Brist på D-vitamin kan orsaka tandlossning hos gravida
D-vitamin finns bland annat i fet fisk, lever och äggula. Nu visar en ny studie att brist på D-vitamin kan ge ökad risk för att drabbas av tandlossning hos gravida.
Hela 40 procent av de som är gravida får blödande tandkött som sedan kan utvecklas till tandlossning. De här kvinnorna riskerar i högre grad att få av komplikationer som för tidig förlossning, låg födelsevikt, preklampsi (havandeskapsförgiftning) eller sent missfall.
Nu misstänker amerikanska forskare som genomfört en studie att en orsak till att gravida kvinnor utvecklar tandlossning kan vara brist på D-vitamin. Undersökningen visade även att det är vanligare med D-vitaminbrist under vinterhalvåret och att kvinnor med afro-amerikanskt ursprung var mer utsatta.
Det behövs fortfarande fler studier för att kunna dra några slutsatser av undersökningen, men det kan visa sig att ett tillskott av D-vitamin kan förbättra både mun- och tandhälsa hos gravida.
Mer hål vid cancerbehandling
Stålbehandling mot mun- och halscancer hämmar salivproduktionen. Det är därför extra viktigt att de som blir drabbade tar hand om sina tänder extra noga.
Personer som får strålbehandling efter att ha blivit drabbade av cancer i huvud- och halsregionen är mer utsatta för att få karies. Orsaken är att strålningen hämmar salivproduktionen upp till 80-90 procent.
Det är viktigt att patienten får information om hur de ska sköta sin munhygien och vad tandläkaren kan hjälpa till med. Att träna käkmusklerna efter strålbehandling är också något som personen bör göra eftersom musklerna annars kan bli stela, vilket kan leda till att det blir svårt att tugga maten.
Sötningsmedel ger sockersug
Att byta ut produkter med socker mot andra som har sötningsmedel är inte en bra lösning. Kroppens belöningssystem säger nämligen ”ta mer” när vi får i oss sötningsmedel.
Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet, menar att socker i måttliga mängder är bättre än sötningsmedel. Orsaken är att konstgjorda sötningsmedel inte dämpar sötsug.
Den som har vant sig vid att äta och dricka mycket sötningsmedel kan även ha svårt att ändra sitt beteende och behöver därför professionell hjälp med att få bort det här behovet.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001