Är det dags att hälsa en ny industri välkommen?

Är det dags att hälsa en ny industri välkommen?

Oavsett årstid går det knappt en vecka utan att lokala medier på Costa del Sol skriver glada toppnyheter om turismen som sprudlar och bostadsmarknaden som boomar. Alla applåderar – men jag funderar på om det snart inte är dags att sluta med det.

Visst går det bättre på Costa del Sol, men det går långt ifrån bra. Med en arbetslöshet på 18 procent har vi inte bara en av Spaniens utan även en av EU:s högsta arbetslöshetsnivåer. Det är helt klart pinsamt. Det ser inte bra ut att Costa del Sol har 142 000 arbetslösa, 51 000 personer som lever i så trängda situationer att de tvingas söka sig till soppkök, samt tusentals hemlösa. Det ser inte heller bra ut att pressen hela tiden kommunicerar samma förvrängda solskenshistorier. Och helt klart inte den här månaden, då både månadens – och kanske årets – starkaste solstråle kommer från Antequera, strax om Málaga, där man nu står redo inför invigningen av Puerto Seco. Detta har förutsättningarna till att bli Sydeuropas största industri-, transport- och logistikcenter, och det kan skapa 8 000 direkta och 16 000 indirekta nya jobb. Här handlar det inte bara om ett fantastiskt projekt. Det handlar om ett framtidsprojekt, förutsatt att Málagaprovinsen verkligen vill ta tag i och göra något åt sin skyhöga arbetslöshet.

Saken är dem, att vi i fler årtionden, har smort de två gamla hjulen i den lokala ekonomin – turism och konstruktion. Och dessa ska vi fortsätta att smörja, så att de inte rostar. Men allt jag ber om är att det sparas några droppar till det nya hjulet, för det är helt uppenbart att de två gamla hjulen aldrig kommer att snurra i några högre hastigheter – och de kommer aldrig att ta oss i närheten till full sysselsättning.

Saken är också den, att intresset för en ny industri är större än någonsin. I dagsläget är allt uthyrt i Málagas teknikpark (Málaga Tech), och när Amazon etablerar sitt senaste logistikcenter strax utanför Málaga så funkar det. Costa del Sol har mark, infrastruktur och tillgänglig arbetskraft. Det är just denna typ av verksamhet som det måste göras mer plats till. Det är nämligen dessa företag som skapar arbetstillfällen och nya skatteintäkter till den ”gemensamma kassan”.

Det tredje hjulet i vår lokala ekonomi börjar så smått att rulla på. Nu ska det bara oljas lite – inte stickas in en pinne i det. Andalusiens regionalregering, Junta de Andalucía, har gjort sitt förberedande arbete med den nya mark- och bygglagen (LISTA), som ger kommunerna mycket fria händer när det kommer till att utfärda nya markområden till industri- och företagscentrum. Frågan är om kommunerna på Costa del Sol klarar av att anpassa sig och skänka en tanke till industrin, och inte bara till byggandet. Detta förstod man i Zaragoza (Aragón) får några årtionden sedan. Aragón är en stor region, som hade ett stort problem. Man ligger nämligen mitt emellan två industri-mastodonter: Madrid och Katalonien. Utan mindervärdeskomplex började man att förbereda nya markområden, infrastrukturen förbättrades och så införde man lämpliga skatteavtal för industrin. Detta i kombination med ett bra ”säljarbete” har lett till att industrin har kommit i gång så bra att man i dag har en av landets lägsta arbetslöshet, på cirka 5 procent, året runt. Det är både imponerande och inspirerande. Samma sak gäller i Guadalajara, som också ligger lite ”oturligt” 100 km nordost om Madrid. Där, för tio år sedan, skapades en mall för hur man skulle klara av konststycket. I dag har Guadalajara landets lägsta ungdomsarbetslöshet. Där har man orsak till att brista ut i ett stolt Olé.

Vi kan, om vi vill. Både Andalusien och Costa del Sol har en stor outnyttjad potential samt en del enorma landområden lite inåt landet. Dagens industri med lager- och logistikfunktioner skapar arbetstillfällen till alla med professionell och social bakgrund. Det är just det som vi kommer att se i Puerto Seco i Antequera de kommande åren – och förhoppningsvis också snart i hela provinsen.

Denna industri bör få ett varmt välkomnande.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.