När jag kör in min bil genom den mycket smala garageporten, stöter jag till gaveln, jag menar, jag nuddar den knappt, men i alla fall. Jag stänger av motorn, tar ur nyckeln, låser garageporten. Jag lägger bilnyckeln i byrålådan för nu har jag bestämt mig för att inte köra bil innan jag har gjort en ordentlig synundersökning hos en bra ögonläkare.

Ovanstående resulterade i en gråstarrsoperation, som i sin tur ledde till en ganska förändrad syn ur många vinklar. Varje dag märker jag att min syn har förbättrats ganska betydligt och att jag nu kan se utan att jag hela tiden måste ha på mig glasögonen, som tidigare var nödvändig en del av min klädnad.

Gråstarr
Min egen gråstarr tror jag var åldersbetingad, och kanske påskyndad av mycket solande, då jag genom åren endast använt solglasögon när jag velat se snygg ut. Det var allt som oftast ett par billiga solglasögon som jag köpt på någon marknad, som jag hade råd att glömma om jag la ifrån mig dem. Därför är mitt första råd för att förebygga gråstarr, att om du bor här i Spanien, så se till att alltid ha bra solglasögon med UV-skydd. UV-strålar skadar nämligen linsen. När gråstarr väl har utvecklats tror jag inte att det finns någon alternativ behandling. Men den kan utan tvekan förhalas genom sund kost och om man är rökare genom att slutar röka, samt att man ser till att får tillräckligt av rätt vitaminer och antioxidanter, t ex rätt doser av C- och E-vitaminer samt produkter rika på betakaroten, gärna tillsammans med en bra vitamin- och mineralprodukt. Se också till att få i dig selen, selen och E-vitamin arbetar nämligen i synergi med varandra.
Om du vill göra en extra insats för dina ögon kan även följande rekommenderas: Alpha-lipoic acid 250 mg 2 x dagligen. Carnosine 1 000 mg dagligen, Lutein och zeaxanthin, som finns i många blandningar, bl.a. i Blue Berry, Luteine m.m. var de föreskrivna dagliga doseringarna bör följas. Det kan vara en bra idé att kombinera dessa produkter med Ginkgo Biloba.

AMD – Maculadegeneration
Tydligen är det ”säsong för ögon”, för en av mina ”gamla” vänner ringde här om dagen och berättade lite oroligt om att han hade fått konstaterat en åldersrelaterad AMD. Till vardags kallas det även ögonförkalkning. Det betyder att synnerven krymper för att det inte kommer tillräckligt med näring till näthinnan. Därmed försvagas den centrala, skarpa synen. Symptomen är att man inte kan se tydligt och det skapar en förvrängd syn, så att t ex dörrkarmar och liknande ser ut att vara böjda. Det kan vara svårt att se på TV och att läsa.
Tillsammans med professionell hjälp av optiker och ögonläkare är det en bra idé med kosttillskott, som har till syfte att ge bra näring till ögonen, t ex Lutein, eventuellt den i Blue Berry eller andra liknande produkter samt betakaroten, C- och E-vitaminer samt zink 40 mg på kvällen i kombination med selen. Ät också lite koppar, som intas på morgonen. Det kan också vara bra att dagligen ta Ginkgo Biloba 100 mg. Kom ihåg de lättupptagliga fiskoljorna i omega 3, t ex Cardiomega (4 kapslar dagligen). Resveratrol och Curcumin kan vara riktigt bra hjälpnäringsämnen. Basen måste naturligtvis vara ett starkt och lättupptagligt vitamin- och mineraltillskott, t ex Mivitotal+ eller Omnimin. Många människor har magnesiumbrist, som har stor betydelse för nerver och utvidgandet av blodådror. Ta eventuellt 300 mg 2 x dagligen. Magnesium hjälper också hjärtat och sömnen. Ät gärna mycket antioxidanter och undvik rökning.
Är du en ivrig kaffedrickare så minska det till 2 koppar dagligen. Koffein har en negativ effekt på ögats förmåga att fokusera. Tar du sömnmedel, se till att undvika det. Ät gott och sunt, speciellt broccoli, grönkål, spenat, rödbetor, vitkål och tomater. Tycker du inte om tomater kan du ta kosttillskottet lykopen, som är viktig för näthinnefunktionen, och som är en viktig antioxidant. Dra ned ordentligt på allt som innehåller vitt socker och ät inte för mycket kött. Använd mycket bra olivolja till sallader. Är du lite sötsugen så ät lite mörk choklad, den är full med antioxidanter.

Röda ögon
Ögonen är komplicerade och känsliga organ. Jag är helt manisk när det kommer till mina ögon och vill göra så mycket som möjligt för att de ska fungera så bra som möjligt. Därför tycker jag, att allting som kan påverka synen på något sätt, bör tas på yttersta allvar och jag vill hellre gå till ögonläkaren en gång för mycket än en gång för lite. Nu på sommaren är det många människor som lider av röda ögon. Som regel brukar det bero på en bakterieinfektion – som kan beror på mycket simmande. Men röda ögon kan vara tecken på många andra orsaker såsom inflammation i iris, konjunktivit, virus, allergi, främmande ämnen, vaglar m.m. Så gå till ögonläkaren och få en diagnos och behandling, som du eventuellt kan stödja med kosttillskott.
Om du är diabetiker bör du veta att en av de första långsiktiga komplikationerna kan drabba ögonen. De små fina blodkärlen i näthinnan skadas och det uppstår små blödningar. Det kallas för diabetesretinopati. Så följ din diabetesbehandling noga.
Konjunktivit är vanligast på sommaren. Det kan bero på bakterier, virus och att man utsätter ögonen för solljus under längre tid. Besvären försvinner som regel efter en vecka, men kom trots det ihåg att konsultera din ögonläkare. Kom ihåg att tvätta händerna extra ofta medan du har besvären, och använder du kontaktlinser så låt bli dem till besvären är borta helt. Se till att din kost är extra hälsosam och näringsrik under tiden. Om du planerar att vara i en omgivning, där det kan finnas en större risk för konjunktivit, så ta extra C-vitamin i förebyggande syfte. C-vitaminer är bäst i förebyggande syfte och hjälper inte speciellt mycket om besvären redan brutit ut. Se till att kombinera dina vitaminer och mineraler med bra omega 3 och 5 oljor, t ex Epa-Gla+. Gör en kopp kamomillte – koka det i 10 minuter och sila, kyl av den och badda sedan ögonlocken med det upprepade gånger. Du kan också ta en kort vilopaus med kamomillkompresser på ögonlocken. Det känns skönt och verkar både lindrande och läkande.
Om du får konjunktivit upprepade gånger, se till att stärka ditt immunsystem. Det kan vara tecken på att det är svagt.
Rödkantade ögon, tycker jag, att många lider av. Ofta beror det bara på för lite sömn och B-vitaminbrist.
Torra ögon, som ofta kommer med åldern kan behandlas med omega-7 oljekapslar, som är bra för alla torra slemhinnor.
Du ska vara uppmärksam på, att om du vistas mycket i en miljö med lysrör, så försvinner A-vitaminet från ögonen. Lysrör skapar dessutom stress då de blinkar med en frekvens som vi inte kan se, men som registreras i hjärnan.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.