Korta nyheter september 2011

Korta nyheter september 2011

Påvens spanska visit
Påve Benedikt XVI var i augusti månad på ett fyra dagar långt besök i Spanien i samband med världskonferensen för unga katoliker, Jornada Mundial de la Juventud (JMJ) eller World Youth Day (WYD). Kung Juan Carlos och drottning Sofia samt statsminister José Luis Zapatero stod längst fram i mottagningskommittén, då Alitalias flygplan med påve Benedikt XVI ombord, landade i Madrid.
I samband med hans besök skedde flera sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, som inte lät sig begeistras av åsynen av det religiösa överhuvudet, men som istället demonstrerade mot utgifterna i samband med besöket samt avsaknaden av en separation mellan kyrkan och staten.
Benedikt XVI fick mottaga nyckeln till staden av borgmästaren Alberto Ruiz Gallardón vid Puerta de Alcalá då det var hans första besök i Madrid. Även förra året besökte påven Spanien, men då endast Barcelona och Santiago de Compostela.
Den 84-årige påven höll nio tal och tre predikningar under sitt besök. På Plaza Cibeles, i hjärtat av huvudstaden, sa han bl.a. till de unga att de ”inte skulle skämmas över sin religion”. Han kritiserade dem som bara följer strömmen, dem ”som tror att de är Gud”, anhängare av abort och eutanasi, och även det ökande antalet agnostiker och ateister i Spanien.
Höjdpunkten för hans besök var en gigantisk religiös mässa under söndagen den 21 augusti på flygplatsen Cuatro Vientos. Enligt arrangörerna av världskonferensen samlades där omkring 1,5 miljoner unga katoliker. Kvällen innan levde flygplatsen söder om huvudstaden upp till sitt namn under ett annat påvligt arrangemang. Då drog en våldsam storm in, säkert vindar från de fyra världshörnen, och ödelade tälten varvid flera deltagare sårades och påven blev tvingad till att avbryta sitt tal.
Söndagen bjöd dock inte på några meteorologiska överraskningar och påven kunde ostört sprida sitt budskap, som denna gång gick ut på att man inte bör söka efter Gud eller Jesus på andra platser än i kyrkan. ”Man kan inte söka efter Jesus själv, utan endast i kyrkans gemenskap.” sa han bl.a. till de som samlats, som redan verkade övertygade, varför beskedet kanske var mer riktat till den spanska befolkningen, varav endast 13,5 procent går till mässan på söndagar.
Kung Juan Carlos var mycket nöjd med hela arrangemanget. ”Det har varit fyra dagar fyllda av glädje på Madrids gator och torg”, sa monarken till påven, innan denne flög tillbaka till Italien, denna gång med ett chartrat flygplan från Iberia.

Fem miljoner tillskott till statskassan
I slutet av den förra, mycket turbulenta månaden, antog regeringen ytterligare ett sparpaket, ett paket som estimerar att ge fem miljarder.
2,4 miljarder euro ska sparas in genom lägre bidrag till medicin och apotek, medan företagsskatterna ska ändras, var man inte förväntar sig spara, utan att driva in ytterligare 2,5 miljarder euro till skattekistan. Den sistnämnda ändringen kommer att beröra omkring 3 900 företag med en årlig omsättning på 20 miljoner euro.

Varför statsminister Zapatero utlyst val
Officiellt heter det att regeringen har infört reformer som ska leda till att Spanien tar sig ur den mörka krisen. Statsminister José Luis Zapateros beslut om att flytta fram parlamentsvalet till den 20 november fattades efter nya opinionsundersökningar genomförda av centrum för socio-logiska undersökningar (CIS) visade på att PSOE:s kandidat till statsministerposten, tidigare inrikesminister och vice statsminister Alfredo Pérez Rubalcaba, tar in på oppositionen och PP:s ledare, Mariano Rajoy. Flertalet av de tillfrågade i undersökningen menar faktiskt att Rubalcaba skulle vara en bättre statsminister än Rajoy. Dock visar samma undersökning att PP skulle vinna med hela sju procentenheter över PSOE om det skulle vara val idag.
Senaste undersökningen, som genomfördes i slutet av juli, har det dessutom visat sig att arbetslösheten har minskat, vilket verkar positivt för PSOE. Statsministern nämnde i samband med offentliggörandet av det förra valet att den förklaringen skulle sätta stopp för vidare spekulationer. ”Debatterna kommer inte längre att fokusera på utlysandet av val”, citerades han i El País. Flera politiska analytiker menar att der var Rubalcaba som pressade Zapatero, som bekant inte ställer upp till omval, till att utlysa val.
Det blir alltså den nya regeringen som ska ta ansvaret för finanslagen anno 2010. Mariano Rajoy kommenterade meddelandet om valet som ”goda nyheter”, bl.a. för att det kommer att hjälpa till att återupprätta utlandets förtroende till Spanien, medans reaktionen från ledaren av UPyD var mer direkt. ”Det var på tiden”, sa Rosa Díez.

