Korta nyheter oktober 2011

Korta nyheter oktober 2011

I mitten av oktober öppnar en ny allmän tennisklubb i Los Pacos i Fuengirola. Klubben får fem banor, och alla är konstmaterialbanor. Det ska vara en tennisskola med undervisning för nåde barn och vuxna.
Stadsrådet berättar at den nuvarande allmänna tennisklubben, med endast två banor, har blivit alldeles för liten, och att man har valt att uppföra anläggningen Los Pacos Club de Tenis för att svara mot en vuxen efterfråga bland stadens invånare. Det har kostat kommunen 1,1 miljoner euro.

ETA-pro parti försöker återigen ställa upp
Det ETA-positiva och extremt nationalistiska partiet Sortu som författningsdomstolen förbjöd att ställa upp i lokalvalet i maj (sju mot två röster), försöker återigen att bli godkända till parlamentsvalet den 20 november.
Justitieministeriet har skriftligen uppmanat författningsdom-stolen att inte godkänna Sortu. Orsaken är att den baskiske vänstern "abertzale" fortfarande får stöd av Batasuna, som återigen är den baskiska terrororganisationens politiska gren, skriver El País. Men den baskiske abertzale är fast beslutna på att vinna mera makt i november i både Baskien och i Navarra, jämfört med vad de gjorde med partiet Bildu.
Den tidigare ledaren av Batasuna, Arnaldo Otegi, blev i slutet av september dömd till 10 års fängelse för att ha tillhört en beväpnad grupp och för att ha försökt återbilda ett politiskt parti som är förbjudet. Trots allt insisterar andra medlemmar av Sortu, som hade förväntat sig Otegis dom.
Sortu har hittills överklagat till författningsdomstolen med hänvisning till att domarna tidigare under året har ignorerat att partiet tar avstånd från ETA:s våldsamma metoder.

Taxameter på väg till Marbella

Det är snart slut med att köra taxi utan en fastsatt taxa i Marbella. Kommunen har nämligen beslut-at att samtliga taxibilar i staden ska utrustas med taxameter och att dessa ska användas vid samtliga körningar. I andra städer ska chauffören endast använda taxameter inom stadsgränsen och inte under körningar till t ex en annan stad eller till flygplatsen. Men det ska nu Marbellas taxichaufförer göra.
För närvarande sker förhandlingar mellan kommunfullmäktige och taxichaufförerna om kilometerpriset. Parterna tittar bl.a. på Málaga stad där en kilometer kostar 0,87 euro. Men det är möjligt att priset sätts till 0,90 euro.
Alla taxibilar ska ha taxametrar installerade innan slutet av året.
Samtidigt ska det också bli möjligt att betala taxiresan med kreditkort, och taxibilar med licens för att köra rullstolar ska bli mer tillgängliga.
För att förbättra stadens image kommer stadens chaufförer inte längre att få köra i shorts (kvinnor dock gärna i kjol), ärmlös t-shirt eller med strandsandaler.

Spenderade miljöministeriets pengar på tuppfäktning
Djurrättsorganisationen SEPRONA har anmält kommunfullmäktiga i Santa Cruz de la Palma. Anledningen är att man misstänker kommunråden, och även borgmästaren Sergio Ramos (PSOE), för att ha spenderat 166 000 euro på att bygga en ring för tuppfäktning. Pengarna sägs ha kommit från miljöministeriet och sägs ha varit öronmärkte för öns naturpark, som är erkänd som World Biosphere Reserve av UNESCO.

Hittills har Ramos förklaring varit att ringen till tuppfäktningen redan påbörjats av den tidigare borgmästaren.
Faktiskt så är inte ringen till tuppfäktning olaglig, så det som domstolen nu undersöker är endast varifrån pengarna kommer. Tuppkamp är lagligt på de Kanariska öarna och utöver det är Andalusien den enda regionen där denna form av djurmisshand-el också tolereras.
Det finns dock en klausul som infördes 1991 i den kanariska lagstiftningen som förbjuder en offentlig administration att organisera tuppfäktning, och det beskrivs också som "det är oönskat att någon tjänar pengar på underhållning som baseras på misshandel av djur, deras lidande och död".

