Kosten och dess effekt på hjärnan

Dela

Ju tidigare du börjar ta hand om och vårda din hjärna desto mindre kommer den ta skada genom åren.
Carol Manning vid University of Virginia påpekar att en kost bestående av mycket kolhydrater, dvs. en kost med mycket pasta, bröd och spannmål och även socker, verkar vara bra för människor med grav Alzheimers. Hon menar att fördelarna med sådan kost verka väga tyngre än nackdelarna som normalt förknippas med hög blodsockerhalt.

Kosten för förebyggande och tidig behandling
Det är viktigt att undvika raffinerad mat som vitt ris, vitt bröd och vanlig pasta. De flesta B-vitaminer försvinner under raffineringsprocessen och ett förhöjt homocystein anses utgöra en allvarlig risk för att utveckla Alzheimers. Ökningen av homocystein kan som regel kontrolleras med välbalanserade B-vitamindoser.
Självklart ska du undvika mat som innehåller aluminium. Det kan t ex handla om olika sorters choklad, köksredskap, bakpulver, en del ostar samt tuggummi.
Undvik alla sorters färdigmat, en del är tillagade i aluminiumkärl och de är vanligtvis även fyllda med mättade fetter, salt och socker.
I Alzheimersförebyggande syfte bör du även minimera ditt koffein- och alkoholintag.
Saker som är bra att äta är t ex ekologiskt kött, sojabönor och olika kålsorter. Att varje morgon strö en tesked (ca 10 g) Lecithin över frukosten, t ex över gröten eller den ekologiska yoghurten, är en bra vana. Tillsammans med lecithinet kan du också strö över en blandning av linfrö, solrosfrön och pumpakärnor. Nu är det så enkelt att dessa finns i färdiga ekologiska blandningar så att man själv slipper stå och förbereda det varje morgon. Använd även blandningen till din dagliga sallad och till dina kokta grönsaker. Det smakar riktigt gott.
4 teskedar jungfrukokosolja har också visat sig har en positiv effekt.
Andra saker som är bra är äggula och fisk, speciellt sardiner, makrill, lax m.m. På grund av faran för höga kvicksilverhalter bör man vara lite försiktig med att äta för mycket fet fisk.
Se till att äta en bra kost rik på antioxidanter, särskilt antioxidantrika är alla former av bär och gröna grönsaker.
Om du tycker om koriander så är ett tips att använda mycket av det då koriandern är bra för att avgifta kroppen.
I en del böcker kan man läsa att det rekommenderas att man dricker lite vin varje dag samt gärna också en kopp kaffe. Drick även grönt te, det minskar nivåerna av fritt järn i hjärnan.

God och kärleksfull jul

Anni Dahms

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.