4 mars i Andalusien
Valet till det lokala andalusiska parlamentet har ofta håll-it samma dag som det nationella parlamentsvalet, och det förväntas det även göra nästa år. Då statsminister Zapatero utlös nyval, var frågan huruvida det samma skulle göra sig gällande i Andalusien.
José Antonio Griñán, ledaren av den lokala regeringen, som för första gången ska ingå i en riktig valkamp, visar dock fortfarande indikationer till att valet kommer att hållas som planerat den 4 mars nästa år. Detta trots att både Zapatero och Rubalcaba har bett om att valet i Andalusien också ska hållas i november. Kanske väntar Griñán på bättre tider. PSOE ligger just nu nästan 14,6 procentenheter efter oppo-sitionen PP med Javier Arenas i spetsen. Det visar den senaste opinionsundersökningen från Egoda.
Står Griñán fast vid sitt beslut kommer de andalusiska valen inte hållas på samma dag som det nationella parlamentsvalet för första gången sedan 1996.

Mördartjuren Ratón får ytterligare en chans
Den modiga tjuren som i augusti dödade en 19 årig man under en tjurrusning i Xàtiva i Valenciaregi-onen stångade ihjäl sitt första offer, en 54-årig man, redan 2006. Utöver det har den under sin 10-åriga karriär skadat åtskilliga löpare i diverse tjurrus.
Men tydligen så räcker inte det. Nu måste Ratón ännu en gång ställa upp på djurplågeri. Myn-digheterna i Valenciaregionen har bestämt att tjuren, trots det senaste dödsfallet, ska delta i tjurruset – bous al carrer som det kallas där – den 10 september i staden Sueca. Tjuren kommer faktiskt från en gård i Sueca, men har trots det aldrig ”uppträtt” där. Detta är orsaken till att stadens borgmästare, Salvador Campillo, önskar att den också ska delta i den så kallade rusningen i staden.
I Sueca vågar man inte släppa ut tjuren på stadens gator, utan nöjer sig med att låta ännu en grupp människor kasta sig över den i ett avspärrat område, som denna gång utgörs av en provisorisk tjurfäktningsarena innan den kanske äntligen kan få lugn och ro. Ratón fyller snart 12 år.

Producenten av Biutiful ska betala för gravskändning
Producenten av filmen Biutiful, Alejandro González Iñarritu, har tillsammans med kommunen i Barcelona blivit anklagade som skyldiga för gravskändning och ska betala en ersättning på 20 000 euro till den avlidnes dotter.
Då delen av den Oscarsnomi-nerade filmen under 2008 skulle filmas i Barcelona, ville producenten ha en scen med en tråkig kyrkogård och övergivna gravnischer. Det kunde man inte hitta, så de fick i stället skapa den, vilket man gjorde genom att placera kistor och måla nischer i mörka och grå färger på kyrkogården Sants. På en av nischerna målade man dessutom graffiti för att uppnå den önskade effekten. Allt gjordes med tillåtelse från kommunen.
Då dottern till den avlidne, några dagar efter filminspelning, besökte kyrkogården fann hon således nischen övermålad med graffiti, varefter hon lämnade in ett klagomål till myndigheterna. Nu har domstolen i Barcelona alltså beslutat att hon har rätt till en kompensation på 20 000 euro för ”moralisk skada”.