Jordansk utsänd riskerar fängelse för graffiti i Alhambra
Den jordanske militära utsände som i mitten av augusti skrev sitt namn på en vägg i Alhambra riskerar nu att hamna i fängelse för sin obetänksamhet.
Han var en del av en jordansk delegation som var på besök i Spanien i samband med förhandlingar kring militärflygköp. Under deras vistelse gjorde de ett besök i det gamla moriska palatset var den jordanske Kilroy fick för sig att skriva sitt namn på en av palatsets väggar. Andra besökare såg honom göra det och tillkall-ade säkerhetsvakterna som grep honom när han fortfarande var i görningen.
Mannen har nu anklagats för vandalism av världsarvet och kan därför förvänta sig upp till tre års fängelse.

58 378 invånare i Málagaprovinsen utan någon som helst inkomst
Regeringens stödprogram kallat Programa Temporal de Protección por Desempleo e Inserción (Prodi), som gav 426 euro i månaden till dem som inte hade någon annan inkomstkälla, har upphört.
Detta betyder att 58 378 personer i Málagaprovinsen nu lever utan någon som helst form av inkomst eller stöd, skriver Diario Sur. Det morsvarar en tredjedel av provinsens arbetslösa. Bland finns omkring 23 000 personer som aldrig har haft ett arbete. Ordföranden för fackföreningen CCOO i Málaga, Antonio Herrera, kallar det för "absolut omoraliskt" att regeringen är passiv och inte hjälper de långtidsarbetslösa. Han menar även att det kan resultera i seriösa sociala oroligheter.
Arrabal-AID, en icke statlig organisation, som verkar som rådgivare till arbetslösa, varnar dock för aktioner som kräver en återgång till flera stödprogram. Organisationens ordförande, José Antonio Naveros säger: "Vi måste komma bort från välgörenhet och i stället kräva program som hjälper människor till arbete".
PSOE:s statsministerkandidat Alfredo Pérez Rubalcaba menar att förmögenhetsskatten, som återinfördes i september, kommer att generera omkring 1.1 miljarder euro, och att dessa pengar ska användas till att skapa 300 000 arbetstillfällen till unga människor.

Efter skogsbranden kommer Mijas förbjuda rökning, grillning och eldar

Efter den stora skogsbranden som började den 19 september med en eld i en klyfta vid Enterríos kommer Mijas kommun att införa en rad preventiva restriktioner.
Det kan bli tal om ett förbud mot rökning utomhus samt mot att grilla och elda i de speciellt utsatta områdena i Sierra de Mijas. Förbuden förväntas införas inom loppet av de kommande sex månaderna och gälla året runt.
Utöver det planerar man att införa strängare kontroller av öde tomter och landområden. Man kommer även se till att alla vägar ska bli inkluderade i GPS-systemet så att brandväsendet och hjälparbetare lättare kan hitta fram till ett angivet område.
De regionala myndigheterna,
representerat av Infoca, har räknat ut att branden, som först lyckades släckas dagen efter, ödelade nästan 700 hektar skog och mark samt att fem hus i Mijas, Marbella och Ojén brann ned. Elden spred sig mycket snabbt på grund väderomständigheterna; 30 graders värme, en låg luftfuktighet på bara 25 procent och vindar på upp till 40 km i timmen, som dessutom fick elden att sprida sig åt två håll.
Från provinsledningens miljöavdelning återinförde man uppmaningen att alla ska visa respekt och försiktighet samtidigt som man njuter av naturen, att man inte ska lämna kvar glas eller flaskor och helt låta bli att röka eller tända eldar eller grilla. Under de senaste 25 åren har 59,22 procent av de 3 556 skogsbränderna i Málagaprovinsen orsakats av människor. Man har dock inte lyckats reda ut 1 114 av dem.

Kortvariga anställningskontrakt åter politiskt och lagligt korrekta
Kongressen har precis antagit en reform som stöttar kortvariga anställningskontrakt. 2006 tog regeringen ett beslut kring att begränsa denna form av anställningar, och att arbetsgivaren efter fyra korta kontrakt var tvingad att låta medarbetaren gå eller få en tillsvidareanställning.
Nu anser man att kortvariga jobb är bättre än inga jobb och att det framöver ska vara tillåtet att anställa arbetstagare på ett obegränsat antal kortvariga kontrakt. Detta kommer att vara gällande under två år, varefter man återigen ska värdera situationen.

