FIESTA karnevalen i cádiz

FIESTA karnevalen i cádiz

carneval2017

Carnaval de Cádiz. 23/2 – 5/3, 2017

Om du länge drömt om att besöka Cádiz så är det ett mycket bra tillfälle att göra det när staden firar sin berömda karneval.
Karnevaler är till för alla! Både gamla och unga, tjocka och smala, rika och fattiga… Funderar du på att bo på hotell bör du dock boka i god tid, för folk från hela världen reser till Cádiz för att uppleva denna karneval.

Livsglädje är vad det handlar om under karnevalen i Cádiz och denna maratonfest firas under hela tio dagar, under vilka hela staden vänds upp och ned.

Processioner, maskerader, komedier, dockteater, fyrverkerier, dans och viktigast av allt; musik. På Falla-teatern kommer det hållas tävlingar inom körsång, dans och teater. Det kanske låter allvarligt, men det handlar om att göra de roligaste och mest originella framträdandena.

Underhållning
Ett viktigt inslag under karnevalen är raden av mer eller mindre organiserade grupper, som står för underhållningen.

Chigotas: Dessa framför olika former av satirisk komedi, ackompanjerat av olika former av högljudda instrument såsom Kazoos (tutande pipor), Cajas (små trummor) och Bombos (stora trummor).

Coros: Större musikgrupper som spelar mer eller mindre seriös musik.

Comparsas: Är sånggrupper av det lite mer seriösa slaget.

Cuartetos: Små teatergrupper
som framträder med roliga teaterstycken.

Romanceros: Solosångare, som namnet antyder, sjunger sånger i mer romantisk tappning.

Illegales: Dessa är ofta grupper
som består av vänner och bekanta som helt enkelt kommit överens om att uppträda med någonting.

Men karnevalen består inte bara av organiserade roligheter. Alla är välkomna att efter bästa förmåga delta med tokigheter, och det är det många som gör. Med anledning av det är karnevalen också lite av en kaotisk festlighet och det går aldrig att i förväg veta vad som kommer att ske på gatorna.

Satir är en del av det roliga
När det är karneval kan allting vändas upp och ned och det kan gott och väl skämtas om allt och alla. Ofta skämtas det ganska grovt om politiker och kända konstnärer. Kanske var det av just den anledningen som Franco så innerligt ville förbjuda karnevalerna, vilket han också lyckades med i hela Spanien, förutom i Cádiz. Här höll man kvar vid festligheterna, dock i en mycket mindre skala.
I dag verkar det som om Cádiz har fått sin revansch och stadens karneval är den tredje största i världen, endast karnevalerna i Rio och på Teneriffa är större.

Karnevalens historia
Karnevalfirandet i Cádiz kan spåras ända tillbaka till det 16:e århundradet, då idén till denna folkfest importerades från Venedig. Som stor hamnstad hade Cádiz en nära kontakt till Venedig och kom så upp med idén om att kopiera stadens karneval. Den medeltida prägeln kan fortfarande ses på många av kostymerna. Men här råder det inga bestämda kostymregler, så klä dig bara som du vill. Ha det så kul!
 

Dela

Kanske gillar du även

© 2009-2019 En Sueco – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Sök på En Sueco

Planerat underhållsarbete: Lördagen den 5 augusti 2023 från kl. 08.00 kommer det att göras uppdateringar på ensueco.com. Under tiden som underhållsarbetet utförs kommer sidan att vara otillgänglig och detsamma gäller för En Suecos app. En Sueco ber om överseende med detta.