Lavinen av svart ekonomi växer stadigt
Malaya-saken går sin gång vid domstolen i Málaga. Flera företagare och politiker är fast i Gürtel-skandalen och många fler liknande fall skulle kunna få en att tro att spansk polis har avslöjat så mycket korruption att det skulle ha en preventiv verkan. Så är dock inte fallet.
Skattesystemet går miste om flera miljarder euro, och antalet korruptionsfall, som inkluderar mutor, pengatvätt och liknande, och som följs av Policia Nacional och Guardia Civil, har stigit med 50 procent under det senaste året, medan det jämfört med 2005 är tal om en fördubbling, skriver tidningen El País.
Politiker, ämbetsmän och företagare fortsätter med att länsa de offentliga kassorna, främst genom konstruktionsbolag, men också genom bilhandel och på andra sätt. De tvättar pengarna vita och överför dem till sina madrasser och konton i ett skatteparadis som t ex Schweiz. Transaktionerna sker genom så små belopp att de schweiziska myndigheterna inte behöver upplysa ursprungslandet om dem.
Ofta sker pengatvätten genom olika ljusskygga aktiviteter och bolag, och 58 procent av pengarna tvättas av kriminella organisationer som sysslar med narkotika – mest kokain, men också heroin och hasch, och 30 procent av de kriminella organisationerna, som polisen avslöjat under det senaste året tjänar på politikernas korruption.

Även illegala kakor
Polisen i Vélez-Málaga har uppdagat en grupp av hembagare som har sålt sina varor längs med kommunens strand. De har beslagtagit omkring 300 kakor och andra bakverk.
Kommunalrådet som har ansvar för medborgarnas säkerhet, Antonio Arrieta (PP) säger till Málaga Hoy, att det kan vara farligt att äta de olagliga kakorna då de är framställda utan hänsyn till regelverken, dvs. utan hänsyn till hygien och dylikt. Han påpekar även att försäljningen av olagliga kakor inte bara sker i Vélez-Málaga.

Málagas katedral ska byggas färdigt
Då arbetet på Málagas katedral stoppades på grund av pengabrist 1782 var ett av tornen fortfarande inte färdigt. Det är det ju som bekant fortfarande inte.
En del menar att katedralen är fin som den är, andra säger att ett färdigställande skulle vara slöseri med pengar. Men det anser inte stadens biskop Jesús Catalá Ibáñez, som har bestämt att tornet ska byggas färdigt, skriver Diario Sur. Först ska man dock bygga en större sakristia som planerades under der 18:e århundradet, samt reparera taket.
Även borgmästaren Francisco de la Torre (PP) är för ett färdigställ-ande av tornet, medan Junta de Andalucía påpekar att det kommer att behövas speciella tillstånd eftersom katedralen klassificeras som en historisk byggnad.

Babyturism i Málaga
Många utlänningar kommer till Málaga på grund av bra privatkliniker, korta kötider, attraktiva priser och en lagstiftning som tillåter ägg- och spermadonationer, vilket inte är fallet i flera av Spaniens grannländer.
Hundratals utländska par reser varje år till Málaga för att uppfylla drömmen om ett barn, och det är speciellt italienska par på grund av att Italiens restriktiva lagstiftning förbjuder ägg- och spermadonationer. Således tecknade italienare sig för inte mindre än 400 av 500 äggtransplantationer under föregående år, som genomfördes på Clínicas Rincón i Málaga.
Enligt Elena Puente från Clínica Fertia i Fuengirola betyder kötid-erna en hel del när barnlösa par väljer klinik. Det är inte något problem att de behöver korsa gränser när det handlar om att få sitt livs största önskan uppfylld – och tiden blir en viktigare faktor i takt med att förstföderskor blir äldre och äldre. I Spanien är genomsnittåldern för förstföderskor uppe på hela 35 år, medan den i Italien är 39 år.
Enligt undersökningar har vart sjätte europeiskt par svårigheter med att få barn.