Förmögenhetsskatten har återinförts

I slutet av september beslutade ministerrådet att man ska återinföra förmögenhetsskatten. Det skedde tre år efter att regeringen själv beslutat att låta den vila. Dock har den endast införts tillfälligt, endast för skatteåren 2011 och 2012. Utöver det är gränsen för skatten satt till 700 000 euro, vilket förväntas komma att beröra ca 160 000 skattebetalare.
Ekonomiminister Elena Salgado menar att det är nödvändigt att återinföra skatten för att lappa ihop hålen i statskassan. Ledaren av oppositionspartiet PP, Mariano Rajoy, menar dock att skatten inte är rättfärdigad och att de 1,08 miljarder euro som skatten förväntas inbringa trots allt inte kommer att göra så stor skillnad.
Skatten ska inkluderas i regionernas del av skattedeklarationen, och en rad PP-ledda regioner har sagt att de inte vill införa den. Det har Elena Salgado kommenterat med att regionerna i stället kommer att motta pengarna från staten, vilket PSOE:s spetskandidat till valet den 20 november,

Alfredo Pérez Rubalcaba, har motsagts sig öppet i TV.
Samma Rubalcaba hade redan sagt att han planerade att återinföra skatten tillsammans med en ökad verksamhetsskatt för bankerna, om han skulle vinna valet. Men nu hann alltså den nuvarande statsministern före.

ETA-medlemmar misstänkta för stöld av 200 registreringsskyltar
De spanska och franska myndigheterna misstänker att det var ETA-medlemmar som var ansvariga för stölderna av nästan 200 registreringsskyltar i september, i den sydfranska staden Pau.
Registreringsskyltarna var ganska lätta att ta loss från bilarna i staden.
Är det ETA som ligger bakom stölderna betyder det ett brott mot den så kallade permanenta vapenvila som den baskiska terroristorganisationen själv proklamerade den 10 januari i år.
Det skulle dock inte vara första gången. ETA-medlemmen Iñaki Domínguez Atxalandabaso anhölls i juni när han var på väg in i Frankrike från Italien och då man i hans bil fann elektronisk utrustning med vilken man kan framställa bomber.

Såpopera om reparation av båt i Cádiz

Ett drama, som är värdig en såpopera, utspelar sig i Cádizprovinsen. Där försöker politiker från hela spektrumet sjösätta färjan Vaporcito som sjönk 30 augusti efter att ha rammat en vågbrytare i hamnen i Cádiz. Alla 80 personer ombord räddades i land innan hon sjönk. Färjan har sedan början av 1900-talet seglat över bukten mellan Cádiz och El Puerto de Santa María.
Sedan färjan sjönk har flera tusen invånare i området gått med i en grupp på internet som kräver att båten ska repareras och återigen sättas i drift. En har föreslagit att alla invånare i Cádiz bör betala en euro var för att återigen sjösätta den populära färjan. Detta krav, samt uppbackningen från allmänheten sporrade politikerna att ta tag i saken. Bl.a. har minist-eriet för offentligt arbete samt miljöministeriet samt kommunen i El Puerto de Santa María erbjudit att betala de 15 000 euro som reparationerna förväntas kosta.
Vågen av solidaritet för färjans många fans började ett par månader före valet och det var även då som PSOE:s kandidat till statsministerposten, Alfredo Pérez Rubalcaba, fick centralregeringen att bli involverad i projektet. Han är invald i provinsen. Miljöminister Rosa Aguilar har, kanske på begäran av den nya partiledaren, sagt att hennes ministerium kommer att stötta bolaget Motonaves Adriano som driver färjetrafiken, så att Cádizbukten inte ska förlora symbolen.
Samtidigt har de lokala myndig-heterna i El Puerto de Santa María, som leds av den konservativa oppositionen, också erbjudit sig att betala för reparationerna. Borgmästaren Enrique Moresco från PP säger till El País att det första steget är att få upp båten ur vattnet, och det arbetet har redan påbörjats.
Vänsterkoalitionen Izquierda Unida har inte velat visa sig vara sämre. Men då partiet inte har någon administration i området som kan bidra med pengar har de istället officiellt uppmuntrat lokalregeringen att hjälpa till med att få Vaporcito sjösatt.
Dock kanske inte all denna hjälp kanske inte är nödvändig då försäkringsbolaget möjligtvis kan täcka alla omkostnader som en reparation skulle innebära.

