HISTORISKA BYGGNADER MÁLAGAS KATEDRAL

HISTORISKA BYGGNADER MÁLAGAS KATEDRAL

Byggd efter och ovanpå 800 års muslimsk ockupation
Arbetet på Málagas katedral pågick i över tre århundraden och trots det blev den ändå inte färdig. Trots att flera hundra år har passerat sedan dess har man inte återupptagit arbetet och många menar att den bör förbli i sitt konstnärliga, ofärdiga tillstånd.

Det som Málagas katedral saknar är naturligtvis det mesta av det ena av de två tornen som byggnaden ska ha enligt de ursprungliga planerna. Katedralen sakna även lite av den översta delen av fasaden.
Idag ligger nyare byggnader tätt inpå katedralen, Santa María de la Envarnación, som nästan bröstar upp sig med sitt torn på 86 meter för att hävda sig bland nykomlingarna i hjärtat av Málaga.
Katedralen byggdes då den 800 års långa muslimska ockupationen av denna del i Spanien äntligen var slut, på samma plats där moskén Aljama tidigare stod.

Kyrka på moské
Det är en utbredd mani, att man när man erövrar eller återerövrar ett land skyndar sig att inrätta sina religiösa tempel, antingen i eller ovanpå föregångarnas. Detta är inte endast kutym hos de kristna utan kan ses omvänt i områden, kristna territorier, som muslimer har erövrat, t ex i Istanbul har den enorma bysantinska kyrkan Hagia Sofia kors bytts ut mot islamska symboler efter turkarnas invasion 1453.
I Málaga tyder allt dock på att man valde att bygga nytt istället för att bygga om. 36 år efter att morerna besegrades av det katolska kungaparet påbörjades arbetet på La Encarnación. Från början av 1528 fortsatte sedan arbetet under ett par århundraden. Detta berodde på att det uppstod en lång rad avbrott pga. att arkitekterna, bland dessa Hernán Ruiz, Enrique Egas och Pedro López, inte kunde enas. Till slut övertog Diego de Vergara ansvaret och idag talar man ofta om honom som mannan bakom byggandet av katedralen. Byggandet avtog tillslut 1782.

Ofärdigt arbete
Arbetet med katedralen stoppades för att staden hade pengabrist – vilket i sin tur berodde på att man hade stöttat USA i det amerikanska frihetskriget – och inte för att katedralen var färdigbyggd.
Katedralen saknade då en del av fasaden och det sydligaste av de två tornen var inte färdigbyggt. Detta ofärdiga torn har idag blivit en klenod i sig själv och har gett katedralen sitt smeknamn ”la Manquita”, vilket kan översättas till ”den enarmade kvinnan”.

Orgel och pipor, renässans och barock
En av katedralens mest imponerande delar är koret, vilket inte är så ovanligt, men detta kor har tre kyrkoskepp som sträcker sig upp till 48 meters höjd.
Resultaten av katedralen har blivit en kombination av tre olika byggstilar; gotisk, renässans och barock, detta då trenderna hann ändras under de 254 åren som bygget.
Av katedralens många konstskatter kan de 42 skulturerna i mahogny och cederträ skapade av Luis Ortiz de Vargas och Giuseppe Micael Alfaro Pedro de Mena nämnas. Sistnämnda var på den tiden Spaniens främste träskulptör. Träutsmyckningarna som sitter på raden av kapell längst kyrkoskeppen är även de snidade av Mena.
Katedralen har även två orglar från det 18:e århundradet vars 4 000 pipor fortfarande spelar.
Inne i katedralen finns även ett museum med ett katolskt urval av dyrbarheter som målningar och skulpturer.
Framför allt är Málagas katedral en levande kyrkobyggnad var det fortfarande idag hålls mässor och andra religiösa akter.
Har man inte möjlighet, eller inte vill, delta i någon av dessa så är katedralen i alla fall värt ett besök. De olika detaljerna är inte helt ointressant, men framförallt är det helheten och det stora rummet, vari historien ekar mellan väggar, valv och pelare, som verkligen gör det till en upplevelse.

Andra historiska byggnader
Vi låter denna serie Málagas byggnader berätta historien. I oktobernumret började vi i god kronologisk ordning med den romerska teatern, i november var det Alcazaba och i januari Gibralfaro.

Läs om teatern och andra spännande platser på: www.ensueco.com

 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.