Fördelar från det offentliga trots korruptionsanklagelser
Francisco Camps, den tidigare ledaren av Valencias lokalregering, som drog sig tillbaka från sin post då han anklagades för korruption, lever fortfarande ett gott liv med offentliga medel.
PP-politikern har fått en chaufför, två säkerhetsvakter och en assistent.
”Det är inte för att han har frågat om det, utan det är vad lagen tillåter”, säger Serafín Castellano, stabschef för den nya ledaren av lokalregeringen, Alberto Fabra, till El País. Camps ska upp i rätten under hösten i den så kallade Gürtel-saken, var han anklagas för att ha mottagit mutor i form av kostymer och andra kläder till ett värde av 14 000 euro från företag i utbyte för lukrativa avtal med den lokala regeringen.
Utöver det har han tilldelats en plats i det regionala juridiska rådet, CJC, som är rådgivare till Valencias parlament, vilket uppfattas som ännu mer märkligt. Men myndigheterna menar alltså att de två fallen mycket väl är förenliga. PSOE, som är i opposition till det ledande partiet PP, kallar det dock ”pinsamt”, att man tilldelar en man som är anklagad för korruption en post som juridisk rådgivare.
Camps är i ögonblicket fri mot en borgenssumma på 55 000 euro.

De lokala myndigheternas skuld stiger: nu 50 miljarder euro
Regionernas och kommunernas samlade skuld är nu uppe i 50 miljarder euro, fyra procent av nationalprodukten och fyra gånger mer än för endast två år sedan, har tidningen El País räknat ut.
De lokala myndigheternas likviditetsbrist går i hög grad ut över leverantörer, inklusive konstruktionsbolag, som arbetar med offentliga projekt. De är, med ett totalt utestående belopp av 15,05 miljarder euro de som har drabbats hårdast. Det går också ut över apotekarna som myndigheterna är skyldiga 5,45 miljarder euro, vilket under senaste veckan ledde till ett öpp-et krig mellan branschen och lokalregeringen i Castilien La Mancha, var apotekarna inte har mottagit betalningar på över två månader. 700 apotek har stängt i regionen i protest. Ledaren av regionens lokalregering, María Dolores de Cospedal (PP) har nu fört talan mot apotekens ägare.
Annars är det generellt kommunerna som väntar längst med att betala sina räkningar – i genomsnitt 238 dagar, medan en faktura hos regionen genomsnittligen får vänta i 155 dagar och hos centralregeringen i 140 dagar.

Stor hundpark öppnar i Fuengirola
Kommunen i Fuengirola planerar att anlägga en park för hundar och deras ägare på 5 500 m2 i Los Pacos, närmare bestämt mellan vägen Alcalá och motorvägen. Parken blir den första i sitt slag i Málaga och den största i Andalusien. Här kommer hundägare att kunna rasta sina hundar utan att störa andra, liksom att det kommer finnas områden för hundträning, tävlingar och andra aktiviteter.
Öppningsdatum är ännu inte bestämt.

21 procent fler transplantationer i Andalusien
Under årets första sju månader har man på de offentliga andalusiska sjukhusen genomfört 21 procent fler organtransplantationer jämfört med samma period förra året.
Det har skett trots färre donationer till följd av trafikolyckor.
Faktiskt kommer bara tre procent av de transplanterade organen från trafikoffer, medan de övriga kommer från människor, som har förklarats hjärndöda.
Totalt har sjukhusen under de sju månaderna genomfört 420 transplantationer. 31 av dem är njurtransplantationer med organ från människor som har donerat den ena njuren.
Myndigheterna tillskriver den stora framgången en ökad medvetenhet bland den andalusiska befolkningen, som nu är bäst i världen till att tillåta donation. Faktiskt är antalet villa donatorer dubbelt så stort som det europeiska genomsnittet.
Fortfarande står 878 patienter på väntelistorna, 631 av den väntar på en ny njure.