PP och Mariano Rajoy har en jordskredsseger att vänta
Partido Popular med Mariano Rajoy i spetsen har all rätt att vara glada, även om parlamentsvalet äger rum först den 20 november.
En opinionsundersökning utförd av Metroscopia för El País visar nämligen att PSOE:s kandidat Alfredo Pérez Rubalcaba inte har lyckats minska avståndet till sin motståndare. Mariano Rajoys försprång ligger fortfarande på 14,1 procentenheter och partiet skulle, om valet hölls idag, vinna 185 mandat, vilket är 10 fler än det behöver för att uppnå majoritet.
Undersökningen visar också att 81 procent av socialisterna själva tror att partiet kommer att lida en stor förlust den 20 november.

Nytt arbete till Airbus i Cádiz
Airbus militäravdelning Airbus Military har just bekräftat att fabriken i el Puerto de Santa María i Cádiz ska tillverka delar till ett nytt plan. Det handlar om delar till A-320 Neo (New Engine Option) samt en stabilisator till A-400 M.
De nya arbetsuppgifterna säkrar arbete för ett par år framöver för fabrikens 300 anställda, men man antas också få behov av att utvidga personalstyrkan.
Flygindustrin skapar för närvar-andet sysselsättning för 10 278 personer i Andalusien.

Manuel Fraga drar sig tillbaka efter 60 år inom politiken
Manuel Fraga Ibarene (PP), som är senator, dock men mer känd för sina 15 år som ledare av den galiciske lokalregeringen la Xunta samt för sin roll under statskupp-en den 23 februari 1981, drar sig tillbaka i samband med det kommande valet.
Han har under de senaste månaderna inte gått att nå på sitt kontor i senaten var han förde "en mycket personlig dagordning", speciellt efter att han genomgick en höftoperation i april.
Den 89-åriga mannens sista officiella framträdande var i samband med 30 års jubileet för statskuppen den 23 februari. Han hade själv en roll vid statskupp-en, som naturligtvis hann avvärjas innan den kom igång ordentligt, då han konfronterade general Tejero i kongressen. Men under festligheterna i år var han helt beroende av sin rullstol och det enda som han sägs ha sagt under dagen var: "Albariño".
Fraga, som även är känd som Don Manuel, ställer inte upp i valet i november och aktiviteterna i hans kalender har ställts in.

Utsläpp från kärnkraftverk Garoña ska undersökas

Myndigheterna ska nu undersöka huruvida utsläpp från atomkraftverket i Santa María de Garoña orsakar de ökade vattentempera-turerna i floden Ebro mer än tillåtet.
Miljöorganisationen Greenpeace har länge hävdat att utsläppen av varmvatten från kärnkraftverket värmer upp floden utöver de godkända nivåerna. Det var dock en offentlig instans, Confederación Hidrográfico del Ebro, som först varnade om uppvärmningen av flodens vatten på grund av fel i kärnkraftverkets kylsystem.
Mätningar har visat att flodens vatten har stigit från 18,1 grader till 30,9 grader i området kring utsläppen, trots att den maximalt tillåtna temperaturökningen är tre grader.
Uppvärmningen av floden påverkar naturligtvis djur och natur i området.
Garoña öppnades 1971 och är Spaniens äldsta kärnkraftverk. Enligt planerna ska det stängas i juli 2013.

Spanien möter Argentina i Davis Cup-finalen
Det spanska tennislandslaget för herrar vann semifinalmatchen i Davis Cup i september mot Frankrike med 4-1 på tjurfäktningsarenan i Córdoba.
Därmed går laget vidare till final, vari de denna gång möter Argentina som i sin tur vann mot Serbien.
Rafael Nadal säkrade Spaniens finalplats genom att slå Tsonga i sin gamla goda stil 6-0, 6-2, 6-4, vilket skedde ett par timmar innan Serbien tappade hemma mot Argentina. Segern gav dessutom Nadal en smula upprättelse efter den senaste veckans nederlag i US Open mot Novak Djokovic, som fick utgå mot Del Potro på grund av smärtor i ryggen.
Finalen kommer att spelas den 2 – 4 december i Spanien. Det är ännu inte bestämt var precis i landet det kommer att ske, men flera städer, däribland Málaga, har höga förhoppningar.

