Augustus tid, varifrån samliga vägar i Romarriket mättes och varifrån uttrycket ”Alla vägar leder till Rom” härstammar.
Under 300-talet infördes ett liknande system i Bysans var man mätte kilometrarna eller milen efter ett stenmonument kallat Milon i Nova Roma, senare Konstantinopel och idag Istanbul sedan 1453. Delar av monumentet upptäcktes på 1960-talet i mitten av staden.

Dela

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på pinterest
Dela på email

Kanske gillar du även

Sök på En Sueco