Motstånd mot borrningar efter gas på Costa del Sol
Det finns många åsikter om huruvida man bör genomföra provborrningar efter gas och olja under havsbottnen utanför Costa del Sol.
Men inte hos PSOE i Fuengirola, en av de städer vars utsikt skulle beröras mest av en borrplattform. Partiledaren och talesmannen för kommunrådet, var PSOE är i minoritet, Javier García León, har således begärt en förhandling i frågan denna månad.
”I Fuengirola och längst med hela Costa del Sol vet vi varifrån vår rikedom kommer, vi har vår egen ’olja’, nämligen turismen. Därför bör det vara vår prioritet nummer ett”, säger Javier García León som fortsätter: ”Oavsett hur många provborrningar man gör blir det svårt att hitta fynd som är av något större värde för kusten, något som skapar fler arbetstillfällen. Utöver det bör vi tänka på fiskare som lever av havet, samt på miljön”.
Han och partiet menar alltså att inte bara Fuengirola, utan alla städer längst Costa del Sol, bör protestera mot provborrningarna.
Även lokalregeringen, Junta de Andalucía, är emot borrningarna som det spanska miljöministeriet har godkänt. Det är dock ännu inte beslutat när de eventuellt ska genomföras.

Regeringen till Bildu: Vi håller ett öga på er
Regeringen har meddelat medlemmar av det baskiska nationalistiska koalitionspartiet Bildu att ”man håller ett öga på partiets medlemmar”.
Bildu godkändes av författningsdomstolen några få dagar innan lokalvalen den 22 maj, då land-ets högsta domstom inte fann bevis för ETA sympatisörer bland partiets medlemmar eller i det politiska partiets manifest, utan att de följde lagen. Domarpanelen hade tidigare förbjudit Bildus föregångare, Batasuna.
Bildu blev till slut det parti som vann valet i de flesta baskiska kommuner (1 266), till och med fler än det 20 år gamla och mer moderata nationalistpartiet PNV.
De nyutnämnda borgmästare och kommunfullmäktige har under de senaste veckorna dock uttalat sig till fördel för ETA och frihetsberövade terrorrister, och det har fått ministern för Fomento och regeringens talesman José Blanco att meddela partiets medlemma att man håller ett öga på dem. Han har också varnat att om ”de inte följer lagen” så kommer samma domstol, som godkände deras medverkan i maj, att förbjuda dem att ställa upp i parlamentsvalet.

Moms på bostäder halveras
I slutet av augusti halverades momsen på köp av nya bostäder och sänktes således från åtta till endast fyra procent. Målet är naturligtvis att detta ska stimulera försäljningen, speciellt av nybyggen, som annars har stått så gott som stilla.
Sänkningen sker endast 13 mån-ader efter det att momsen steg från sju till åtta procent.
”Regeringen har godkänt en minskning av momsen från åtta till fyra procent vid köp av nya bostäder. Det är en tillfällig lösning som varar fram till 31 december”, bekräftar ministern och talesmannen José Blanco.
Byggbranschens bidrag till Spaniens bruttonationalprodukt har fallit från 10 till fyra procent, och enligt nya siffror från EU föll omsättningen i branschen med 43,7 procent under bara 2010, i jämförelse med föregående år, medan den genomsnittliga minskningen inom EU låg på 8,1 procent. För stunden finns det ca 700 000 nya, osålda bostäder, som byggdes under boomen, som ebbade ut 2008. Torts ett nästan konstanta prisfall under de gånga tre åren menar expert-er att det fortfarande finns behov av ytterligare prisreducer-ingar för att försäljningen ska komma igång, och det är nu regeringens mål.
Ekonomiminister Elena Salgado menar att minskningen av
momsen även kommer att ge positiva resultat i statskassan: ”Om en bostad inte blir såld, är momsen noll”, sammanfattar
ministern. Hon fortsätter: ”Siffrorna för de senaste månaderna visar att försäljningen av bostäd-er har fallit mer än man hade förvänta sig”.
Salgado tror också att den låga momsen kommer att frigöra medel för utlåning i bankerna, som har fått ta emot nycklar från låntagare som inte kunnat betala sina lån.

Mijas vill också ha en lustbåtshamn
Även Mijas bör ha en lustbåtshamn menar stadens borgmäst-are Ángel Nozal (PP).
Ángel Nozal räknar med att projektet som utgångspunkt kommer att ge 50 miljoner euro i överskott, pengar som kommunen kan använda för att betala av högen med väntande räkningar.
”Mijas har i dagsläget en skuld på omkring 60 miljoner euro, det är ungefär det samma som vi skulle få ut av hamnen. Utöver det skulle den komma invånarna till godo i form av arbetstillfällen, turismen på grund av ett nytt utbud och kommunen då vi skulle kunna bli kvitt skulden”, säger Ángel Nozal, som försäkrar att hamnen skulle byggas med all respekt för miljön.
Hamnen förväntas ligga vid Las Farolas, men arbetet börjar enligt borgmästaren först om några år.
Kommunen i Mijas är dessutom på jakt efter en tomt. Planen är att bygga hyresbostäder till de unga i kommunen som inte har råd till att hyra de existerande bostäderna.