Roca vann stort på lotteri
Juan Antonio Roca, den huvudmisstänkte i Malaya-korruptionsskandalen, som sedan den 27 september förra året har varit under utredning vid domstolen i Ciudad de Justicia Málaga, vann lotteriet många gånger under 2004.
Den tidigare stadsfullmäktige och ansvarig för den lukrativa stadsplaneringen i kommunen har just förklarat hur tursam han och hans familj har varit. Först vann hans fru, Rosa Jimeno, 384 000 euro på Lotería Nacional. Samma dag vann parets dotter, María, hela två gånger 35 000 euro på ONCE. Under de följande månaderna uppgick den sammanlagda summan till 646 000 euro.
Med så stor tur tog det inte lång tid innan polisens antikorruptionsavdelning började ana att det var tal om bedrägeri med ändamål att tvätta pengar.
Det erkände alltså Roca för första gången i september. Han berättade hur numren var sammansatta: Han hade ett avtal med sin lokala lottförsäljare, av vem han köpte osålda vinstlotter. Med andra ord kunde han gå till banken med lotten, sätta in vinsten på sitt konto och därmed var pengarna vita. Vidare förklarade han att han vanligtvis köpte lotterna för samma värde som vinsten motsvarade, och att den metoden även gjorde pengarna skattefria.
Myndigheterna försöker också att värdesätta Rocas stora konstsamling, varav flera objekt köptes av andra av de åtalade i Malaya-fallet. Roca har berättat att han själv övervärderat konstverken, i vissa fall till dubbelt så mycket som det egentliga värdet med förklaringen att försäkringsbolaget endast betalar 50 procent av det totala värdet om konstverken skulle bli stulna. Konstsamlingens sammanlagda värde uppskattas uppgå till ca 10 miljoner euro.

Buss i tiden
Kommunen i Marbella menar att användarna av stadens bussar har rätt att veta när de kan förvänta sig att nästa buss kommer. Därför har man satt upp sex paneler med klockor som visar när nästa stadsbuss kommer. Tanken är att det med tiden ska sättas upp en panel vid samtliga hållplatser.
Man har nu installerat GPS i bussarna som är programmerat att skicka meddelanden till en central hos Portillo, som i sin tur sänder informationen till panelerna vid hållplatserna.
Marbella är den första staden i Andalusien (utöver provinshuvudstäder) som har ett sådant system. Det har krävt en investering på 300 000 euro.

Vi tror att vi liver i Ali Babas grotta
"Vi spanjorer tror att vi lever i Ali Babas grotta" har den spanska domaren vid Den Internationella Domstolen i Haag, Baltasar Garzón, sagt under en konferens om ekonomi och samhälle som ägde rum på universitetet i Sevilla.
Den kontroversiella, tidigare justitierådet menar att spanjorernas uppfattning av verkligheten är skev och att moralen har sänkts på grund av all den korruption som finns bland politiker och ämbetsfolk. Han har sagt: "Korruptionen utgör en risk för de existerande demokratiska värderingarna och är på väg att bli ett socialt accepterat fenomen". Garzón stödjer det han har sagt med en undersökning genomförd av CIS som visar på att över 80 procent av spanjorerna anser att det finns korruption i både konstruktionsbranschen – i samband med att arbete outsourcing av offentliga arbeten, inom politiken samt hos polisen.

Svensk drunknade i Salobreña
En svensk medborgare drunknade den 6 september i Salobreña. Det skedde omkring 14.15 tiden vid Playa del Peñón, där den 71 åriga mannen simmade invid stranden.
Enligt vittnen började han få problem, och räddningsfolk från både Guardia Civil, Policia Local och Röda korset kallades till platsen. När räddningsmanskapet anlände till platsen var det inte längre möjligt att rädda mannens liv.

