Vinhuset Doña Felisa i Ronda producerar vin under namnet ”Chinchilla”. En Sueco har besökt bodegan.
Klockan var runt 10 när vi en solig dag i september tog bilen och gav oss i väg för att se installationerna och vinmarkerna samt för att ta reda på vad Chinchilla står för och vem som står bakom det. Naturligtvis skulle vi även prova deras fantastiska viner.
Men först lite historia om Ronda:
Vin med mera
En tur till Ronda är en spännande upplevelse historiskt, kulturellt samt för alla sinnen. Vägen till Ronda är en av de vackraste och mest varierande bergsvägar man kan uppleva i Andalusien. Den går genom vilda bergslandskap och högt upp på ett stort bergsmassiv ligger staden, med Serrania de Ronda-bergen framför sig.
En 160 meter djup och upp till 90 meter bred ravin, kallad Tajo, ovan floden Guadalevín,
delar staden i den äldre moriska stadskärnan La Ciudad och stadsdelen Mercadillo. Mercadillo ligger mot norr och anlades av de kristna.
Det är spännande att se hur husen på båda sidorna av ravinen är byggda helt ut till kanten av de lodräta klippväggarna. De kallas för ”casas colgadas” (hängande hus). Ronda kan, tack vare sin ointaglighet, blicka tillbaka på en lång och fascinerande historia. Ja, det är i områdena kring Ronda som man har hittat några av de äldsta spåren av mänsklig bebyggelse i Europa som kan dateras till ca år 20 000 f. Kr, och återfinns i Cueva de la Pileta, ca 30 km
utanför Ronda.
I själva staden Ronda har människor bott sedan år 5 000 f. Kr – först var det kelter som bodde där, de kallade området för Arunda, sedan kom romarna och visigoterna. På 700-talet intogs staden av morerna som lyckades kvarhålla makten ända fram till 1485. Det var under de skiftande moriska herradömena som Ronda upplevde sin guldålder och fortfarande kan man se många efterlämningar sedan denna tid i den gamla stadsdelen – La Ciudad. 1485 intogs staden av kung Ferdinand II och under de följande åren upplevde staden fred och ekonomisk blomstring vilket resulterade i omfattande byggande av barockbyggnader under 1700-talet.
Vad ska man då se när man åker till Ronda, utöver att besöka en av de många vingårdarna, som efterhand uppkommit i området?
Puente Nuevo
Ett av 1700-talets ingenjörskonstnärliga mästerverk är Rondas landmärke, Puente Nuevo, som reser på mäktiga pelare över Guadalevíns ravin och skapar en bro mellan de båda stadsdelarna. Det akveduktliknande byggnadsverket har en nedre del och tre övre valv, varifrån det är en mycket vacker utsikt mot Tajoravinens botten. Rummet ovanför det höga mittenvalvet utgjorde förr en flyktsäker fängelsehåla och därifrån knuffades nationalistiska sympatisörer in i döden under det spanska inbördeskriget (1936-39) – en tragisk händelse, vilken Ernest Hemingway skildrar i ”Klockan klämtar för dig”.
Enligt legender sägs det även att när arkitekt-en sträckte sig ut efter sin hatt, när den blåste av, föll han ned i avgrunden och döden.
La Maestranza
Rondas nog mest berömda byggnad är den historiska tjurfäktningsarena La Maestranza, som är en av de äldsta, mest charmerande och traditionsrika i Spanien. Arenan, som byggdes 1785, är omgiven av rader med arkader i två våningar med toskanska pelare och har plats för 5 000 människor. Hemingway hade sin egen loge här.
Idag ägs arenan av Rondas Kungliga Riddarorden, vars vapen kan ses på gaveln ovanför ingångsporten i barockstil. De som vill veta mer om Spaniens äldsta arena kan besöka det lilla museet där det mängder av tjurfäktningsminnen, bl.a. finns dräkter. Här kan man läsa om Francisco Romero, hans son Juan och sonsonen Pedro, som var skaparna till den legendariska tjurfäktardynastin som har
grundat reglerna för dagens tjurfäktning.
Casa del Rey Moro
Casa del Rey Moro heter det 1700-tals palats som är byggt på grunderna av ett moriskt Taifa-kungapalats. På baksidan finns en trappa som delvis täcks valv, som är uthugget i berget. Med sina 365 trappsteg leder trappan ned till floden och La Mina, en källa bland klipporna. Under stridigheter med de kristna fick de kristna fångarna bära vatten upp till toppen. Det är härifrån det spanska ordspråket kommer; ”Gud bevare mig för Rondas vattenkrus”.
Om man fortsätter från Casa del Rey Moro ned längst den branta vägen kommer man till Arco de Cristo – en morisk port från 1300-talet. Går man vidare längst trappan står man snart på den gamla moriska bron, Puente Arabe, där det finns många välbevarade hästskoformade valv. Därifrån är det en vacker utsikt genom ravinen mot Puente Nuevo. Vid slutet av bron ligger de arabiska baden – mor-ernas gamla badanläggning, som kan dateras till 1200-talet.
