Få städer bjuder på vackrare inramning för romantik och förälskelse än den andalusiska huvudstaden.
Det är inte på grund av ingenting som Sevilla räknas till en av världens mest romantiska städer. Här finns fantastiska byggnader och historiska minnesmärken, smala gränder, frod-iga parker och torg, goda tapas, gott vin, sol, värme och massa charm. Här är attraktionerna som gör denna stad så speciell:

Når högst
Mitt i Sevillas historiska centrum ligger det världsberömda klocktornet La Giralda. Tornet byggdes av morerna i mitten av 1100-talet och är fortfarande den högsta byggnaden i centrum. Det 97 meter höga tornet, som tidigare var en minaret, bjuder på en praktfull utsikt. Giralda betyder vindflöjel och förklar-ingen till det är den fyra meter höga statyn på toppen av tornet som vrider sig med vinden.
I den tillhörande ”Patio de los Naranjas” – Apelsinlunden – kan du och din kära söka skugga under de frodiga apelsinträden som svalkar med en härlig skugga när solen står som högst.

Världens största
Catedral de Santa María ligger vägg i vägg med La Giralda och byggdes på 1400-talet på ruinerna av en gammal moské. Myndighet-erna bestämde att kyrkan skulle bli så vacker och… ”så stor och sådan att alla som ser den ska tro att vi är galna!”. Men så är katedralen fortfarande idag världens största gotiska kyrka!
En av de viktigaste attraktionerna i det stora och halvdunkla kyrkorummet är de påstådda kvarlevorna efter Christofer Columbus.

Vackraste byggnadsverket
Romantiska patior och frodiga trädgårdar, magnifika byggnader, pelargångar och salar. Alcázares Reales – stadens kungapalats – är något av det vackraste du kan se inom den speciella mudéjarstilen här i landet; föreningen av moriskt/arabiskt och kristen byggstil. Det kungliga palatset ligget ett litet stenkast fån katedralen och La Giralda. Palatset är sedan lång tid tillbaka med på UNESCOS världsarvslista.

Charmerande flod
Floden Guadalquivir löper tvärs igenom stad-ens centrala delar och längst flodkanterna har man skapat fina promenad- och cykelvägar, dessa är särskilt populära på kvällarna. På båda sidorna av floden finns flera romantiska uteserveringar som är perfekta när solen är på väg ned och en lätt bris längst floden ersätter den darrande sommarhettan i staden.

Guldtornet vid stranden
Guldtornet, Torre del Oro, är ett måste. Mor-erna lät bygga tornet som var viktigt för att försvara staden. Härifrån kunde man nämlig-en spänna en kätting över den breda floden Guadalquivir och därmed förhindra fiendens skepp att komma in i hamnen. Tornet fick sitt namn då det en gång i tiden var täckt med guldlaserat trä. Strålkastarna gör tornet till en vacker syn i sommarnatten.

Störst och äldst
Sevillas tjurfäktningsarena är en av Spaniens finaste och äldsta och ligger centralt, precis ovanför Guldtornet. Även om man kanske inte är en anhängare av tjurfäktning är ”Catedral del Toreo” väl värt ett besök. Arenan påbörja-des redan i mitten av 1700-talet och blev förevigad i operan Carmen. Innanför murarna finns ett museum som visar utvecklingen av tjurfäktningssporten från det 18:e århundradet och framåt och även ett kapell och en sjukstuga.

Monumental och praktfull
En bit längre ned längst floden Guadalquivir ligger den enorma Plaza de España. Det stora halvmåneformade torget omges av det fantastiska Palacio Español. Det byggdes under sent 1920-tal med anledning av att visa upp en bild av världsmakten Spanien under sina storhetsdagar. I dessa omgivningar tar, traditionen trogen, Sevillas brudpar sina officiella bröllopsfoton. I detta mini-Venedig finns en kanal samt broar och här kan man också hyra båt.

Vackrast i Europa
På baksidan av det stora torget ligger parken som ofta benämns som en av de vackraste i Europa. Den inrymmer mängder med blommor, buskar, palmer och apelsinträd, gräsmattor, fontäner, små dammar, paviljonger och promenadstråk. En skuggigt och skön plats när sommartemperaturen sträcker sig upp mot 40 graders strecket!

Romantiska Santa Cruz
Stadsdelen ”Barrio de Santa Cruz” är centralt belägen i staden. Det är en labyrint av smala gator och gränder. På en del platser är det helt enkelt så smalt att grannarna kan kyssa varandra från sina balkonger, tvärs över gränderna. I detta gamla judiska kvarter finns idylliska små torg med apelsinträd och fontäner, samt många små barer med levande flamencomusik. Detta område är mycket populärt, både bland stadsborna själva och turisterna på kvällarna.

Bäst på tapas: Triana
Om det är tapas som du och din käresta vill smaka, kommer många av invånarna säga att de flesta och de bästa tapasbarerna finns i stadsdelen Triana som ligger på andra sidan av floden Guadalquivir. Från centrum korsar du bara bron Puente de Isabel II och så är du där.
Förr var Triana en egen stad där fattigfolket bodde, idag utgör området en del av Sevilla.

Fakta om Sevilla
Huvudstad i den autonoma regionen Andalucía och i provinsen Sevilla.
Spaniens fjärde största stad med 700 000 invånare.
Tre av stadens byggnader finns med på UNESCOS världsarvslista: katedralen, Alcázar Reales och Casa Lonja. De flesta sevärdheter ligger i centrum med bara korta avstånd mellan dem.
Attraktivt resmål på grund av det milda klimatet hela året om. Under sommarmånaderna kan temperaturen nå upp över 40 grader.

Av Text och foton av Arne Bjørndal

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.