Första fallet av dödshjälp
Ramona Estévez, en 91-årig kvinna som sedan juli legat i koma och förklarats hjärndöd dog i september på sjukhuset Blanca Paloma i Huelva efter att hennes barn kämpat för att uppfylla hennes önskan om att inte hållas vid liv på konstgjord väg.
Dödshjälp, eller eutanasi som det också heter, har fått stöd i Andalusien genom en lag som handlar om en värdig död, som infördes under 2010. Lagen ger patienter rätt till att säga nej till att hållas vid liv på konstgjord väg. Dilemmat är dock att dödhjälp fortfarande är olagligt i Spanien. Rätten i Huelva gav avslag på en överklagan från dödshjälpsmotståndare gällande ett beslut taget av de andalusiska hälsomyndigheterna. Beslutet som gav Ramona Estévez barn rätt till att stänga av respiratorn som höll henne vid liv.
Därmed blev Ramona Estévez den första i Spanien som officiellt dog en så kallad värdig död enligt hennes egen önskan.

Lokaltåg var 20:e minut

Lokaltåget mellan Fuengirola och Málaga kör nu med 20 minuters mellanrum. Fram till den 11 september fick man vänta 30 minuter mellan tågen, men nu har alltså intervallen kortats ned till endast 20 minuter. Det gäller naturligtvis även andra stopp längst sträckan som t ex i Torremolinos och Arroyo de la Miel.
Efter färdigställandet av dubbelspåret mellan flygplatsen och Málaga blev det alltså möjligt att öka antalet avgångar.
Från Fuengirola kör tågen kl. 00, 20 och 40 minuter över, från Málaga (Alameda) 10, 30 och 50 minuter över. Första tåget avgår från Málaga kl. 05.30, från Fuengirola kl. 06.20. De sista avgångarna går kl. 22.30 respektive 23.20.

Bidrag till restaureringsarbete har använts till löner i Estepona
Antalet anställda i Esteponas kommun, med totalt 66 150 invånare, ligger fortfarande till grund för meningsskiljaktigheter. Den nuvarande borgmästaren, José María García Urbano (PP), hävdar nu att hans föregångare, David Valadez från PSOE, använde 3,3 miljoner euro som tillhörde en fond med bidrag från Junta de Andalucía till löner till kommunens offentligt anställda.
Valadez har enligt El País sagt att han utgick från principen om gemensam fond för att kunna betala de 1 280 anställda, även om han förstod att det skulle komma att skapa nya problem. Pengarna var utbetalade till kommunen som bidrag för att restaurera den gamla stadsdelen. Nu vill Junta de Andalucía ha tillbaka de pengar som inte har använts till det ändamål som de var menade för.
Det första kravbrevet har redan kommit.
Men García Urbano kommer få svårt att få fram de 3,3 miljonerna då kommunen har en samlad skuld på 300 miljoner. Han säger att han sedan övertagandet av borgmästarposter för ca tre månader sedan har hittat undangömda obetalda räkningar för sammanlagt 35 miljoner euro.
Han har nu konfiskerat kommunen 150 mobiltelefoner samt ett par bilar. Han har också enats med fackföreningarna om en årlig lönesänkning av sammanlagt sju miljoner euro. Men det räcker inte, utav de 1 300 klagomål mot kommunen kommer 500 från otillfredsställda medarbetare.

Två helikopterolyckor på samma antal dagar
Den 19 september störtade en helikopter ned i El Puerto de Santa María i Cádiz efter en misslyckad säkerhetslandning. Man tror att rotorn kommit i kontakt med ett staket. Alla fyra personer ombord, bland dem tre passagerare från ett österrikiskt filmteam, överlevde.
Det gjorde däremot inte de tre som var ombord på helikoptern som dagen efter störtade i ett område som heter Fuente de la Gitana, som ligger mellan Tocón de Quéntar och La Peza i Granadaprovinsen. Strax efter att helikoptern lyft hade den börjat brinna och man förmodar att det var det som låg bakom olyckan.
Helikoptern, en Bell 412, använd-
es till att släcka bränder. Den var dock inte inblandad i någon brandsläckning när den störtade. Den var på väg från Córdoba till Infocas base i Alhama de Almería.
Två brandsläckningsflyg flög kort därefter över området för att förhindra att elden från den störtade helikoptern skulle sprida sig.

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.