Puerto de Almocabar
Puerto de Almocabar från 1200-talet utgjorde den viktigaste stadsporten i Ronda. Genom denna intog de kristna staden 1485. Här ligger även renässansstadsporten Puerta de Carlos och resterna av den gamla stadsmuren sida vid sida. På andra sidan av porten ligger Santa María La Mayor – Rondas domkyrka, som byggdes i slutet av 1400-talet. Den domineras av det ståtliga, kvadratiska klocktornet med en åttakantig tornuppsats genombruten av runda fönster. Vid ingången kan man se rester av ett valv med geometriska bandmönster och hästskovalv som stammar från den gamla moskén Mihrab från slutet av 1200-talet.
Vin i Ronda
Vinproduktion är ingen nyhet i Ronda. Man har faktiskt hittat bevis på att det fanns vinstockar i området för redan 2 000 år sedan och att dessa har använts för att ge ätbar frukt, som även lagrades för att senare drickas som vin.
Dock drabbades området, och de flesta vinstockar i hela Andalusien och i stora delar i resten av Europa, av vinlusen filoxera mellan 1880 och 1892 och i Ronda användes markerna då huvudsakligen till att plantera olivträd på, eller för jakt.
Nu odlas det återigen druvor i Ronda och vi ska se lite närmare på vingården Doña Felisa.
Vinhuset Doña Felisa
Doña Felisa ligger mycket nära den gamla romerska byn Acinipo, 900 meter över havet. Acinipo är känd från romartiden som ”vinets land” och en hel del vin skeppades till Rom från hamnen i Málaga. På den tiden odlade man där en druva som liknar den som vi idag kallar för Tempranillo.
Vinhuset Chinchilla är ett familjeföretag och det är paret José María och Gema som leder det dagliga arbetet. Vinhuset är faktiskt både deras arbetsplats och hem.
Vi välkomnas på gården framför huvudingången. Känslan att gå in genom dörren kan bäst beskrivas som mysig – det är inte kallt, stort och modernt, det här liknar mer ett privat hem.
Nu är det dags för att bli visad runt. Vi ska ut för att se på markerna, där druvorna nu har hunnit bli riktigt stora och har fin färg, vi är ju här i september. José María spår att denna skörd kommer vara av särskilt bra kvalitet då väderförhållandena har varit optimala.
Vinstockarna står endast 10 meter från huset, som är omgivet av vackra, friska gröna plantor som dignar av frukt och man ser bara vinstockar så längt ögat når.
Det är José María som, sedan den första vinstocken planterades år 2 000, har bestämt hur vinstockarna ska planeras samt vilka sorter som är mest lämpade för markerna. Efter flera års experimenterande har det blivit följande druvsorter: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah som har tagit sig bäst i området.
”Ronda lämpar sig mycket bra för vinodling”, säger José María och fortsätter: ”och det är mycket viktigt att våra viner avspeglar den jord som de kommer ifrån och att vi på det sättet respekterar deras naturliga aromer och smak”.
De flesta av vinerna lagras på franska Allierfat som byts ut vart tredje år. För närvarande producerar vinhuset endast 100 000 flaskor vin per år och de går alla under namnet Chinchilla.
För José María är kvaliteten mycket viktig. Vinstockarna ger en liten skörd, ca 1 kg druvor var, men å andra sidan har druvorna mycket hög kvalitet och intensitet. Alla druvor skördas manuellt och läggs i korgar som räcker för 15 kg. Efter att ha skördas sorteras druvorna manuellt, innan de går vidare till pressen. ”Vår filosofi är att arbetet ska vara så naturligt som möjligt, men med hjälp av modern teknologi”, säger han. Det är också intrycket som vi får när vi visas runt. Allt är fint och rent och välskött. När vi är på besök är de i full gång med att förbereda inför skörden och alla maskiner har testats, rengjorts och färdigställts inför årets viktigaste månad.
Efter vår rundtur ute på markerna blir vi inbjudna till lunch, mat som Gema har lagat, vilket naturligtvis serveras tillsammans med vinhusets egna goda vin. Först får vi smaka ett ungt vin som kallas ”Nuevo”, därefter Chinchilla ”Seis+Seis” (6+6), vilket först har lagrats på franska fat i sex månader och sedan ytterligare sex månader på flaska. Efter det får vi prova ett riktigt gott vin gjort på 100 % Cabernet Sauvignon druvor samt lagrat 12 månader på fat – vilken arom, vilken smak, mmm! Sist smakar vi på vinet Chinchilla ”Conarte” som är ett av de bästa vinerna som tillverkas hos José María, gjort på Cabernet Sauvignon, Merlot och lite Syrah. Detta är en explosion av mörka, mogna bär, lätt kryddat av det franska fatet som det lagrats på, men samtidigt runt och elegant.
Efteråt bjuds vi på kaffe, men det hoppar vi över och får i stället ett litet glas vin till, innan det är dags att bege sig tillbaka till Fuengirola.
Vi har haft en fantastisk dag. Vi har hälsats som vänner och är glada över att ha sett hur nära oss, där vi bor, som det odlas kvalitetsvin till rimliga priser.
Vinhuset Chinchilla är öppet för besökare. De tar emot grupper från sex personer och fler. Man kan få en rundvandring med vinprovning och lunch, de erbjuder olika menyer i olika prisklasser.
Kontakt: Tel. 951 166 033,
e-mail: g.alonso@chinchillawine.com –
web: chinchillawine.com
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLICERAD AV:
D.L. MA-126-2001