Lustgas är en luktfri och milt bedövande gas som används smärtlindring under förlossningar och inom tandvården i Skandinavien och andra länder

Farmakologiskt är lustgas ett säkert hjälpmedel. Det upptäcktes i slutet av 1700-talet att lustgas kunde förändra medvetandet, ge berusning och stilla smärtor.
Den används idag flitigt inom vården, alltid uppblandad med syre och inandas i mask.

Lustgasbehandling används inom tandvården av många anledningar.
Mest känt är det för behandling av tandvårdsrädda men det används också mot
kväljningsbesvär, kraftiga kräkreflexer och till handikappade som exempelvis har svårt med ryckningar och ofrivilliga rörelser likaväl vid behandlingar med patienter som har svårt för längre sessioner.

Ibland är det ett utmärkt komplement till vanlig bedövning när det är svårt att
uppnå total smärtfrihet eller rädsla för bedövningssprutan.
En av de stora fördelarna med lustgas är att du fortfarande är vaken, kan prata och svara på frågor under hela behandlingen. Du känner dig avslappnad och mera behaglig till mods. Din oro dämpas och även dina eventuella bekymmer inför behandlingen.

Lustgas ger dig möjlighet att slappna av och att bygga upp förtroendet för tandvård igen om du tidigare har haft någon dålig erfarenhet som försvårar ditt tandläkarbesök. Du känner dig lugnare, tryggare och mer behaglig till mods.

Lustgas:
• – är en sedan länge väl beprövad metod.
• – är helt ofarlig.
• – ger avslappning under full vakenhet.
• – medför ingen dåsighet eller andra biverkningar efteråt.

Lustgasen är i sig ingen smärtlindrare och ersätter inte bedövning. Men i och med att den dämpar ångest och oro kan lustgasen ändå bidra till att du upplever det enklare att ta bedövning. Även övriga besvär, som kväljningar och liknande i samband med tandbehandling, dämpas eller försvinner helt. En halvtimme efter att behandlingen är avslutad är du i stort sett fri från lustgasens påverkan.

Vi kommer att kunna erbjuda alla våra patienter (som är i behov) denna möjlighet att få lustgas under tandläkarbehandlingen från och med hösten 2011.

Du är alltid välkommen att boka in kostnadsfri konsultation hos någon av våra tandläkare.

Välkommen du också!

Av Tandläkare Christina Radics, Nordic Dental Centre

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.