Tre funktionshindrade barn kvävda
I mitten av augusti hittades kropparna efter tre barn på tre, nio och 14 år på en institution för funktionshindrade barn med motoriska problem, i Boecillo i Valladolidprovinsen, av en av anläggningens personal. Barnen låg i sina sängar med plastpåsar över huvudena och polisen tror att de har blivit kvävda.
En annan av institutionens anställda, en 55-årig uruguaysk kvinna har anhållits. Hon hittades medvetslös i ett badkar med skärsår på handlederna, halsen och huvudet. Hon antas ha dödat barnen och därefter försökt ta sitt egna liv. Hon blev inlagd på ett sjukhus i Valladolid, men efter några få dagar fördes hon till stadens fängelse.
Två av de döda barnen var spanjorer, den tredje guineansk. Ingen av barnen kunde varken gå eller tala. De var de enda barnen på institutionen, som leds av organisationen Mensajeros de Paz, och som har plats för sex barn.
Boecillo har endast ca 3 500 invånare.

Sov dyrast i Marbella
En ny undersökning genomförd av Trivago visade i augusti att en övernattning på något av Marbellas hotell kostade mer än på någon annan plats i Spanien.
Genomsnittspriset i augusti låg på 220 euro per natt och rum, vilket är nio procent högre än i juli.
På andra platser har priserna stigit ännu mer, t ex i Málaga, var undersökningen visar att priserna steg med 23 procent. Här kunde man dock fortfarande övernatta för i genomsnitt 97 euro.
I Madrid och Barcelona kostade en övernattning i augusti det samma som i juli och det innebär ett genomsnitt på 89 respektive 120 euro.

Stopp för rumänsk invandring
EU-kommissionen har godkänt Spaniens önskan om att sätta stopp för ytterligare immigration från Rumänien.
För stunden bor det runt 800 000 rumänska medborgare i Spanien, varav ca 30 procent är arbetslösa. Med en total arbetslöshet på 21 procent har det gjort att de spanska myndigheterna har framfört en önskan om att återinföra regeln om att rumäner ska ha arbetstillstånd för att få bo i landet. Regeln upphävdes 2009, men nu kan Spanien helt enkelt inte ta emot fler.
Reglerna om fri rörlighet inom unionens gränser kan åsidosättas tack vare en klausul, kallad skyddsklausul, som EU-kommissionen nu tillåter ett medlemsland att använda sig av, för första gången i historien.
De rumänska medborgarna som redan befinner sig i Spanien påverkas inte.

Gigolos utan arbete – bulvan anhållen i Fuengirola
Sex personer har anhållits i Fuengirola för att ha lurat 180 gigolos på totalt 53 000 euro.
Det är inte första gången som män luras på detta sätt. Polisen uppdagade en liknande liga i både februari och maj 2006, samt i april 2009.
Bulvanerna hade satt in annonser i dagspressen var männen blev lovade en rejäl summa för att arbeta som eskorter. De män, som visade intresse, skulle via en hemsida överföra mellan två hundra och tusen euro för att blir registrerade. Därefter skulle kunderna hänvisas till dessa män, vilket aldrig skedde.

Aggressiva gatuförsäljare bekymrar myndigheterna i Fuengirola
Fuengirolas kommunråd och den lokala polisen uppmanar nu stadens invånare att inte köpa kopior av gatuförsäljarna. De påminner om att säljarna begår kriminella handlingar och att de är hantlangare för maffian.
Kommunrådsmedlemmen med ansvar för säkerheten, Rodrigo Romero och chefen för Policia Local i Fuengirola, Sergio Luna, förklarade på en presskonferens i augusti hur viktigt det är att få bukt med fenomenet. De sa bland annat att säljarna blir mer och mer aggressiva mot invånar-na och att flera tjänstemän har blivit sårade då de har utfört sitt arbete och fråntagit gatuförsäljarna deras varor.
”Vi är bekymrade över butiksägare, för turisterna och stadens invånare som blir trakasserade av dessa försäljare som tar upp stora delar av strandpromenaden och trottoarerna för att säja deras produkter”, sa Rodrigo Romero och fortsatte berätta att gatuförsäljarna som förr försvann så snart de såg polisen, nu slår sig samman i grupper om mellan 10 och 20 personer för att försöka förhindra konfiskering av de olagliga varorna, och det har alltså lett till flera sammandrabbningar, var poliser kommit till skada.
Sergio Luna påminde dessutom om att maffian, som organiserar gatuförsäljarna och står bakom importen av kopiorna, även importerar och säljer narkotika.
Det är ett stort problem som svårt för myndigheterna att lösa, och därför är man nu i behöv av invånarnas hjälp. ”Om ingen köper de illegala varorna kommer maffian att upphöra”, avslutade Rodrigo Romero.

Davis Cup i Córdoba
Córdoba är värdstad för semifinalen i Davis Cup, var de spanska tennisherrarna möter Frankrike. Matcherna spelas från 16 – 18 september.
Spanjorerna led förra året ett svidande nederlag med 0-5 i kvartsfinalen mot fransmännen, och det planerar tränaren Alberto Costa naturligtvis att hämnas. Det är ännu inte offentliggjort vem av de spanska spelarna som kommer vara med i Córdoba. Om Spanien vinner så kommer laget spela i final för åttonde gången i historien, och försöka vinna cupen för femte gången.
Den andra semifinalen står mellan Serbien och Argentina.

Diskussion om kycklingfond blev dyr affär
En diskussion om kvaliteten av en kycklingfond, en av dem som man köper färdiglagade i tetra brik, mellan en konsument och innehavaren av en matbutik i staden Cuevas de San Marcos, har resulterat i att konsumenten ska betala 2 700 euro.
Konsumenten hade i diskussion-ens hetta kastat kartongen med fond, som han alltså menade var dålig, i huvudet på innehavaren som fick sig ett par skråmor, liksom att flera varor i butiken smutsades ned då förpackningen gick sönder och kyckling bulj-ongen rann ned på hyllorna.
Nu har provinsdomstolen i Málaga dömt konsumenten till böter på 1 300 euro plus kompensation för skada på 1 400 euro

Åter igen ett rekord på Málagas flygplats
1 525 064 passagerare passerade i juli flygplatsen Málaga – Costa del Sol, informerar luftfartsverket AENA. Det är en ökning med 3,1 procent jämfört med samma månad förra året.
Under årets första sju månader har man haft totalt 7 369 026 passagerare, vilket är en ökning av 10,8 procent jämfört med samma period 2010.
Under de sju månaderna har 62 131 flygplan landat och lyft från flygplatsen.
Málaga – Costa del Sol är fortfarande Spaniens fjärde största flygplats, efter Madrids Barajas, Barcelonas El Prat och Palma de Mallorcas Son Sant Joan.

Dubbelt så farligt att ta kokain
Bortsett från kända sjukdomar, såsom psykologiska sjukdomar, ätstörningar och möjliga skador på hjärna och hjärta, finns det nu ytterligare risker med att ta kokain.
En undersökning genomförd av den spanska NGO Energy Control visar nämligen att 91 procent av kokainet på marknaden har tillsatser av andra ämnen, så narko-tikan är inte ren, men däremot billigare. 23,2 procent innehåller inget kokain överhuvudtaget, endast fem procent är rent.
59 procent av det vita pulvret innehåller levamisole, ett medel som annars har använts som lagligt läkemedel för att få bort parasiter ur tarmsystemet, fram tills att den för ett årtionde sedan togs bort från marknaden på grund av allvarliga biverkningar. Nu används det endast som maskmedel till kreatur och akvariefiskar, skriver El País.
Levamisole påstås bl.a. förstöra immunförsvaret, medan andra biverkningar är yrsel, diarré, kräkningar, sår och infektioner. Man skulle dock också kunna bli hög av det, och därför kan många kokainanvändare inte urskilja om det som de tar är rent eller om det innehåller giftämnet.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.